Finance Views – Καββαθάς: Χρειάζεται ρύθμιση 120 δόσεων για το ιδιωτικό χρέος των 360 δισ. ευρώ

Βολές κατά της κυβέρνησης ρίχνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη - Τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, την ώρα που μένουν εκτός ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

Διεύθυνση παραγωγής: Ανδρέας Παναγόπουλος
Εικονοληψία: Δημήτρης Μιχαλάκης – Αλέξανδρος Γαστεράτος
Γραφικά: Νίκος Χατζηευθυμίου – Δώρα Σκεύη
Μοντάζ: Μάριος Φώτος
Παραγωγή: Μαρίνα Βερνίκου

«Καμπανάκι» κινδύνου για το τεράστιο ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κρούει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Finance Views, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση τύπου 120 δόσεων.

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξή του –την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο Spotify–«το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα έχει φτάσει περίπου τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ. Βλέπουμε ότι την τελευταία πενταετία έχουμε μια αύξηση των ληξιπρόθεσμων στον ΕΦΚΑ. Από 32 δισεκατομμύρια έχουν φτάσει στα 49 δισεκατομμύρια και πλησιάζουν τα 50 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην ΑΑΔΕ κατά 4 περίπου δισεκατομμύρια κάθε εξάμηνο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2019 υπήρξε η ρύθμιση των 120 δόσεων «με απομείωση προστίμων της καταβολής προσαυξήσεων και για τον ΕΦΚΑ και απομείωση και του κεφαλαίου, στην οποία προσέτρεξαν 300.000 επιχειρήσεις», προσθέτοντας με νόημα ότι αυτήν την ρύθμιση εξυπηρετούν σήμερα «λιγότερες από 50.000 επιχειρήσεις». Ακόμη επισήμανε: «Είναι ανάγκη να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος με μία αντίστοιχη ρύθμιση 120 δόσεων, με μείωση προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και προστίμων και ταυτόχρονη απομείωση του κεφαλαίου».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

Η κακή κουλτούρα και η κρίση

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η κυβέρνηση επικαλείται την κακή κουλτούρα πληρωμών για το ότι δεν προχωρά σε τέτοια ρύθμιση ο ίδιος απάντησε:

«Η κακή κουλτούρα δημιουργείται όταν βρισκόμαστε σε εποχή κανονικότητας. Η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια δεν είναι σε κανονικότητα. Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι από μπαταχτσήδες. Είναι από ανθρώπους που επιχειρούν ή προσπαθούν να επιβιώσουν. Είναι φυσικά πρόσωπα. Μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Είναι ανάγκη. Δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μιλάμε για επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες αλλά και φυσικά πρόσωπα στους οποίους οι πολιτικές άλλαξαν τη ζωή τους».

«Βέλη» σε κυβέρνηση και σχέδιο Πισσαρίδη

Παράλληλα, ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση της ΝΔ και το σχέδιο Πισσαρίδη, καθότι στρέφονται κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε «είδαμε μια τεράστια αλλαγή συμπεριφοράς της πολιτείας έναντι των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στην ουσία έρχεται από το 2023 η κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία ήταν ξεκάθαρη», συμπληρώνοντας ότι η έκθεση δεν…ξόδεψε παραπάνω από 2 σελίδες για να συμπεριλάβει τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για σχέδιο «σαφώς κατευθυνόμενο».

Το ποσοστό μικρομεσαίων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο δημοσιογράφος του ΟΤ Γιάννης Αγουρίδης με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά

Το σύνολο των επιχειρήσεων είναι περίπου 800.000 και εξ’ αυτών 400.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι. Περίπου 300.000 είναι οι ατομικές επιχειρήσεις και οι υπόλοιπες είναι νομικά πρόσωπα. «Αν πούμε ότι στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας το 99,9% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι, στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 99,8%» για να προσθέσει με νόημα: «Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα για την κατάσταση της οικονομίας και όσα περάσαμε ήταν οι πολλές μικρές επιχειρήσεις. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Γερμανία, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή η επιχείρηση κάτω των 9 εργαζομένων, αποτελούν το 83% των επιχειρήσεων στη Γερμανία».

Έλλειψη χρηματοδότησης

Από εκεί και πέρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς «Στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να περάσουν το κατώφλι της τράπεζας για χρηματοδότηση περίπου 65- 66 χιλιάδες , σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών» από τις 800-840 χιλιάδες που υπάρχουν. Αλλά ούτε μέσω ΕΣΠΑ μπορούν. Όπως εξηγεί ο ίδιος, μόνο «το 6,5% έχει πρόσβαση» γιατί «καταρχάς χρειάζεται ίδια κεφάλαια για την ενίσχυση που παίρνει από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό», ενώ «Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν οι λεγόμενοι περιορισμοί, οι κόφτες των ετήσιων μονάδων εργασίας». Επίσης «Κανένα πρόγραμμα δεν έχει βγει για την αυτοαπασχόληση, άρα 400.000 αυτοαπασχολούμενοι είναι για τον Καιάδα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς. Ακόμη χειρότερη, κατά τον κ. Καββαθά, είναι και η εικόνα με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς συμμετέχουν «μόλις 7 στο ταμειακό σκέλος».

OT Originals

Περισσότερα από Finance Views

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο