Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δηλώνοντας ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τις αμερικανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και ενέργειας, καθώς δεσμεύτηκαν να επιτύχουν στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 5% για το έτος, παρά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Ο Ζάο Τσενζίν, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, δήλωσε ότι η εγχώρια παραγωγή γεωργικών προϊόντων και ενέργειας, μαζί με τις εισαγωγές από μη αμερικανικές πηγές, θα ήταν υπεραρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση.
«Ακόμα κι αν δεν αγοράσουμε σιτηρά για ζωοτροφές και ελαιούχους σπόρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά σιτηρών της χώρας μας», δήλωσε ο Ζάο.
Τα σχόλιά του έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα, όπου κορυφαίοι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδίωξαν να καθησυχάσουν το κοινό για την κατάσταση της οικονομίας και δεσμεύτηκαν να εντείνουν την υποστήριξή τους για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ζάο δήλωσε ότι οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αφορούσαν «κυρίως σιτηρά ζωοτροφών, τα οποία μπορούν σε μεγάλο βαθμό υποκατασταθούν» και σημείωσε ότι θα υπήρχε περιορισμένος αντίκτυπος στον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας εάν οι εταιρείες σταματούσαν να εισάγουν αμερικανικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Η Κίνα θα βρει αλλού προμηθευτές
Η απώλεια της κινεζικής αγοράς θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τους Αμερικανούς αγρότες, οι οποίοι έστειλαν περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικά προϊόντα στη χώρα το 2023. Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα στην Κίνα.
Η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να στείλουν περισσότερα στην Κίνα. Το μερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές τροφίμων της Κίνας κατέρρευσε στο 13,5% το 2023 από 20,7% το 2016, ενώ της Βραζιλίας αυξήθηκε από 17,2% σε 25,2% την ίδια περίοδο.
Παρά την αυξανόμενη επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ για συνομιλίες με το Πεκίνο, η Κίνα έχει δείξει μικρή όρεξη για διαπραγματεύσεις και επανειλημμένα κατήγγειλε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για συνεχιζόμενες συζητήσεις ως ψευδείς.
Η Κίνα την περασμένη εβδομάδα υπέδειξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν τους δασμούς τους ως προϋπόθεση για την έναρξη εμπορικών συνομιλιών.
Με τους διμερείς δασμούς ΗΠΑ-Κίνας να ξεπερνούν το 100%, το εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων έχει αρχίσει να μειώνεται, με αποτέλεσμα τα κινεζικά εργοστάσια να αρχίσουν να θέτουν σε προσωρινή άδεια άνευ αποδοχών τους εργαζόμενους.
Παρόλα αυτά, ο Ζάο υποστήριξε ότι το Πεκίνο είναι «απολύτως βέβαιο» ότι θα πετύχει τον στόχο ανάπτυξης 5% της χώρας για το έτος, παρόλο που παραδέχτηκε ότι «τα εξωτερικά σοκ αυξάνονταν».

Ο εμπορικός πόλεμος δεν αγγίζει τις κινεζικές εξαγωγές
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Σενγκ Τσιουπίνγκ, δήλωσε επίσης ότι οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο, ακόμη και μετά την έναρξη του εμπορικού πολέμου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι θα επιταχύνουν την εισαγωγή μέτρων για τη σταθεροποίηση της απασχόλησης και της οικονομίας. Οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη χρηματοδότηση και την πιστωτική στήριξη των εξαγωγέων και επανέλαβαν τις δεσμεύσεις να βοηθήσουν τους Κινέζους κατασκευαστές να πουλήσουν περισσότερα αγαθά στο εσωτερικό και να βρουν νέες αγορές στο εξωτερικό.
Ο Ζου Λαν, αναπληρωτής διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα απελευθερώσει περισσότερα μετρητά για τις τράπεζες και θα μειώσει τα επιτόκια σε κατάλληλη στιγμή, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να διατηρήσει σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν.
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου ανθρώπινου δυναμικού της Κίνας δήλωσε στους Financial Times ότι οι νέες πολιτικές εργασίας περιλαμβάνουν εκκλήσεις προς τις κρατικές επιχειρήσεις να προσλάβουν νεότερους πτυχιούχους και επιπλέον χρήματα για την κάλυψη επιδοτήσεων προσλήψεων και απασχόλησης.
Το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές της χώρας ανήλθε στο 5,2% τον Μάρτιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν σημαντικά υψηλότερο στο 16,5%.
«Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης αναμονής», δήλωσε στους FT η Λουίζ Λου της Oxford Economics. «Ενώ υπήρχαν ευρείες διαβεβαιώσεις για την ενίσχυση των δαπανών των νοικοκυριών και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τους δασμούς, η σταθεροποίηση της απασχόλησης φαίνεται να έχει προτεραιότητα».