Τηλεπικοινωνίες: Έτος αλλαγών και ευκαιριών το 2025

Το 2025 καθίσταται έτος μεγάλων προσδοκιών για τις τηλεπικοινωνίες και φαίνεται ότι παλιοί και νέοι παίκτες λαμβάνουν θέσεις για την επόμενη κούρσα

Τηλεπικοινωνίες: Έτος αλλαγών και ευκαιριών το 2025

Η περίοδος των αλλαγών έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στην ευρύτερη αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά όλα δείχνουν ότι το 2025 θα αποτελέσει έτος καμπής.

Η αρχή έγινε πέρυσι με την αλλαγή φρουράς στον Ομίλου ΟΤΕ και την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ μετά από 14 χρόνια στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Στη θέση του ο Κώστας Νεμπής που από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του δεν έκρυψε τις προθέσεις του: «Θέλουμε ο Όμιλος ΟΤΕ να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης».

Στόχος φιλόδοξος αλλά οι κινήσεις που ακολούθησαν δείχνουν ότι δεν επρόκειτο απλά για μια «δήλωση» ή ένα «ευχολόγιο». Καταρχήν, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2024 προαναγγέλθηκε ότι για το 2025 οι επενδύσεις του Ομίλου θα ανέλθουν στα 620 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, τέθηκε ως στόχος η αύξηση του EBITDA κατά 2% με κίνηση σε τρεις συγκεκριμένους άξονες: δίκτυο οπτικών ινών (FTTH), ευρυζωνικές υπηρεσίες με έμφαση στο FWA (Fixed Wireless Access) και συνδρομητική τηλεόραση.

Cosmote Telekom

Ο Κώστας Νεμπής

Ωστόσο, η πιο ηχηρή απόδειξη ότι η διοίκηση του ΟΤΕ εννοεί αυτά που λέει ήταν η ανακοίνωση ότι αλλάζει η εμπορική ονομασία της Cosmote σε Cosmote Telekom ή πιο απλά Cosmote T. Αυτό δεν θα ήταν σημαντικό αν επρόκειτο απλά για μια αλλαγή εμπορικής ονομασίας: ουσιαστικά η κίνηση «σέρνει» πίσω της την εισαγωγή στην ελληνική αγορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών που θα προέρχονται από την μητρική Telekom. Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ βρίσκει νέες οδούς για να προωθήσει στις διεθνείς αγορές δικές της υπηρεσίες και εφαρμογές.

Κάπως έτσι αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη δήλωση ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι «ο Όμιλος ΟΤΕ να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης».

Σε επίπεδο επενδύσεων ο ΟΤΕ υλοποιεί επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών και 5G. Ο ΟΤΕ έκλεισε το 2024 με 1,7 εκατομμύρια εγκατεστημένες συνδέσεις FTTH με στόχο να φτάσουν τα 2,1 εκατομμύρια συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2025 και περίπου τα 3 εκατομμύρια συνδέσεις έως το τέλος του 2027. Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην στρατηγική του ΟΤΕ για περαιτέρω ανάπτυξη θα παίξει η τεχνολογία Fixed Wireless Access (FWA) μιας και πρόκειται για τον πρώτο πάροχο που έχει λανσάρει τέτοιας κατηγορίας υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Ο «κόκκινος» παίκτης

Λίγο πιο αργά από τον ΟΤΕ αλλαγές είχαμε και στον… «κόκκινο» παίκτη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Χάρης Μπρουμίδης, μετά από 9 χρόνια και συνολική πορεία 23 ετών στη Vodafone. Στη θέση του, όπως και στην περίπτωση του ΟΤΕ, ένας άνθρωπος από τα «σπλάχνα» του οργανισμού: ο Αχιλλέας Κανάρης, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ρουμανίας.

«Θεωρώ ότι παραδίδω τη Vodafone σε ακόμη καλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι ήταν όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου», είχε πει ο Χάρης Μπρουμίδης κατά την τελευταία του συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου. «Είμαι βέβαιος ότι ο Αχιλλέας (Κανάρης που τον διαδέχθηκε από την 1η Απριλίου) θα πετύχει ακόμη περισσότερα».

