Τράπεζες: Αισιoδοξία για την κερδοφορία του κλάδου παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Θωρακισμένες απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις χαρακτηρίζει τόσο τις ελληνικές, όσο και τις κυπριακές τράπεζες η Fitch Ratings.

Τράπεζες: Αισιoδοξία για την κερδοφορία του κλάδου παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2025 και των επόμενων δύο χρήσεων θα παρουσιάσουν αυτήν την εβδομάδα οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου της εφετινής χρονιάς θα έχουν ένα νέο κύκλο επαφών με την κοινότητα των αναλυτών.

Με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, η αβεβαιότητα διεθνώς μετά την ανακοίνωση της νέας δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ και των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει με τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, δεν επηρεάζει τις προβλέψεις τους.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω της ρευστότητας της κατάστασης, σε μία περίοδο που ούτως ή αλλιώς είναι μεταβατική, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος στη ζώνη του ευρώ.

Οι πρώτες επιδράσεις από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στα οργανικά τους έσοδα θα αποτυπωθούν στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν αυτές τις ημέρες.

Ανισορροπία

Μία γεύση για τις εκτιμήσεις τραπεζικών διοικήσεων πήρε η αγορά κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Eurobank και της Πειραιώς.

Ο CEO της πρώτης Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η διεθνής οικονομία διανύει μια περίοδο μετάβασης με ισχυρούς κραδασμούς και υψηλή αστάθεια».

Κατά τον ίδιο, «η αβεβαιότητα για τους όρους του διεθνούς εμπορίου έχει προσλάβει μείζονες διαστάσεις».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η διαταραχή εξελίσσεται πολύ πέρα των δασμών, καθώς παρατηρούμε μια αλλαγή των βασικών νομισματικών, οικονομικών και γεωπολιτικών τάξεων. Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν κάθε 30-50 χρόνια, όταν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες».

Ο κ. Καραβίας σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι ασαφές πότε θα αποκρυσταλλωθεί μια νέα ισορροπία, ποια θα είναι η μορφή της και πόσο θα διαρκέσει. Ακόμη και σχέσεις που θεωρούσαμε θεμελιώδεις και αδιατάρακτες, όπως αυτή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, δοκιμάζονται».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διαχείριση του κινδύνου αποκτά νέα σημασία και νέα χαρακτηριστικά για όλους: διεθνείς φορείς, μεμονωμένες χώρες, αλλά και επιχειρήσεις, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Παρ΄ όλα αυτά ο CEO της Eurobank εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια.

Όπως είπε, «χωρίς να υποτιμούμε τους κινδύνους που αναπτύσσονται διεθνώς, γιατί είναι βέβαιο ότι όλα τα κράτη θα επηρεαστούν, η οικονομία στις βασικές μας αγορές -στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, βρίσκεται σε καλύτερη τροχιά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ο ρόλος των επενδύσεων

Αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους τρεις συστημικούς ομίλους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους προέρχεται από την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρότερους της ευρωζώνης ρυθμούς τόσο το 2025, όσο και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του CEO της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου κατά τη γενική συνέλευση του ομίλου τον περασμένο μήνα.

Όπως είπε απευθυνόμενος στους μετόχους, «η επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ αναμένεται να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο, καθώς 5% των εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται στις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε όμως ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβράδυνσης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωσης της εξωτερικής ζήτησης για ελληνικές εξαγωγές.

Κατά τον κ. Μεγάλου όμως, είναι θετικό πως όλα αυτά εξελίσσονται σε ένα υποστηρικτικό μακροοικοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

«Η οικονομική ανάπτυξη, καθώς και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, σηματοδοτούν θετικά ορόσημα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις», σημείωσε σχετικά.

Κατά τον ίδιο, οι επενδύσεις προβλέπεται να επιταχυνθούν περαιτέρω, φθάνοντας ρυθμό κοντά στο 9% το 2025, καθώς η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις προς τις επενδύσεις και οι όροι χρηματοδότησης βελτιώνονται.

Οι προκλήσεις

Εξάλλου, θωρακισμένες απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις χαρακτηρίζει τόσο τις ελληνικές, όσο και τις κυπριακές τράπεζες η Fitch Ratings.

Οι οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στο τελευταίο report του εκτιμά ότι ο εγχώριος κλάδος διαθέτει πλέον ισχυρές βάσεις για να αντέξει τους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούν η μεταβλητότητα στις αγορές και οι εξελίξεις στη διεθνή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

«Η αναβάθμιση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το πρώτο φετινό τρίμηνο αντανακλά κυρίως τις βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό τους προφίλ, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρύτερου ιστορικού υγιούς δημιουργίας κερδών, της σχεδόν ολοκληρωμένης εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, της ικανοποιητικής κεφαλαιακής τους θέσης και της σταθερής χρηματοδότησης με βάση τις καταθέσεις» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Fitch.

Με λίγα λόγια η ισχύς της εγχώριας ανάκαμψης αντισταθμίζει τους εξωτερικούς κινδύνους.

Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση στους δασμούς των ΗΠΑ, αν και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από μια σημαντική επιβράδυνση στην ΕΕ θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

OT Originals

Περισσότερα από Τράπεζες

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο