Με αιφνιδιασμό μπήκε στην ζωή και το Ηλεκτρονικό Πελατολόγιο. Η διοίκηση με δελτίο τύπου ενημέρωσε τους φορολογούμενους ότι έχει εκδοθεί απόφαση για την έκδοση της απόφασης Α.1057/2025 με την οποία ορίζονται οι υπόχρεες οντότητες, ο τρόπος, ο χρόνος, η διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δεδομένων και το περιεχόμενο του Ψηφιακού Πελατολογίου.
Σύμφωνα με αυτήν από 14 Απριλίου έως και 30 Ιουνίου έχουμε προαιρετική τήρηση που Ψηφιακού πελατολογίου και υποχρεωτική από 1η Ιουλίου.
Το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων, την υποβοήθηση των επιτόπιων ελέγχων και την εξαγωγή δεικτών εύρους συναλλακτικής δραστηριότητας ανά κλάδο και τοποθεσία.
Παρατηρήσεις του ΣΕΠΕ
Σχετικές παρατηρήσεις εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος, με επιστολή που απέστειλε προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κυρία Γιώτα Παπαρίδου.
Ποιο συγκεκριμένα η κυρία Γιώτα Παπαρίδου σημειώνει ότι :
Ψηφιακό Πελατολόγιο
Σε συνέχεια της Απόφασης Α.1057_2025 (σ.σ. η απόφαση εφαρμογής του Ψηφιακού Πελατολογίου) έχουμε τι εξής γενικές παρατηρήσεις:
Α. Δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, ώστε, μετά την απόφαση, να υλοποιηθούν οι προδιαγραφές, οι οποίες απορρέουν από την απόφαση, και να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους για έναρξη πιλοτικού. Η ανακοίνωση πιλοτικού περιβάλλοντος εκ μέρους της ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στους πελάτες μας, οι οποίοι, και πολύ λογικά, περιμένουν κάτι αντίστοιχο και από τους προμηθευτές τους .
Β. Το δοκιμαστικό περιβάλλον που είχε δοθεί και οι τεχνικές προδιαγραφές του διαφέρουν από αυτές που ισχύουν μετά την απόφαση.
Παρατηρήσεις τεχνικές/επιχειρησιακές
1. Δεν έχουμε διαθέσιμο Service για την ανάκληση δεδομένων οχημάτων από την πινακίδα του οχήματος.
2. Στη τεχνική τεκμηρίωση έχει διαφορετικές τιμές στο πεδίο “Κατηγορία παρεχόμενων υπηρεσιών” σε σχέση με το ΦΕΚ. Αν στηριχθούμε στο ΦΕΚ, δεν γνωρίζουμε τι τιμές στέλνουμε στην ΑΑΔΕ για τι επιμέρους επιλογές.
3. Τα πεδία που αναφέρει το ΦΕΚ “Ημ/νια και ώρα αναχώρηση”, “Ημ/νια και ώρα επιστροφής” δεν υπάρχουν στη τεχνική τεκμηρίωση. Να υποθέσουμε ότι είναι απλά η ημ/νια της καταχώρησης της εγγραφής ενημέρωσης; – Γενικά δεν υπάρχει τεχνική τεκμηρίωση ενημερωμένη.
4. Το πεδίο “Περιοδικότητα” δε μα λέει τι είναι. Να υποθέσουμε ότι αφορά σε αριθμό μηνών, λόγω του τύπου πεδίου (int);
5. Στη σύνδεση με παραστατικό ΦΗΜ, στη τεχνική τεκμηρίωση, δεν υπάρχει το πεδίο Αξία παραστατικού και το πεδίο Τρόπος πληρωμής.»
6. Από τα βίντεο της ΑΑΔΕ δεν φαίνονται ενέργειες όπως “Ακύρωση” (από τη λίστα αρχικών εγγραφών). Παρόλα αυτά στο ΦΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει νέα καταχώρηση με σύνδεση με την ακυρωθείσα εγγραφή.
7. Δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο χρονισμός έκδοσης παραστατικών σε σχέση με την ‘Έξοδο” του πελάτη (οχήματος) από την επιχείρηση.
8. Στη περίπτωση έκδοσης πολλαπλών παραστατικών παροχής για μία είσοδο οχήματος, απαιτούνται αντίστοιχες σε πλήθος εγγραφές “Εισόδου” στην εφαρμογή του πελατολογίου με σκοπό τη συσχέτιση μεταξύ τους.
• Υπάρχει περιορισμός στο χρονισμό που δημιουργούνται οι πολλαπλές εγγραφές εισόδου του οχήματος; Δηλαδή, πρέπει να προηγείται ‘Έξοδος προ της δημιουργίας νέας εγγραφής;
• Οι πολλαπλές εγγραφές ‘εισόδου/εξόδου’ του ίδιου οχήματος στο πελατολόγιο, με σκοπό τη συσχέτιση με αντίστοιχα παραστατικά, διασυνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους;
9. Στο video της παρουσίασης, με τον αριθμό κυκλοφορίας συμπληρώνεται αυτόματα εργοστάσιο και κατηγορία. Μέσω του ΑΡΙ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα
10. Οι τεχνικές προδιαγραφές και τα Χ50 schemas, που παρέχονται για το δοκιμαστικό περιβάλλον, διαφέρουν σημαντικά από εκείνα του παραγωγικού. Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την ανάπτυξη και τη μετάβαση σε παραγωγή, καθώς ο κώδικας που λειτουργεί σωστά στο δοκιμαστικό περιβάλλον αποτυγχάνει ή απαιτεί αλλαγές όταν τεθεί σε λειτουργία στο παραγωγικό περιβάλλον.
11. Επιπλέον, φαίνεται πω στο παραγωγικό περιβάλλον ενσωματώνονται διαφορετικοί ή
επιπρόσθετοι έλεγχοι, οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται ούτε προκύπτουν από το επίσημο ΑΡΙ ή τις συνοδευτικές προδιαγραφές. Αυτό καθιστά την ανάπτυξη ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστεί κανείς επαρκώς ούτε να πραγματοποιήσει πλήρεις δοκιμές εκ των προτέρων.
12. Το παραγωγικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικές και πρόσθετες απαιτήσεις, είναι διαφορετικό από το δοκιμαστικό περιβάλλον που είχε δοθεί.»
Ας δούμε όμως τι είναι το ψηφιακό πελατολόγιο και πως εφαρμόζεται με βάση την απόφαση Α 1057/10-04-2025 (ΦΕΚ Β’ 1828/14-04-2025), με θέμα: «Καθορισμός των κατηγοριών φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν αυτομάτως πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τον τρόπο, τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των πληροφοριών αυτών, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων».
Έννοια Ψηφιακού Πελατολογίου
1. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί την εφαρμογή εγγραφής και απεικόνισης συναλλαγών χονδρικής ή λιανικής των υπόχρεων οντοτήτων, με λήπτες των σχετικών υπηρεσιών, σε πραγματικό χρόνο και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη παροχής των υπηρεσιών αυτών.
2. Οι συναλλαγές χονδρικής που καταγράφονται στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται:
α) Άπαξ.
β) Επαναλαμβανόμενα (έκδοση συγκεντρωτικού τιμολογίου).
γ) Διαρκώς (είτε με τη μορφή λήψης δικαιώματος/καταβολής συνδρομής είτε με τη μορφή μίσθωσης).
3. Οι συναλλαγές λιανικής που καταγράφονται στην εφαρμογή του Ψηφιακού Πελατολογίου αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται:
α) Άπαξ.
β) Διαρκώς (είτε με τη μορφή λήψης δικαιώματος/καταβολής συνδρομής είτε με τη μορφή μίσθωσης).
Έκταση Εφαρμογής της Υποχρέωσης τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου
Οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) (σ.σ. το σχετικό άρθρο αναφέρεται στους υπόχρεους τηρήσεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων) , που δραστηριοποιούνται στους κλάδους συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων, φανοποιείων, τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα, χώρων στάθμευσης, πλυντηρίων και επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων σύμφωνα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας του Παραρτήματος της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής και ανεξάρτητα αν αυτοί αντιστοιχούν σε κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητά τους, υποχρεούνται να τηρούν Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Εξαιρέσεις τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου
Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας δεν εμπίπτουν:
α) Οι οντότητες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).
β) Οι οντότητες που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας.
γ) Η καταγραφή εργασιών που λαμβάνουν χώρα από συνεργεία των οντοτήτων πώλησης καινούριων αυτοκινήτων, οι οποίες απαιτούνται για να κινηθούν τα καινούργια αυτοκίνητα και να παραδοθούν καθ’ όλα έτοιμα στους αγοραστές (π.χ. αποκήρωση).
δ) Η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης σε κατόχους οχημάτων, από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση των θέσεων δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο κ.λπ.), ο δε κάτοχος του οχήματος μισθώνει το χώρο με συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια και διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου.
ε) Η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον εισάγονται στην εγκατάσταση της υπόχρεης οντότητας άνευ του οχήματος που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος).
στ) Η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα.
ζ) Η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και επισκευής οχημάτων επί του τόπου της βλάβης ή σε άλλο υποδεικνυόμενο σημείο.
Αλωνιάτης Απόστολος
Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.