O Αχιλλέας Κανάρης

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone από έναν πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει πλέον μετατραπεί σε οργανισμό τεχνολογίας και έναν ισχυρό converged πάροχο μέσω στρατηγικών συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τα τελευταία χρόνια, και η Vodafone, τρέχει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα: ένα δισεκατομμύριο ευρώ με ορίζοντα το 2029, τόσο για τη γεωγραφική επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G.

Παράλληλα, η εταιρεία κινείται πολύ δραστήρια και στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών με τελευταία κίνηση την άφιξη στην Κρήτη του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών 2Africa που προσαιγιαλώθηκε τον Φεβρουάριο στον σταθμό της Vodafone Ελλάδας στο νότιο τμήμα του νησιού, και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι ο κ. Κανάρης θα έχει αρκετά πράγματα να… «τρέξει» μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Η δυνατή μεταγραφή

Αυτά για τους παραδοσιακούς παίκτες των τηλεπικοινωνιών, γιατί κάπου στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε και μία… δυνατή μεταγραφή. Αναφερόμαστε στη ΔΕΗ η οποία μέσω της θυγατρικής FiberGrid έχει μπει στο παιχνίδι της οπτικής ίνας. Σύμφωνα με την εταιρεία το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ FiberGrid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής. Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. το 2025.

Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Πέρα από αυτό όμως αρκετοί στον κλάδο θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η ΔΕΗ να περάσει και στον τομέα της λιανικής των τηλεπικοινωινών. Αν έχει υποδομή δικτύου και δίκτυο λιανικής καθιερωμένο (βλέπε αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος) τι θα την εμπόδιζε. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την τελευταία γενική συνέλευση μετόχων του ΟΤΕ που συμμετείχε, «το δίκτυο γιατί το φτιάχνουν; για να πουλάνε μόνο χονδρική; θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα μπουν και στη λιανική».

Ο Γιώργος Στάσσης

Αυτά είναι προφανώς εκτιμήσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ επιδεικνύει ιδιαίτερο δυναμισμό γενικότερα στα θέματα της τεχνολογίας. Απόδειξη το σχέδιο μετατροπής της Δυτικής Μακεδονίας σε κόμβο τόσο ενεργειακής όσο και ψηφιακής τεχνολογίας. Κύριο συστατικό του συγκεκριμένου σχεδίου η δημιουργία ενός mega data center ισχύος 300 MW, μία επένδυση ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, που θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με δυνατότητα επέκτασης σε Giga Data Center ισχύος 1.000 MW.

Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Στάσσης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, στο περιθώριο της παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, την αρχική επένδυση του data center ισχύος 300 MW ο Όμιλος μπορεί και θα την υλοποιήσει ανεξάρτητα από τις συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους huperscalers, δηλαδή μεγάλους παρόχους υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing).

Σημειώνεται ότι το mega data center που σχεδιάζεται για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με την άλλη επένδυση της ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. για τη σύσταση data center στην περιοχή της Αττικής, μέσω της κοινοπραξίας Data In Scale που έχει δημιουργηθεί με την EDGNEX Data Centers της DAMAC. Ωστόσο, στο πρόγραμμα εμπλέκεται η FiberGrid που θα αναλάβει τη διασύνδεση του mega data center μέσω οπτικών ινών με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα.

Εν κατακλείδι

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι το σύνολο της οικονομίας γίνεται «ψηφιακό», άρα απαιτούνται έργα ICT, έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα του οποίου συνεχίζουν να τρέχουν, έχουμε ραγδαία είσοδο παντού εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, έχουμε συνεχείς ανακοινώσεις για δημιουργία κέντρων δεδομένων τότε η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη γιατί ίσως το 2025 είναι η χρονιά των τηλεπικοινωνιών.

Γιατί όλα αυτά χωρίς δικτύωση για τη μεταφορά των δεδομένων είναι απλά… κτήρια. Και η μεταφορά των δεδομένων γίνεται μέσω των δικτύων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

OT Originals

Περισσότερα από Τηλεπικοινωνίες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο