Pony.ai: Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια

Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

Pony.ai: Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια

Η εταιρεία  Pony.ai εξετάζει το ενδεχόμενο δευτερεύουσας εισαγωγής σε άλλο χρηματιστήριο λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της στις ΗΠΑ, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει τη διαγραφή κινεζικών εταιρειών.

«Δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο ακόμα, αλλά σίγουρα είναι κάτι που σκεφτόμαστε», είπε ο Τζέιμς Πενγκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, σε μια συνέντευξη στους Financial Times στην έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης αυτής της εβδομάδας. «Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες».

Η υποστηριζόμενη από την Toyota εταιρεία, η οποία κατασκευάζει συστήματα αυτόνομης οδήγησης και ελπίζει φέτος να επεκτείνει τον στόλο της σε 1.000 οχήματα, απέσπασε αποτίμηση 5,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν συγκέντρωσε 260 εκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο Nasdaq τον Νοέμβριο.

Τα σχόλια του Διευθύνοντος Συμβούλου αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα που νιώθουν εκατοντάδες κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ εν μέσω ενός πλήρους εμπορικού πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αρνήθηκε αυτόν τον μήνα να αποκλείσει τη διαγραφή όταν του ζητήθηκε άμεσα, αναζωπυρώνοντας ένα ζήτημα που ήταν επίσης χαρακτηριστικό της πρώτης κυβέρνησης του Τραμπ, όταν ανάγκασε μια σειρά κινεζικών εταιρειών που υποστηρίζονταν από το κράτος να αποχωρήσουν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με βάση κάποιες εικασίες, επομένως για την πιθανή διαγραφή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Πενγκ. «Τουλάχιστον τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει συμβεί ακόμα».

Η πίεση στις αμερικανικές αποδείξεις θεματοφύλακα – η μέθοδος με την οποία κινεζικές εταιρείες όπως η Alibaba και η JD.com έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επιδεινώθηκαν.

Pony.Ai

Ο φόβος εξοβελισμού από το αμερικανικό χρηματιστήριο

Το 2020, ο Τραμπ εισήγαγε έναν νέο νόμο που θα μπορούσε να αφαιρέσει τις κινεζικές εταιρείες από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ εάν δεν συμμορφώνονταν με τους ελέγχους από το Συμβούλιο Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών των ΗΠΑ (PCAOB) για τρία χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Πολ Τσαν, αυτό το μήνα είπε ότι η περιοχή, η οποία γνώρισε πρόσφατα μια έκρηξη στις καταχωρίσεις από εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας, θα πρέπει να είναι η «πρώτη επιλογή» για τους κινεζικούς ομίλους που επιστρέφουν.

Ο Πενγκ δεν προσδιόρισε κάποια συγκεκριμένη αγορά για πιθανή δευτερεύουσα εισαγωγή. «Πιθανώς η εύρεση μιας καλής εναλλακτικής είναι απαραίτητη», είπε. Ερωτηθείς για το Χονγκ Κονγκ, είπε ότι ήταν «πάντα δυνατό», προσθέτοντας ότι η κύρια εστίαση της εταιρείας ήταν η νέα της πλατφόρμα και η παραγωγή οχημάτων.

Οι μετοχές της Pony.ai αυξήθηκαν κατά 30% στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, αφού παρουσίασε το τελευταίο της σύστημα αυτόνομης οδήγησης στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης, το μεγαλύτερο γεγονός αυτοκινήτου της Κίνας φέτος.

Η εταιρεία έχει διεθνή σχέδια ανάπτυξης. «Έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα καλωσορίσματος από ορισμένες από τις αγορές», δήλωσε ο Πενγκ. «Γενικά… μπορούμε να δούμε το κλίμα να αρχίζει να αλλάζει».

Η Peng ανέφερε πιθανή επέκταση στην Ευρώπη, όπου αυτόν τον μήνα η Pony.ai ανακοίνωσε ότι κέρδισε μια άδεια δοκιμής στο Λουξεμβούργο, την πρώτη της δοκιμή ρομποταξί στην ήπειρο.

Στην Κίνα, τα 300 οχήματά της περιορίζονται σε ορισμένα μέρη των μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας, αν και αναμένει ότι θα επιτραπούν μεγαλύτερες περιοχές εξυπηρέτησης τα επόμενα χρόνια.

Η αποτίμηση της Pony.ai μειώθηκε από περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από την IPO το 2022 σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο του Nasdaq της Τετάρτης, λόγω της απαισιοδοξίας για τον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, με τις αποτιμήσεις των ομολόγων της επίσης να μειώνονται.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο