Nike, Adidas, Sketchers βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους, και δη των αθλητικών παπουτσιών, να βαίνουν την ανιούσα και να οδηγούνται σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τους αύξηση τιμών διάθεσης στα προίόντα τους,με τα αθλητικά παπούτσια να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελιξεων.
Αυτός ήταν και ο λόγος που συνασπίστηκαν υπό την επαγγελματική ένωση Footwear Distributors and Retailers of America (FDRA), μέσω της οποίας ζήτησαν απαλλαγή από την επιβολή των δασμών.
Η επιστολή FDRA
Ειδικότερα σε επιστολή που υπογράφουν κατασκευαστές όπως η Nike, η Adidas America και η Skechers, με ημερομηνία 29 Απριλίου, συνολικά 76 εταιρείες υποδημάτων, όπως η Deckers Brands, η Capri Holdings, η Under Armour και η VF Corp, ζήτησαν την εξαίρεση του συγκεκριμένου τομέα από τους αμοιβαίους δασμούς με την Κίνα.
«Δεδομένης της φύσης της αμερικανικής βιομηχανίας υποδημάτων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι οικογένειες που τις στηρίζουν, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή από τέτοιες σημαντικές αυξήσεις κόστους. Εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την προοπτική του κλεισίματος», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία οι συνυπογράφοντες αιτούνται μιας πιο στοχευμένης προσέγγισης, «επικεντρωμένης σε στρατηγικά είδη και όχι σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».
Η Ένωση επισήμανε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών υποδημάτων, τα οποία συχνά έχουν συντελεστές 20%, 37,5% ή υψηλότερους, πριν από τον συνυπολογισμό των νέων δασμών.
Το σοκ της «μη πρόβλεψης»
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς ευρείας κλίμακας σε αγαθά από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση των τιμών. Ήδη από τις αρχές Απριλίου προχώρησε σε σαρωτικούς ανταποδοτικού χαρακτήρα δασμούς, συμπεριλαμβανομένων δασμών 145% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Όπως αναφέρει το Reuters, από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε πρόσφατα ότι το Πεκίνο «αξιολογεί» μια προσφορά της Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ.
Ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης, είναι ότι η Adidas απέφυγε να αυξήσει τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2025, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, επικαλούμενη την αβεβαιότητα γύρω από τους αμερικανικούς εισαγωγικούς δασμούς.
Ομοίως, η Skechers απέσυρε επίσης τις ετήσιες προβλέψεις της, επικαλούμενη την αλλοπρόσαλλη εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.
Το Βιετνάμ έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο κατασκευής αθλητικών παπουτσιών
Η Adidas
Ο κολοσσός των αθλητικών ειδών, Adidas, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών για όλα τα προϊόντα της που πουλάει στις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός βραχίονας του γερμανικού κολοσσού σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακόμη πόσο θα αυξήσει τις τιμές, τονίζονταςεπίσης ότι η παγκόσμια εμπορική διαμάχη την εμποδίζει να αυξήσει τις προβλέψεις της για το πλήρες έτος παρά την τεράστια αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου.

«Οι υψηλότεροι δασμοί θα προκαλέσουν τελικά υψηλότερο κόστος για όλα τα προϊόντα μας για την αγορά των ΗΠΑ», ανέφερε η Adidas σε ανακοίνωσή της.
Η εταιρεία δήλωσε ότι ήταν «κάπως εκτεθειμένη» στους δασμούς του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο αλλά ότι είχε ήδη μειώσει στο ελάχιστο τις εξαγωγές των προϊόντων της που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος προερχόταν από τη γενική αύξηση των δασμών των ΗΠΑ σε όλες τις άλλες χώρες, οι οποίοι διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό στο 10% όσο διεξάγονται οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
H Νike
Με τον Έλιοτ Χιλ να προσπαθεί να «σιγυρίσει» την πτώση της μετοχής, τη λανθασμένη στρατηγική DTC και την αποσύνδεση από τους καταναλωτές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Nike θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους δασμούς, οι οποίοι ήδη επηρέασαν τα αποτελέσματά της στο τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2025 που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Τότε, οι δασμοί αναφέρθηκαν ως λόγος για τον οποίο η διοίκηση μείωσε τις προοπτικές της για το τρέχον τρίμηνο.
