Πραγματοποιείται σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ στην υπόθεση της μακροχρόνιας νομικής διαμάχη μεταξύ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αξιώσεις αποζημίωσης βορειοελλαδίτικης ζυθοποιίας που παράγει την μπίρα «Βεργίνα», ωστόσο όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία «δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο».
Η απόφαση, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου τρεις μήνες.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τους ισχυρισμούς της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η μητρική της εταιρείας, HEINEKEN N.V. δηλώνουν πεπεισμένες ότι «οι ισχυρισμοί της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης είναι αβάσιμοι και ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δεν προκάλεσε καμία ζημία στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης».
Όσον αφορά με την ευθύνη απόδειξης αξιώσεων υποστηρίζουν ακόμη ότι «ως ενάγων, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης είναι υπεύθυνη για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών της με σαφή και αντικειμενικά στοιχεία». Σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, σημειώνουν, «αυτό περιλαμβάνει την απόδειξη τόσο της ύπαρξης όσο και της έκτασης οποιασδήποτε φερόμενης οικονομικής ζημίας».
«Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν προσκόμισε αυτή την απόδειξη και προσπάθησε να μεταθέσει το βάρος στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την HEINEKEN N.V., υποστηρίζοντας ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η HEINEKEN N.V. πρέπει να αποδείξουν ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν υπέστη καμία ζημία. Δεν υπάρχει νομική βάση για αυτό», ισχυρίζονται οι δυο εταιρείες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Το δίκαιο του ανταγωνισμού
Την ίδια στιγμή, ισχυρίζονται ότι είναι προβληματική η θεωρία ζημιάς που υποστηρίζει η Ζυθοποιία Μακεδονία Θράκης στη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ισχυρίζεται πως θα μπορούσε να χρεώσει τους Έλληνες καταναλωτές υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα της, εάν δεν υπήρχε η φερόμενη παράβαση. Αυτό αντιβαίνει στις καθιερωμένες νομικές και οικονομικές αρχές, καθώς οι παραβιάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού συνήθως οδηγούν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές».
«Η θεωρία αυτή», σημειώνουν, «δεν έχει προηγούμενο τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο» ενώ υποστηρίζουν ότι η ελληνική αγορά μπύρας παρέμεινε ανοιχτή και ανταγωνιστική.


































