Στο 5,023% εκτοξεύτηκε η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομόλογου στη σκιά της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς «φλερτάρει» με το 4,6%, απόδοση που κατέγραφε την περίοδο του sell off των ομολογιακών τίτλων τον Απρίλιο.
Οι αποδόσεις ενισχύονται σε όλη την καμπύλη με την απόδοση του διετούς να ξεπερνά πάλι το 4% και να διαμορφώνεται στο 4,006%.
Μία μονάδα βάσης ισοδυναμεί με 0,01% και οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Η υποβάθμιση από τη Moody’s
Η Moody’s είναι ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που στέρησε το πολύτιμο τριπλό A από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, προειδοποιώντας για την αυξητική πορεία του χρέους που ανέρχεται σε 36 τρισ. δολάρια.
Η Moody’s μείωσε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε Aa1 από Aaa, σε κοινή γραμμή με την Fitch Ratings και την S&P Global Ratings υποβαθμίζοντας τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κάτω από την κορυφαία θέση του τριπλού Α. Πριν από ένα και πλέον χρόνο είχε αλλάξει τις προοπτικές της αξιολόγησης των ΗΠΑ σε αρνητικές, ενώ πλέον τις χαρακτηρίζει σταθερές.
Ο οίκος αξιολόγησης έριξε ευθύνες στις διαδοχικές κυβερνήσεις και Κογκρέσο για την διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,049 τρισ. δολάρια για τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους 2025, το οποίο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, αυξημένο κατά 23% ή κατά 194 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το αυξανόμενο βάρος της της χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης, καθώς και στο υψηλό κόστος της μετακύλισης του υφιστάμενου χρέους εν μέσω υψηλών επιτοκίων οδήγησαν στην υποβάθμιση.
«Αυτή η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης των 21 βαθμίδων μας αντανακλά την αύξηση, σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, των δεικτών του δημόσιου χρέους και των πληρωμών τόκων σε επίπεδα που είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των κρατών που έχουν παρόμοια αξιολόγηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Moody’s έχει αποδώσει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση «ανώτατο όριο χώρας» Ααα το 1949.
Οι εκδικητές των ομολόγων παρακολουθούν στενά
«Πρόκειται για μια σημαντική συμβολική κίνηση, καθώς ο Moody’s ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που είχε τις ΗΠΑ στην ανώτατη αξιολόγηση», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους.
To νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις
Η ανακοίνωση της υποβάθμισης συνέπεσε με την αποτυχία να περάσει το σαρωτικό νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου για φορολογικές μειώσεις από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πέντε Ρεπουμπλικανοί βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των 16 Δημοκρατικών που ψήφισαν κατά του σχεδίου, ζητώντας περαιτέρω περικοπές δαπανών,γεγονός που ενδεχομένως θα καθυστερήσει την ψήφισή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Η αγορά ομολόγων παρακολουθεί στενά τι θα συμβεί στην Ουάσινγκτον φέτος ειδικότερα» εξηγεί στο Reuters η Carol Schleif, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της BMO Private Wealth, η οποία εκτιμά ότι η υποβάθμιση της Moody’s μπορεί να κάνει τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς.
«Καθώς το Κογκρέσο συζητά το »μεγάλο, ωραίο νομοσχέδιο«, οι εκδικητές των ομολόγων παρακολουθούν στενά, ώστε να ακολουθήσουν μια δημοσιονομικά υπεύθυνη γραμμή», είπε.
Η υποβάθμιση από τη Moody’s θα «οδηγήσει τελικά σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνει ο Spencer Hakimian, ιδρυτής της Tolou Capital Management στη Νέα Υόρκη.
Οι εκδικητές ομολόγων
«Η αγορά ομολόγων είναι επιφυλακτική στο πως η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι θα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις προκλήσεις του ελλείμματος» εξηγεί στο Blooomberg ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της State Street Global Advisors. Αυτό σημαίνει ότι «τα επιτόκια( σ.σ. οι αποδόσεις) θα παραμείνουν υψηλότερα και πιο ευμετάβλητα» από ό,τι περιμένουν σήμερα ορισμένοι επενδυτές, είπε.
Οι αγορές έχουν ιστορικό στο να είναι ο επιτηρητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας για τις σπάταλες χώρες και η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων αρχίζει να απηχεί τις προηγούμενες περιπτώσεις όπου οι εκδικητές των ομολόγων άσκησαν τη δύναμή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σπατάλη. Η θεωρία λέει ότι αν οι επενδυτές επιβάλλουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι κυβερνήσεις τελικά υποκύπτουν στην πίεση και περιορίζονται. Η Λιζ Τρας και ο έωλος προϋπολογισμός της είναι το τελευταίο παράδειγμα της δύναμης των εκδικητών των ομολόγων.