Για πρώτη φορά από το 2022 αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών πριν από τους δασμούς και των ηπιότερων καταναλωτικών δαπανών, μια πρώτη επίπτωση από την εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τη μέση ανάπτυξη περίπου 3% τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές αφαίρεσαν σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης.
Οι προβλέψεις βλέπουν σήμερα σχεδόν ίσες πιθανότητες να περιέλθουν οι ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,4% μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Ωστόσο, τις τελευταίες περίπου ημέρες ορισμένοι οικονομολόγοι της Wall Street άλλαξαν τις προβλέψεις τους σε αρνητική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της απροσδόκητης αύξησης των εισαγωγών, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές προσπάθησαν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ που εφαρμόστηκαν στις αρχές Απριλίου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, κινήθηκαν με ρυθμό 1,8%, τον πιο αδύναμο από τα μέσα του 2023. Οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό, το μοναδικό φωτεινό σημείο της έκθεσης, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 22,5%.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναδεικνύουν την προσπάθεια των εταιρειών να εξασφαλίσουν εμπορεύματα ενόψει των επεκτατικών δασμών. Όσον αφορά το μέλλον, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα προκαλέσουν σοκ στην προσφορά, προκαλώντας τις επιχειρήσεις και οδηγώντας σε υποχώρηση της ζήτησης, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα ωθήσουν τους Αμερικανούς με πιο χαμηλά εισοδήματα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.
Οι προβλέψεις βλέπουν σήμερα σχεδόν ίσες πιθανότητες να περιέλθουν οι ΗΠΑ σε ύφεση το επόμενο έτος. Οι καταναλωτές ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας και θα ανεβάσουν το κόστος ζωής.
Η αύξηση των εισαγωγών
Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά περίπου 41% , η μεγαλύτερη πρόοδος εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Επειδή αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες δεν παράγονται στις ΗΠΑ, αφαιρούνται από το ΑΕΠ. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την απότομη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος να αντιστρέφεται το δεύτερο τρίμηνο.
Συνήθως, τα εισαγόμενα εμπορεύματα μεταφέρονται σε αποθήκες ή απευθείας σε βιτρίνες καταστημάτων. Ωστόσο, η έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα των επιχειρήσεων συνεισέφεραν 2,25 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα τέλη του 2021. Η πρόσφατη πλημμυρίδα εισαγωγών μπορεί, αντίθετα, να εμφανιστεί σε υψηλότερα αποθέματα τους επόμενους μήνες και, μαζί με τη μείωση του εμπορικού χάσματος, να δώσει ώθηση στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών προήλθε από τις υπηρεσίες και τα μη διαρκή αγαθά.