Mε την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις μακροχρόνιες κυρώσεις στη Συρία και ότι η Σαουδική Αραβία θα επενδύσει 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ ξεκίνησε το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στν Κόλπο την Τρίτη.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στη Σαουδική Αραβία οπλικά συστήματα σχεδόν 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που το χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας» που έχει συνάψει ποτέ η Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, το τέλος των κυρώσεων στη Συρία θα ήταν μια τεράστια ώθηση για μια χώρα που έχει καταρρεύσει από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου. Αντάρτες υπό την ηγεσία του σημερινού προέδρου Ahmed al-Sharaa ανέτρεψαν τον πρόεδρο Bashar al-Assad τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τι είπε ο Τραμπ
Μιλώντας σε ένα επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ κατά την έναρξη ενός ταξιδιού με επίκεντρο τις συμφωνίες που έφεραν διπλωματική αναταραχή, ο Τραμπ είπε ότι ενεργούσε κατόπιν αιτήματος για άρση των κυρώσεων του de facto ηγεμόνα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
«Ω, τι κάνω για τον διάδοχο», είπε ο Τραμπ προκαλώντας τα γέλια από το κοινό. Είπε ότι οι κυρώσεις είχαν μια σημαντική λειτουργία, αλλά ότι τώρα είναι καιρός να προχωρήσει η χώρα.
Τι σηματοδοτεί η άρση των κυρώσεων
Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τη Συρία κράτος χορηγό της τρομοκρατίας το 1979, πρόσθεσαν κυρώσεις το 2004 και επέβαλαν περαιτέρω κυρώσεις μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Asaad al-Shibani με ανάρτησή του στο X δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη κίνηση σηματοδότησε μια «νέα αρχή» στην πορεία της Συρίας προς την ανοικοδόμηση. Ο Τραμπ συμφώνησε σε έναν σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Συρίας τη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία που καλύπτει την ενέργεια, την άμυνα, τα ορυχεία και άλλους τομείς. Ο αμερικανός πρόεδρος επεδίωξε να ενισχύσει τις σχέσεις με τους Σαουδάραβες για να βελτιώσει τους περιφερειακούς δεσμούς με το Ισραήλ και να λειτουργήσει ως προπύργιο κατά του Ιράν.
Οι επιμέρους συμφωνίες αφορούν περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για τομείς όπως η αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, η αεροπορία και το διάστημα, η θαλάσσια ασφάλεια και οι επικοινωνίες, ανέφερε ένα ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου.