Τις προβλέψεις της για το έτος ακύρωσε η Crocs, επικαλούμενη «το νέο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον καθώς και την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών», σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Andrew Rees.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης έσοδα του πρώτου τριμήνου που ήταν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την ομώνυμη μάρκα, καθώς τα έσοδα της Crocs αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 762 εκατ. δολάρια. Όχι όμως και για τη Heydude, της οποίας τα αποτελέσματα μειώθηκαν σχεδόν 10% στα 176 εκατ. δολάρια.
Τα έσοδα από την άμεση πώληση στον καταναλωτή (DTC) αυξήθηκαν κατά 2,3%, την ίδια στιγμή που η χονδρική πώληση συρρικνώθηκε κατά 1,6%. Το μικτό περιθώριο κέρδους διευρύνθηκε στο 57,8% από 55,6% πέρυσι και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% στα 160,1 εκατ. δολάρια.
H προσθήκη του πρόσθετου δασμού 145% στην Κίνα συνεπάγεται συνολικό κόστος περίπου 130 εκατ. δολαρίων για την Crocs
Ανατροπή
Η εμπορική πολιτική της διοίκησης Τραμπ φαίνεται να ανατρέπει τη δυναμική της Crocs. Η εταιρεία, που μεσουράνησε επί πανδημίας και συνέχισε την πορεία της ανοδικά έκτοτε, σημειώνοντας το 2023 αύξηση ακόμη και 55%, βρέθηκε να συμμαχεί με ακόμη 75 επιχειρήσεις και brands της βιομηχανίας υποδημάτων που έστειλαν την περίφημη επιστολή στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας επιτακτικά την εξαίρεση της κατηγορίας τους από τους δασμούς.
Με βάση το σημερινό μείγμα προμηθειών της, ένας πρόσθετος δασμός 10% σε όλες τις χώρες που εισάγουν στις ΗΠΑ «μεταφράζεται σε κόστος περίπου 45 εκατ. δολαρίων σε ετήσια ταμειακή βάση- η προσθήκη του πρόσθετου δασμού 145% στην Κίνα συνεπάγεται συνολικό κόστος περίπου 130 εκατ. δολαρίων», σχολίασε ο Rees κατά την ενημέρωση της αγοράς.
Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο είναι καλύτεροι από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές της Needham με επικεφαλής τον Tom Nikic, σύμφωνα με το Retail Dive. «Πιστεύαμε ότι ο αντίκτυπος θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιος, οπότε αυτή η ενημέρωση ήταν πολύ ενθαρρυντική», συμπλήρωσε ο Nikic.

Το πρόβλημα της αβεβαιότητας
Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα πέραν του άμεσου κόστους, όπως προειδοποίησε και ο Rees.
«Η καθημερινή αβεβαιότητα ως προς το επίπεδο αυτών των δασμών, καθιστά απίστευτα δύσκολο να σχεδιάσουμε και να προβλέψουμε τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επιχείρησή μας», είπε, αν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαθέτει «ένα καλά διαφοροποιημένο μείγμα προμηθειών».
Για τη φετινή χρονιά, το πλάνο περιλάμβανε περίπου 47% των προμηθειών από το Βιετνάμ, 17% από την Ινδονησία, 13% από την Κίνα και την Ινδία και 5% από το Μεξικό και την Καμπότζη. Σχέδια που αλλάζουν ήδη.
«Εάν το πλάνο μας παρέμενε σε ισχύ, θα ήταν πολύ απίθανο να επιβαρυνθούμε με τα 130 εκατομμύρια δολάρια, διότι απλώς δεν θα φέρναμε τα εμπορεύματα», εξήγησε ο Rees. «Θα ακυρώναμε κάποιες παραγγελίες και θα έλεγα ότι μετατοπίζουμε ταχέως την προμήθεια σε άλλες χώρες».
Παρόλα αυτά, η επίδραση της αβεβαιότητας διαχέεται και στους καταναλωτές. «Είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε πιο ήπια ζήτηση για υποδήματα και άλλα καταναλωτικά αγαθά», υπογράμμισε σχετικά. «Ιδιαίτερα με δεδομένο το ενδεχόμενο αυξημένου κόστους και υψηλότερων τιμών σε ολόκληρο τον κλάδο, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω έναν ήδη επιλεκτικό καταναλωτή».
Η Crocs μόλις μείωσε περίπου 50 εκατ. δολάρια από τα φετινά έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτό που αποκάλεσε «το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον» και θα συνεχίσει να αναζητά περισσότερα. Ενώ προβλέπει πως θα αυξήσει επίσης τις τιμές στο βαθμό που μπορεί, κάτι που αναμένει ότι θα ισχύει για την όλη σχεδόν την αγορά.