Η Nike, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, άρχισε να κατασκευάζει στο Βιετνάμ το 1995, μέσω πέντε εργοστασίων υποδημάτων με συμβάσεις, και έγινε ένας από τους πρώτους ξένους επενδυτές στη χώρα, συμβάλλοντας στις εξαγωγές και την οικονομική ανάπτυξή της. Η εταιρεία διεύρυνε γρήγορα τη βάση προμηθευτών της τα επόμενα χρόνια και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας τη φθηνότερη εργατική δύναμη.

Η Nike έχει τώρα 130 εργοστάσια προμηθευτών στο Βιετνάμ που παράγουν παπούτσια, ρούχα και εξοπλισμό, και η χώρα αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παραγωγής υποδημάτων της.
O ανταγωνιστής της Nike, η Adidas με έδρα τη Γερμανία, προμηθεύεται το 39% των υποδημάτων της από τη νοτιοανατολική ασιατική χώρα.
Περίπου το 98% των υποδημάτων κατασκευάζεται στο εξωτερικό
«Καμπανάκι» από τη Skechers
Η μάρκα που ανεβαίνει σταδιακά στην τρίτη θέση στην αμεικανική αγορά, φαίνεται πως είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Κίνα, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει το 35% της παραγωγής της το 2023.
Αυτή η έκθεση οδηγεί σε εκτιμώμενο πρόσθετο κόστος ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων λόγω των δασμών. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η εγχώρια επιχείρηση χονδρικής πώλησης θα έχει κάποιες επιπτώσεις από τους δασμούς, αλλά εφαρμόζει προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων για να τις μειώσει.
Τα υποδήματα είναι ένας από τους τομείς που είναι πιο ευαίσθητοι εξάλλου στους δασμούς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υπόδησης, από το 2020, περίπου το 98% των υποδημάτων κατασκευάζεται στο εξωτερικό. Κάτι που οδήγησε και την εταιρεία αθλητικών παπουτσιών να σημειώσει πως οι απρόβλεπτες εμπορικές πολιτικές του Τραμπ μετατρέπονται σε… μπαλαντέρ για τις μελλοντικές προβλέψεις της εταιρείας.
Βιετνάμ, η Γη της Επαγγελίας
Το Βιετνάμ έχει γίνει το παγκόσμιο κέντρο κατασκευής αθλητικών παπουτσιών αλλά τώρα υπόκειται σε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Εν τω μεταξύ, η Nike, η Adidas και η Puma μετέφεραν την παραγωγή τους στο Βιετνάμ λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού, αλλά τώρα θα πλήττονται από επιβάρυνση 46%.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να επαναφέρει την παραγωγή στις ακτές των ΗΠΑ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν όμως ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερες τιμές για τα αθλητικά παπούτσια, καθώς οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν εργοστάσια με εξειδικευμένο εξοπλισμό για την κατασκευή παπουτσιών τρεξίματος και εργαζόμενους με την κατάλληλη γνώση για τη λειτουργία τους.
«Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να ανοίξουν εργοστάσια για αθλητικά παπούτσια σε νέες χώρες, αλλά η μεταφορά αλυσίδων εφοδιασμού υποδημάτων συνήθως χρειάζεται περίπου δύο χρόνια», είπε ο Chris Rogers, επικεφαλής έρευνας αλυσίδας εφοδιασμού στη S&P Global Market Intelligence. Οι εταιρείες συνήθως σχεδιάζουν τέτοιες αλλαγές σε κύκλο πέντε ετών και όχι τόσο βραχυπρόθεσμα.