Κίνα: Γιατί διστάζουν να επιστρέψουν οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων

Διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δασμοί Τραμπ θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Κίνας

Κίνα: Γιατί διστάζουν να επιστρέψουν οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος στις κινεζικές μετοχές για τους παγκόσμιους επενδυτές που επενδύουν με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι στρατηγικοί αναλυτές της Franklin Templeton, της UBS Global Wealth Management και της Jupiter Asset Management συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι ο εμπορικός πόλεμος θα παραταθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, γεγονός που τους καθιστά επιφυλακτικούς. Η επιφυλακτικότητά τους υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε προσωρινή εκτόνωση θα αποδειχθεί μάλλον ανεπαρκής για να προσελκύσει μαζικά τα παγκόσμια κεφάλαια πίσω.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Παρόλο που η αισιοδοξία για τους δασμούς ενίσχυσε τον δείκτη που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες κινεζικές μετοχές εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ κατά περισσότερο από 2% την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στην Ασία από τις 2 Απριλίου που ξεκίνησε η δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ. Οι μετοχές της χώρας έχασαν τις εισροές, ακόμη και όταν η φυγή από τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ωφέλησε άλλες αγορές όπως η Ιαπωνία και η Ευρώπη, σύμφωνα με την Sanford C Bernstein.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια βιώσιμη εισροή κεφαλαίων στην αγορά μετοχών της Κίνας» τονίζει ο Hironori Akizawa, επικεφαλής επενδύσεων στην Tokio Marine Asset Management International Pte. Θα υπάρξει μια «διελκυστίνδα πολέμου» στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι αγορές από εκείνους που αναμένουν μια εμπορική συμφωνία θα αντιμετωπιστούν από πωλήσεις, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις επιπτώσεις στην οικονομία, πρόσθεσε.

FILE PHOTO: An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Beijing, China, June 24, 2016. REUTERS/Jason Lee/File Photo

Μετά από τον πόλεμο δασμών που οδήγησε την Κίνα και τις ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς σε ποσοστό άνω του 100%, εμφανίζονται ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές τους θεωρούν μη βιώσιμους. Η έκθεση του Bloomberg την Παρασκευή έδειξε ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τον δασμό 125% σε ορισμένες εισαγωγές των ΗΠΑ. Η Κίνα, ωστόσο, υποβάθμισε την πρόοδο στην εμπορική της διαμάχη με τις ΗΠΑ αργότερα την ίδια ημέρα.

Μια τέτοια έλλειψη σαφήνειας κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι ανατροπές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα δυσχεράνουν τις οικονομικές δραστηριότητες, ακόμη και με τα κίνητρα του Πεκίνου. Το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας υποσχέθηκε την Παρασκευή να «προετοιμάσει πλήρως» σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εξωτερικών σοκ και δεσμεύτηκε να δημιουργήσει νέα νομισματικά εργαλεία και μέσα χρηματοδότησης της πολιτικής.

Αβεβαιότητα

Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί απότομα σε 0,8% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 4,9% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η τράπεζα μείωσε επίσης τον στόχο της για τον δείκτη MSCI China Index δύο φορές αυτόν τον μήνα.

«Βραχυπρόθεσμα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη και ότι ο πυρήνας των εντάσεων, τουλάχιστον μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, υπερβαίνει μόνο το εμπόριο», δήλωσε ο Xingchen Yu, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της UBS Global Wealth στη Νέα Υόρκη. «Η ισχυρότερη πολιτική στήριξη μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει κάποιες από τις αντιξοότητες των δασμών, αλλά πρέπει να το δούμε να συμβαίνει».

Ο Yiping Liao, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Franklin Templeton Emerging Markets Equity, σημείωσε πως χρειάστηκαν «18 μήνες για να συναφθεί η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας κατά την πρώτη θητεία του Trump». Η Κίνα θα είναι πιθανότατα μεταξύ των τελευταίων που θα συνάψουν μια συνολική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσε η Liao, γεγονός που την καθιστά επιφυλακτική για την ευρύτερη κινεζική αγορά μετοχών.

Σίγουρα, ορισμένοι βλέπουν την πρόσφατη υποαπόδοση ως ευκαιρία αγοράς. Ο David Chao, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην Invesco Asset Management, δήλωσε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για όσους «έχασαν το πλοίο του ράλι των κινεζικών μετοχών» νωρίτερα φέτος, αναφερόμενος στην άνοδο που προκλήθηκε από το DeepSeek και ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Amundi στην Ασία Aidan Yao δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες της αρχίζουν να εξετάζουν ξανά την Κίνα.

OT Originals

Περισσότερα από Ασία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο