Ιαπωνία: Τι τρέχει με τα ομόλογα

Η εκτίναξη των αποδόσεων στέλνει σήμα στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για το πώς θα χειριστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενώ επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους

Ιαπωνία: Τι τρέχει με τα ομόλογα

Η ασθενέστερη εδώ και μια δεκαετία ζήτηση στην έκδοση ιαπωνικών ομολόγων οδήγησε σε εκτίναξη των αποδόσεων σε επίπεδα ρεκόρ επιδεινώνοντας την υποχώρηση των τιμών του ιαπωνικού χρέους.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,14%, ενώ η απόδοση του 40ετούς ομολόγου έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 3,61%, με την άνοδο και των δύο να φτάνει τις 0,17 ποσοστιαίες μονάδες. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Η απόδοση του 20ετούς ομολόγου σημείωσε άλμα 15 μονάδων βάσης και έφθασε στο 2,56% μετά από την δημοπρασία στην οποία η διαφορά μεταξύ της μέσης και της χαμηλότερης τιμής -γνωστή ως ουρά- ήταν η μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ο λόγος προσφορών προς κάλυψη κατά την πώληση των ομολόγων, βασικός δείκτης που μετράει τη όρεξη των επενδυτών, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. Ένα σινιάλο ότι αυξάνεται η ανησυχία για τη ζήτηση, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνει τις αγορές της.

«Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα από ό,τι περίμενα», δήλωσε στο Bloomberg ο Katsutoshi Inadome, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Sumitomo Mitsui Trust Asset Management Co. «Τα τριακονταετή και 40ετή ομόλογα πωλούνταν λόγω των κινδύνων δημοσιονομικής επέκτασης και της μειωμένης ρευστότητας, αλλά η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς έχει πλέον εξαπλωθεί στα 20ετή ομόλογα, τα οποία ήταν σχετικά σταθερά»

Καμπανάκι για το χρέος

Σύμφωνα με τους traders στο Τόκιο η εικόνα της αγοράς ομολόγων αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μείωσης των αγορών ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τους οικονομικούς κινδύνους από τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ και το υψηλό δημόσιο χρέος.

Το sell off θα μπορούσε να μεταφερθεί στις αγορές παγκοσμίως εάν οι επενδυτές και τα ιαπωνικά ιδρύματα αλλάξουν την επενδυτική στρατηγική τους και μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι απότομες κινήσεις υψηλότερες στις αποδόσεις προκαλούν «μετάδοση κινδύνου και περαιτέρω αδυναμία στις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες αγορές ομολόγων», καθώς ενθαρρύνουν τους Ιάπωνες επενδυτές να φέρουν μετρητά στην πατρίδα τους, υπογράμμισε ο Mike Riddell, διαχειριστής κεφαλαίων της Fidelity Investments.

Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να απορροφήσει περίπου 60 τρισ. γεν επιπλέον χρέος κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2026, σύμφωνα με τη Société Générale.

«Οικονομικές συνθήκες χειρότερες από την Ελλάδα»

Η εκτίναξη των αποδόσεων επιβαρύνει το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε μια περίοδο που ενισχύονται οι φόβοι για το ιαπωνικό χρέος, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα να δηλώνει τη Δευτέρα ότι οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι χειρότερες από αυτές της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι διαφωνεί με την ιδέα της χρηματοδότησης των φορολογικών περικοπών με ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, προειδοποιώντας για την αύξηση τους κόστους εξυπηρέτησης του ήδη τεράστιου χρέους της χώρας καθώς η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια.

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επιτόκια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο με αυτά», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας είναι αναμφίβολα εξαιρετικά κακή, χειρότερη από εκείνη της Ελλάδας».

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανερχόταν στο 234,9% το 2025 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ για την Ελλάδα ήταν 142,2%. Η Ιαπωνία πρόκειται να δαπανήσει περίπου το ένα τέταρτο του αρχικού ετήσιου προϋπολογισμού του για το τρέχον οικονομικό έτος στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι traders επίσης εστιάζουν  στο πώς η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Moody’s Ratings την περασμένη εβδομάδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιαπωνίας.

Παρόλο που οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν  ποσά ρεκόρ υπερμακροπρόθεσμων ιαπωνικών ομολόγων τον Απρίλιο, η παρουσία τους στην αγορά εξακολουθεί να είναι μικρή. Οι ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες ζωής δεν καλύπτουν αυτό το κενό, καθώς οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε εγχώρια ομόλογα.

H Τράπεζα της Ιαπωνίας

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς παρότρυναν την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) να αυξήσει την αγορά υπερμακροπρόθεσμων ομολόγων ή να τερματίσει το tapering για τη συγκεκριμένη διάρκεια, μετά τις απότομες αυξήσεις των αποδόσεών τους, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Τα αιτήματα, τα οποία διατυπώθηκαν στην έρευνα της BOJ προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων σχετικά με τα σχέδιά της για το tapering, υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα για την αφαίρεση των υπολειμμάτων της μαζικής νομισματικής τόνωσης.

H BOJ θα επανεξετάσει τον επόμενο μήνα το υφιστάμενο πρόγραμμα tapering που θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο και θα καταλήξει σε ένα σχέδιο για το επόμενο οικονομικό έτος και μετέπειτα.

Στην έρευνα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά δεν είδαν καμία ανάγκη να τροποποιηθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα taper της BOJ.

Διχάστηκαν σχετικά με τον επιθυμητό ρυθμό του tapering από το οικονομικό έτος 2026, με ορισμένους να ζητούν από την τράπεζα να σταματήσει τελικά να αγοράζει JGBs (ιαπωνικά ομόλογα)  συνολικά, ενώ άλλοι είπαν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει έως και 3 τρισ. γιεν (20,77 δισ. δολάρια) μηνιαίως.

Τι λένε οι αναλυτές

«Τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους στις ανεπτυγμένες αγορές έχουν γίνει μια αυξανόμενη ανησυχία τα τελευταία χρόνια, και η φαινομενική έλλειψη επείγοντος για τη δημοσιονομική εξυγίανση αφήνει τους επενδυτές κρατικών ομολόγων όλο και πιο νευρικούς.» αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC, Fred Neuman.

«Για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να επιβραδύνει την ποσοτική σύσφιγξη, συμβάλλοντας στη μείωση των αποδόσεων στην ιαπωνική αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά για να συγκρατήσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, χωρίς να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της πολιτικής τους.

Μετά από χρόνια γενναιόδωρων δαπανών και φοροελαφρύνσεων, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί αρχίζουν να δαγκώνουν. Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά η αστάθεια στις αγορές ομολόγων άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο επείγοντος για να μπει τάξη στο δημοσιονομικό σπίτι» καταλήγει.

«Η ζήτηση των εγχώριων επενδυτών για διάρκεια επιβραδύνεται δομικά.» αναφέρουν σε σημείωμα οι αναλυτές της JPMorgan. «Η μείωση των αγορών ομολόγων από την BOJ προχωρά σταθερά, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την απορρόφηση του κινδύνου διάρκειας στην αγορά.

Ενώ η διαμόρφωση των τιμών χωρίς παρέμβαση από το ΥΠΟΙΚ και την BoJ είναι ιδανική, απαιτείται κάποια μορφή δράσης για να σταματήσει η κατάρρευση των υπερμακροπρόθεσμων JGBs επί του παρόντος, διαφορετικά θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω σοκ στα υπερμακροπρόθεσμα ομόλογα που θα προκληθούν από υποβαθμίσεις ή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

OT Originals

Περισσότερα από Ομόλογα

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο