Στην Ιταλία θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, όπου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Τζόρτζια Μελόνι.
Η επίσκεψη αυτή δεν είναι απλώς εθιμοτυπική — το αντίθετο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε καίριους τομείς, με πρώτο και κύριο τις υποδομές, όπως ο σιδηρόδρομος.
Μαθαίνω όμως ότι σημαντικό βάρος θα δοθεί και στα ενεργειακά.
Αν και αρκετές ιταλικές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται έντονα στη χώρα, οι δύο πλευρές φαίνεται να επιδιώκουν μια πιο στρατηγική συνεργασία, κυρίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

————————-
Στο Βερολίνο
Αμέσως μετά τη Ρώμη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο.
Δεν θέλω να ευλογώ τα γένια της… στήλης, αλλά σας είχα γράψει για την 13η Μαΐου από τις 2 Απριλίου!
Την Τρίτη, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια άτυπη συνάντηση με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Η συνάντηση αυτή, αν και ανεπίσημη, λόγω κυρίως του «άτυπου πρωτοκόλλου» που ακολουθεί η γερμανική καγκελαρία, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αποτελεί την πρώτη επαφή των δύο ηγετών και θα δώσει το στίγμα των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Και όπως μαθαίνω, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άριστες.
Τι εννοώ… «άτυπη»
Στην ουσία ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Βερολίνο για το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, όπου θα συζητηθεί η “Αλλαγή πορείας για τη Γερμανία – Επιστροφή στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς” (Wirtschaftstag 2025).
Εκεί, την Τρίτη στις 19:20, θα πραγματοποιηθεί η καταληκτική τελετή του Οικονομικού Συνεδρίου, με την κεντρική ομιλία να πραγματοποιείται από τον Φρίντριχ Μερτς, Πρόεδρο της CDU, και την Άστριντ Χάμκερ, Πρόεδρο του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU.
Τιμώμενος ομιλητής θα είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ λόγο θα εκφωνήσει και ο καθηγητής και πρώην πρωθυπουργός Ρόλαντ Κοχ.
—————————
Αλλαγή
Μπορεί πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να είχε φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορούσε τις σχολάζουσες κληρονομιές, ωστόσο φαίνεται πως τα δεδομένα αλλάζουν.
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξετάζοντας εκ νέου το ζήτημα, αποφάσισε να να επανέλθει με μία πιο ολοκληρωμένη και λειτουργική πρόταση.
Ενιαίος φορέας
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το νέο νομοσχέδιο θα είναι βελτιωμένο, με βασικό στοιχείο τη συγκέντρωση της διαχείρισης των σχολαζουσών κληρονομιών σε έναν ενιαίο φορέα.
Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρξει πιο αποτελεσματικός έλεγχος, καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας που παραμένει αδρανής για χρόνια, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία.
Η αλλαγή κατεύθυνσης μαθαίνω έχει και τις «ευλογίες» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
————————————
Κι άλλες βελτιώσεις
Στο ίδιο μήκος και η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία όπως μαθαίνω βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας νέων ρυθμίσεων που αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να γίνει πιο ευέλικτο και διαφανές το σύστημα, επιτρέποντας στους επαγγελματίες να έχουν καλύτερες δυνατότητες αποταμίευσης και επένδυσης για τη συνταξιοδότησή τους.
Ήδη, τα Επαγγελματικά Ταμεία έχουν αρχίσει να εμφανίζουν σημαντικά αποτελέσματα, με θετικές επιδόσεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.
Οι αλλαγές που ετοιμάζει η Υπουργός αναμένεται να ενδυναμώσουν αυτή την πορεία, προσφέροντας στους εργαζόμενους ένα πιο ασφαλές και αξιόπιστο εργαλείο για τη μελλοντική τους ασφάλεια και ευημερία.

—————————————-
Αντιδράσεις
Από την άλλη, όλο και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον νέο αναπτυξιακό σχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ο επικεφαλής του ΣΕΒ εξέφρασε προ ημερών την ανησυχία του για τις προβλέψεις του νέου προγράμματος, κάνοντας λόγο για αδικίες και στρεβλώσεις.
Παράλληλα, ο Γιάννης Παράσχης, επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας διευκρινίσεις και τροποποιήσεις στις διατάξεις του αναπτυξιακού.
Μουδιασμένοι
Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος που φαίνεται να μην έχει ικανοποιηθεί είναι ο τουριστικός.
Επιχειρηματίες του χώρου νιώθουν λίγο… άβολα, καθώς το νέο σχέδιο προβλέπει λιγότερες ή και καθόλου ενισχύσεις για τον τομέα τους.
Και μου μεταφέρουν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, την οποία και στήριξαν τα χρόνια της κρίσης.
Ήδη η στήλη γίνεται δέκτης των ανησυχιών από επιχειρηματίες του κλάδου που φοβούνται ότι οι περιορισμένες επιδοτήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξή τους, ειδικά σε μια περίοδο που απαιτούνται διαρθρωτικές ενισχύσεις.
——————————
Τριβές…
Σας θυμίζω ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που δόθηκαν το χειμώνα σε φυσικά πρόσωπα έχουν ουρά…
Από την αρχή είχε προαναγγελθεί ότι το κόστος αυτών των επιδοτήσεων θα καλυφθεί μέσω φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών.
Αυτό που μένει να δούμε τώρα, είναι το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο στάδιο, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υποδομών θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Οι επόμενες κινήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον για το πώς αυτή η επιβάρυνση θα επηρεάσει την αγορά και τους λογαριασμούς ρεύματος.
———————————–
«Άκυρο» ΔΙΣ στην Phos Bank
«Άκυρο» έριξε η Εκκλησία της Ελλάδος στη δημιουργία της Phos Bank, καθώς δεν έτυχε αποδοχής από τους Μητροπολίτες.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συζητήθηκε και το θέμα που «έπαιξε» αρκετά το τελευταίο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης, και αφορούσε στη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ωστόσο, η Σύνοδος αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι δεν θα ασχοληθεί με την ίδρυση ψηφιακής τράπεζας, με τους Μητροπολίτες να μην δίνουν το «πράσινο φως» σε ένα τέτοιο εγχείρημα.
———————————————–
Ικανοποίηση στις συστημικές
Από την άλλη πάλι, τα αποτελέσματα της Εθνικής και της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο κινήθηκαν εντός προβλέψεων ικανοποιώντας τους αναλυτές.
Οι επιδόσεις ήταν εξαιρετικές και για τις δύο τράπεζες, παρά το εποχικά αδύναμο τρίμηνο. Αλλά περισσότερα θα διαβάσετε στις σελίδες του ΟΤ.
Η στήλη όμως θα σταθεί σε μία ακόμη εξέλιξη και έχει να κάνει ότι το Principal Global Investors κατέχει πλέον το 5,03% της Εθνικής.
Ρώτησα…
Λοιπόν, η αμερικανική Principal Global Investors διαχειρίζεται πάνω από 500 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Μάλιστα, στο πελατολόγιο της δεν είναι μόνο ιδιώτες, αλλά και θεσμικοί και επενδυτικά ταμεία.
Και η επιλογή της δεν περιορίζεται σε κερδοσκοπικά ανοίγματα, αλλά στα θεμελιώδη και σε επιλεγμένες στρατηγικές μετοχών.
Το πήραμε το μήνυμα…
——————————————————
Αναμονή λίγους μήνες…
Μπορεί πολλοί να αναρωτιούνται για τα σχέδια του Ελλάκτωρ μετά τις μεγάλες ρευστοποιήσεις των assets τους, αλλά θα πρέπει να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Αυτό διεμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθ. Μπουλούτας, κατά την τακτική ενημέρωση αναλυτών, τονίζοντας ότι πλέον επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση δύο βασικών αποεπενδύσεων: την πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις, που αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο του 2025, και των ακινήτων Καμπάς και Γούρνες στη Dimand, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2025.

Επίσης, υπογραμμίστηκε η επιτυχής αποεπένδυση από Άκτωρ, Άνεμος, Ηλέκτωρ και Smart Park, με συνολικές επιστροφές κεφαλαίου ύψους 470 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους.
Οι αποεπενδύσεις προσέφεραν υγιή περιθώρια κέρδους και απόδοση IRR 19% ετησίως.
Στο επίκεντρο η Μαρίνα Αλίμου
Για τη συνέχεια του 2025, ο όμιλος αναμένει νέα έσοδα από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εστίαση στη θυγατρική REDS, η οποία διαθέτει το project της Μαρίνας Αλίμου, δύο εισοδηματικά ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία της Athens Properties BV, με ετήσιο yield 7,4%.
Δεν υπάρχουν άλλα ενεργά επενδυτικά projects, αλλά η ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου παραμένει προτεραιότητα, με την πρόοδο να εξαρτάται από τις αδειοδοτήσεις, ενώ δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το τελικό master plan.
———————————–
It’s the energy, stupid….
Στο Τέξας υπάρχει ένας νόμος και αυτός είναι ο νόμος του πετρελαίου και ενίοτε του φυσικού αερίου. Ως ενεργειακή μητρόπολη των ΗΠΑ, το Τέξας προφανώς και δεν σηκώνει σαν κλίμα την πολιτικολογία και τις ανούσιες συζητήσεις.
Γι’ αυτό και μου προκαλεί πολύ θετική εντύπωση, το ταξίδι της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτου. Πρώτη τους στάση η Chevron με τη συνάντηση να πηγαίνει πολύ καλά και να επαναβεβαιώνεται η συναντίληψη ανάμεσα στον αμερικανικό κολοσσό και το ΥΠΕΝ για ζητήματα ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθράκων.

Όποιος θεωρεί καθαρά επικοινωνιακή υπόθεση την συνάντηση, πρέπει απλά να κρατήσει στο μυαλό ότι σε μια εποχή που η δυσπιστία των ΗΠΑ προς την Ευρώπη επικεντρώνεται στο θέμα του υπερβολικού «regulation», η Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα ολοκλήρωσε τρεις Υπουργικές Αποφάσεις προκειμένου να τρέξει ο διαγωνισμός, όπου θα συμμετάσχει και η Chevron.