Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Απριλίου του 2010 με τη χώρα να είχε πάρει την «οδό» της διάσωσης, μετά από κάποιους μήνες που έβγαιναν στη φόρα όλα τα κακώς κείμενα.
Αλλά να μην σας φαρμακώνω με το παρελθόν. Όσοι τα ζούσαμε τότε επουδενί δεν φανταζόμασταν το μέγεθος του σοκ που θα επακολουθούσε. Και μιλώ και για εκείνους που προειδοποιούσαν.
Τι με έπιασε και τα θυμήθηκα, τώρα θα αναρωτηθείτε. Θυμήθηκα εκείνες τις ημέρες του Απριλίου, γιατί σε εκείνα τα επίπεδα βρίσκεται πλέον ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Έχει δρόμο ακόμη
Τώρα θα μου πείτε, τι συγκρίνω… ανόμοια πράγματα, αφού αρκετές εισηγμένες δεν υπάρχουν, πολλές έχουν μετασχηματιστεί και άλλες έχουν περάσει σε άλλα επίπεδα.
Σύμφωνοι… εκεί θέλω να καταλήξω. Ωραίες οι συγκρίσεις ότι σβήνουμε τα χρόνια της κρίσης, αλλά όπως μου εξηγούν και έμπειροι διαχειριστές, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος τα έχει σβήσει προ πολλού.
Δεν περιμένει τις τιμές του ταμπλό για να το κάνει.
Η συντριπτική πλειονότητα λειτουργεί πλέον σε άλλους ρυθμούς, έχει άλλες προοπτικές και με πολλά project να δείχνουν μπροστά ανάπτυξη.
Αν βοηθούσε και λίγο περισσότερο η μεταρρυθμιστική ζέση της κυβέρνησης θα είχαμε άλλα “νούμερα” μπροστά μας.
Και άλλου είδους κεφάλαια.
Η πίτα των front runners
Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας μήνας σχεδόν απομένει μέχρι να έχουμε την ετυμηγορία του MSCI για το ελληνικό χρηματιστήριο. Δηλαδή για το αν θα εντάξει το ΧΑ σε «λίστα παρακολούθησης» για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Σε μια λίστα που φυσικά είναι το ΧΑ, από τους άλλους τρεις οίκους, αλλά ο MSCI έχει άλλη βαρύτητα. Τους δείκτες του τους ακολουθεί το 70% των κεφαλαίων παγκοσμίως.
Και δεν σας κρύβω ότι διαφαίνεται στο ταμπλό μια «μάχη» για την πίτα των front runners.
Υπό την έννοια ότι σε περίπτωση αναβάθμισης, οι μεγάλοι θεσμικοί θα εστιάσουν σε κεφαλαιοποιήσεις άνω του 1 δισ., με αυτούς που είχαν προηγηθεί να παίρνουν την απόδοσή τους.
Η μάχη του 1Β
Έτσι, η μάχη του 1 δισ. ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Λάμδα, ο ΟΛΠ, η Aktor, αλλά και η Aegean Airlines από χτες, η οποία έχασε το μέρισμα της, βρίσκονται σε μάχη σώμα με σώμα, με τους τέσσερις να παλεύουν για το μερίδιο των front runners.
———————————-
Ο Στάσσης και η τηλεφωνία
Ο Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, δέχτηκε και ερωτήσεις αναφορικά με της δραστηριότητα της εταιρείας στις τηλεπικοινωνίες.
Αφού ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να εισέλθει στην κινητή τηλεφωνία ξεκαθάρισε και κάτι ακόμη απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις αναλυτή: Δεν πρόκειται να κάνει bundling με ρεύμα και ευρυζωνικές υπηρεσίες και δεν πουλά κάτω του κόστους. Πουλά, όμως, φθηνά αυτές τις υπηρεσίες, γιατί πολύ απλά έχει το asset του δικτύου…

———————-
Ψηλά στην ατζέντα Πιερρακάκη
Για να γυρίσω όμως στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σαφές στίγμα για την επόμενη μέρα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπερταμείο.
Όπως ανέφερε, στόχος είναι να «δώσουμε ζωή» σε περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία επί χρόνια παρέμεναν ανεκμετάλλευτα.
Το σχέδιο προβλέπει αξιοποίηση ακινήτων και υποδομών με σύγχρονες μεθόδους – και ψηφιοποίηση.
Από τις ελληνικές αλυκές, τις ιαματικές πηγές και τις μαρίνες, μέχρι τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, η στρατηγική προβλέπει συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές για την ενίσχυση της οικονομίας.
Νέα εργαλεία και μεγάλα έργα στο τραπέζι
Μάλιστα, μέσω τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ξεκινά η ψηφιακή χαρτογράφηση και αποτίμηση 36.000 ακινήτων, με στόχο την ενεργοποίηση περίπου 1.000 από αυτά στο άμεσο μέλλον.
Μέσα στο 2025 αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο Επενδυτικό Ταμείο Υποδομών. Σκοπός του, να ενισχύσει βιώσιμες επενδύσεις στους τομείς logistics, τεχνολογίας, ενέργειας και κυκλικής οικονομίας – σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Το Υπερταμείο είναι ο καταλύτης της επόμενης μεγάλης οικονομικής αλλαγής».

————————
Η τρέλα του ΟΣΕ
Και μιας και μιλάμε για έργα, δεν σας κρύβω ότι μετά τη συμφωνία που υπήρξε στην Ιταλία για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, στην κυβέρνηση προσπαθούν να λύσουν τον μεγάλο γόρδιο δεσμό. Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν δεθεί… κόσμο.
Ένα από αυτά είναι ότι με τη διάσπαση του ΟΣΕ σε επιμέρους εταιρείες το 2010, επί υπουργίας Δ. Ρέππα, η διαχείριση της σιδηροδρομικής περιουσίας πέρασε στη ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία αυτονομήθηκε και εντάχθηκε στο Υπερταμείο το 2018.
Έκτοτε, τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν καταλήγουν στα ταμεία του ΟΣΕ, παρότι ο οργανισμός συνεχίζει να καλύπτει το κόστος, όπως τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων.
Παγκόσμια πρωτοτυπία
Ο ΟΣΕ αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση μεταξύ ανεπτυγμένων χωρών, καθώς δεν έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί την κινητή και ακίνητη περιουσία του.
Ενώ επιβαρύνεται με έξοδα συντήρησης και φορολόγησης, τα έσοδά του από αυτή την περιουσία είναι μηδενικά.
Μέσα σε αυτά, οι πληροφορίες της στήλης μιλούν και για το τεράστιο πρόβλημα των παροπλισμένων βαγονιών.
Τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζονται σε… 4.500!!

———————————
Τι έχουν πάθει;
Δεν ξέρω αν το έχετε παρακολουθήσει, αλλά οι τελευταίες εκλογές σε επιμελητήρια ή επαγγελματικούς συνδέσμους έχουν γίνει σε έντονο κλίμα πόλωσης.
Και δεν σταματά αυτό.
Σε κλίμα έντασης βαδίζει και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, καθώς πλησιάζει η λήξη της θητείας του προέδρου Νίκου Μπακατσέλου.
Ήδη έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, και ο Γιάννης Σαρακάκης, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Ομίλου Σαρακάκη.
Και το κλίμα ήδη δυναμιτίζεται από διαρροές που αμφισβητούν διάφορα προσόντα των υποψηφίων.
Κρίσιμη η συγκυρία
Η συγκυρία αποκτά ιδιαίτερο βάρος λόγω της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει αλλάξει τα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ εάν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» θα επαναληφθούν στις αρχές Ιουλίου.
Όταν δηλαδή αναμένεται και η έλευση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σύμπτωση…
—————————-
Συνεχίζεται…
Σας είχα γράψει τις προηγούμενες ημέρες ότι το θέμα των ισοβίων συμβολαίων στις ασφαλιστικές δεν θα τελειώσει έτσι εύκολα. Και δεν θα τελειώσει αν συνεχιστεί η απουσία των εποπτών της αγοράς.
Η συνάντηση της ΕΑΔΕ, λοιπόν, με τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί να έγινε σε καλό κλίμα αλλά αναφέρθηκε η ανάγκη να επανεξεταστεί ο τρόπος διαχείρισης των αποζημιώσεων στα ισόβια συμβόλαια Υγείας.
Η ΕΑΔΕ μάλιστα επιμένει πως η συμμετοχή των διαμεσολαβητών στις αποφάσεις είναι απαραίτητη για ουσιαστικές λύσεις και προστασία του θεσμού της ασφάλισης.
Η πρόεδρος της ΕΑΔΕ, Δήμητρα Λύχρου, χαρακτήρισε τη συγκυρία «ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο», ενώ υπογράμμισε πως έχουν ήδη ζητήσει θεσμική συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα αρμόδια υπουργεία.
————————–
Η Intralot «κοιτάει» Αυστραλία
Στα ραντάρ της ελληνικής Intralot φαίνεται πως έχει μπει η αυστραλιανή Max Gaming, θυγατρική της Tabcorp που ασχολείται με την εποπτεία τυχερών παιχνιδιών. Εάν προχωρήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς, θα είναι μια συμφωνία που μπορεί να φτάσει περίπου τα 390 εκατ. δολάρια.

Η Intralot, βέβαια είναι ήδη ενεργή στην Αυστραλία μέσω της άδειας εποπτείας της Βικτώριας (έως το 2027) και πρόσφατα ανανέωσε τη σύμβασή της στη Νέα Ζηλανδία μέχρι το 2032. Πέρυσι κατέγραψε έσοδα 376,4 εκατ. ευρώ.
Γιατί πουλά η Tabcorp
Η Tabcorp συνεργάζεται με τη Macquarie Capital για τις συζητήσεις, ενώ και η Gresham ενδέχεται να συμμετέχει στη διαδικασία.
Η πιθανή πώληση έρχεται μετά από στρατηγική αναθεώρηση που έχει ξεκινήσει ο νέος CEO της Tabcorp, Gillon McLachlan, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει τη Max Gaming ως «μη βασικό» κομμάτι της εταιρείας — αν και τονίζει πως δεν υπάρχει πίεση για πώληση λόγω χρέους.
Η Max Gaming έχει ισχυρές επιδόσεις, με κύριο ατού την άδεια εποπτείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), που ισχύει μέχρι το 2032 και φέρνει τα 2/3 των εσόδων της.
Αν όμως η Tabcorp χάσει την άδεια, η αξία μπορεί να πέσει έως και τα 400 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.