Malls: Πώς ξανασυστήνονται στην αγορά και προσελκύουν επενδυτές

Τα σχέδια για τα malls River West, Mare West, The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens - Τι θα γίνει στο Ελληνικό

Malls: Πώς ξανασυστήνονται στην αγορά και προσελκύουν επενδυτές

Ψηλά στην ατζέντα επενδυτών, κατασκευαστικών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα, καθώς αναμένεται να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης την επόμενη τριετία.

Στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ποσοστά πληρότητας -σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 100%- χάρη στο μεικτό concept αγορών-events-ψυχαγωγίας-εστίασης («live, work, play» – ζήσε, εργάσου, παίξε), την είσοδο νέων brands, την ανακατασκευή καταστημάτων και την αναδιάρθρωση χώρων, αλλά και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει χτίσει το εκάστοτε target group με το κάθε mall.

Τα σχέδια για River West και Mare West

Αυτό φάνηκε και από τα σχέδια της Noval για τα οποία μίλησε τις προηγούμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Παναγής, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στα οποία εστιάζει στην περαιτέρω αξιοποίηση των εμπορικών κέντρων River West στην Κηφισιά και Mare West στην Κόρινθο.

Ειδικότερα, για το Mare West που επισκέπτονται 2,5 εκατ. πελάτες, όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγής με δεδομένη τη ζήτηση για εμπορικούς χώρους, μελετάται η προσάρτηση ακινήτων μέχρι τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα της Βιοχάλκο στην περιοχή. Οι προοπτικές σύμφωνα με τον κ. Παναγή είναι σημαντικές, αφού πέρα τους κατοίκους της Κορίνθου υπάρχουν και 100.000 που επισκέπτονται την περιοχή κάθε καλοκαίρι.

MALLS

River West

Τρόποι μεγαλύτερης αξιοποίησης εξετάζονται και για το River West, το οποίο πέρυσι συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2026 ενώ γίνονται κινήσεις, όπως η δημιουργία spa στο υπόγειο για την περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας.

Απώτερος στόχος είναι η αύξηση του μέσου όρου εκμίσθωσης των εμπορικών χώρων σε πάνω από 20 ευρώ το τετραγωνικό που είναι σήμερα. Ήδη από 18 ευρώ τ.μ. έχει φθάσει μέχρι και τα 90 ευρώ τ.μ. στο retail κομμάτι. Πολλά συμβόλαια που κλείστηκαν μέσα στην κρίση αρχίζουν και ωριμάζουν και γίνεται επαναδιαπραγμάτευση.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των έργων, ο κ. Παναγής ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί ποσό από το πράσινο ομόλογο αλλά και πόροι από την ΑΜΚ. Για φέτος το CAPEX ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ ενώ από κοινού με την Brook Lane θα φθάσει στα 65 εκατ. ευρώ.

MALLS

Mare West

H Lamda Development

Τα Εμπορικά Κέντρα της Lamda Development (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens) συνέχισαν να καταγράφουν νέα ρεκόρ.

Η ανάπτυξη και οι επιδόσεις των εμπορικών της κέντρων αντικατοπτρίζονται στα εντυπωσιακά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2024 που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το EBITDA προ αποτιμήσεων των 4 εν λειτουργία εμπορικών κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, ύψους €88εκ, σημειώνοντας αύξηση 9%, σε σύγκριση με το 2023, ενώ η επισκεψιμότητα αυξήθηκε στα 25,6εκ. επιβεβαιώνοντας τη σταθερή προτίμηση του κοινού. Παράλληλα, οι πωλήσεις καταστημάτων στους 4 εμπορικούς προορισμούς άγγιξαν τα €865εκ (αύξηση 5% έναντι του 2023), καταγράφοντας νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ η συνολική αξία χαρτοφυλακίου τους κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα €1,2 δισ.

MALLS

The Mall Athens

Τα 4 εμπορικά κέντρα φιλοξενούν συνολικά 637 καταστήματα, 79 χώρους εστίασης και 11 χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού, παρέχοντας επιλογές που ξεπερνούν τα όρια της παραδοσιακής αγοραστικής εμπειρίας. Το 2024 ενισχύθηκε το brand portfolio με την προσθήκη 50 νέων καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών brands όπως Νespresso, JD sports στο Τhe Mall Athens, Μa Cherie, Alviero Μartini, ΕΝΑ Athletics στο Golden Hall, Mcdonald’s, KOI στο Mediterranean Cosmos και Zadig & Voltaire, Jacks & Jones και Starbucks στο Designer Outlet Athens.

Παράλληλα, την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 53 ανακαινίσεις καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2024, ενώ υλοποιήθηκε και σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα εμπορικά κέντρα, την αντικατάσταση ενεργοβόρων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, καθώς και την αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης LED. Επιπλέον, βρίσκονται σε λειτουργία 60 σημεία φόρτισης Η/Ο στα πάρκινγκ.

MALLS

Riviera Galleria

Τι αναμένεται στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της την ανάπτυξη δύο νέων, καινοτόμων εμπορικών προορισμών, του The Ellinikon Mall και της Riviera Galleria. Ήδη έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms για το 63% του GLA του The Ellinikon Mall, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον των εμπόρων, ενώ αντίστοιχα έχει εξασφαλιστεί το 76% του GLA για τη Riviera Galleria.

Οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το The Ellinikon Mall να έχει ολοκληρώσει τη φάση των εκσκαφών και την εργολαβία να βρίσκεται υπό δημοπράτηση, ενώ στη Riviera Galleria έχουν ήδη προχωρήσει οι εργασίες σκυροδέτησης σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος.

Η ανάπτυξη της Riviera Galleria, εξασφάλισε τραπεζικό δάνειο ύψους €185 εκ (περιλαμβανομένου ποσού €39εκ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ), που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2025, με τη συμμετοχή των τραπεζών Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank.

OT Originals

Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο