Κι εκεί που, αγαπητές και αγαπητοί, οι Παρασκευές ήταν ένας λόγος να χαίρονται πολλοί εργαζόμενοι, αφού, όσο να κάνει και όποια σχέση και αν έχει ο καθένας, είναι η «πύλη» προς την ανεμελιά του σαββατοκύριακου, κάποιος έχει βαλθεί να το χαλάσει και αυτό.
Και δεν εννοώ κάποιον άλλον από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τις Παρασκευές έχει βαλθεί να μας κάνει άνω κάτω.
Όχι μόνο τις αγορές, και με εμάς που δημοσιολογούμε γι’ αυτές, αλλά και όλο το επιχειρείν παγκοσμίως.
Και τους καταναλωτές, βεβαίως…
Απλά δεν το έχουν καταλάβει, ή μάλλον νιώσει, ακόμη οι τελευταίοι.
Άδικα χάλασε το σερί
Κι εκεί που λέγαμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κλείσει έξι εβδομάδες ανόδου, κάνοντας ένα επικό comeback από τις 1.455 μονάδες, ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ και να ανατρέψει και πάλι όλους τους σχεδιασμούς.
Έτσι, το -0,1% του γενικού δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας ήταν αρκετό για να διακοπεί το σερί.
Ας είναι όμως, διότι και πάλι από τα χαμηλά της ημέρας, στις 1.777 μονάδες, κράτησε τις 1.800 μονάδες.
Kάτι είναι και αυτό.
Με τη βοήθεια σαφώς της Coca Cola και το ΟΤΕ, και της Optima Bank φυσικά, η οποία «παρακολουθούσε» τα κενά αέρος της αγοράς… ατάραχη.
——————
Αδιανόητο
Δεν σας κρύβω ότι έκανα κάποιους συνειρμούς με τα όσα λέγονταν από μερίδα πολιτικών στη χώρα μας τους σκοτεινούς καιρούς της δημοσιονομικής κρίσης, όταν δηλαδή κάποιοι έδειχναν ότι δεν γνώριζαν τα στοιχειώδη.
Δηλαδή πως λειτουργούν οι αγορές και ποιος είναι ο ρόλος τους.
Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν γνωρίζει τους μηχανισμούς αυτούς. Ή επιλέγει να τους χρησιμοποιήσει για κάποιους σκοπούς που αν και υποθέτονται, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τι εννοώ
Αυτό που εννοώ είναι ότι σε δεύτερη ανάγνωση, η νέα «βόμβα» που πέταξε ο Τραμπ, έβγαζε κάποιο νόημα.
Διότι ουσιαστικά, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε…, και δεν επέβαλε (προς ώρας), δασμούς 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις γνωστές του «σάλτσες» περί των χειρισμών της ΕΕ, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε εάν δεν πιέζεται δεν προχωρά.
Αφήνω λοιπόν ένα «παράθυρο» ανοιχτό να είναι από τις γνωστές «διαπραγματευτικές» τακτικές του Αμερικανού προέδρου.
Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, είχε πει προ ημερών είχε αποκαλύψει ότι «η Γερμανία θα ήθελε να κάνει μια συμφωνία, αλλά δεν της επιτρέπεται».
Τυχαία, μάλλον η δήλωση…
—————–
Επιστρέφω…
Για να επιστρέψω τώρα στη δική μας αγορά, μέχρι στιγμής το 2025 εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας πενταετίας.
Συνεχή υψηλά, σερί θετικών αποδόσεων, υποστηρικτικά νέα, θετική εικόνα κερδοφορίας, ένταση σε συναλλαγές και αύξηση στο πλήθος των ενεργών κωδικών, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που δεν θα το έλεγε κανείς ούτε ασφαλές ούτε και προβλέψιμο.
Για να δούμε εάν θα το αναγνωρίσουν και οι οίκοι που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες κατατάξεις των αγορών αυτό.
Ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός της ως «ώριμη» αργότερα μέσα στην χρονιά να αποτελεί μια τυπική επιβεβαίωση των όσων έχουν συμβεί ως τώρα με εμφατικό τρόπο, ανέφερε μάλιστα ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
—————
Πολλά ερωτηματικά
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, η κυβέρνηση πάλι δείχνει χαμηλά αντανακλαστικά στη διαχείριση ενός μείζονος θέματος. Του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οικονομικά μιλώντας, το ζήτημα χρίζει μεγάλης προσοχής, που δεν σταματά στην «απόλυση» του επικεφαλής Νίκου Σαλάτα.
Και το τονίζω… όχι παραίτηση, αλλά αποπομπή, η οποία θα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε με τι αυτή συνοδεύεται, δηλαδή τις αξιώσεις ενός στελέχους που διακόπτεται η θητεία του.

Στην ουσία
Η ουσία όμως του σκανδάλου είναι στις οικονομικές διαστάσεις. Δηλαδή στο τι θα συμβεί εάν ο αγροτικός κόσμος μείνει χωρίς τις επιδοτήσεις, ή εάν θα ανακληθούν παλαιότερες επιδοτήσεις.
Διότι είναι ένα τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο μπαίνει στην πραγματική οικονομία, κινώντας πλείστους κλάδους.
Πιο απλά, οι επιδοτήσεις μεταφράζονται σε πληρωμές αγροεφοδίων, λειτουργικών δαπανών και πολλών άλλων.
Εάν ανασταλούν, αυτόματα, ενεργειακές οφειλές και λογαριασμοί σε περίπου 15 χιλ. γεωπονικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα εκκρεμούν.
Μη μιλήσουμε για την κατανάλωση στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας θα πιεστεί σημαντικά.
Διάδοχος;
Ουσιαστικά θα υπάρξει πρωτοφανής πίεση στην αγορά, την ώρα μάλιστα που όπως μαθαίνει η στήλη, δεν υπάρχουν και πολλοί πρόθυμοι να πάρουν την «καυτή πατάτα» του ΟΠΕΚΕΠΕ στα χέρια τους.
Ενός οργανισμού, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και λειτουργεί από το 2001.
Οι κινήσεις Μητσοτάκη
Και μέσα σε αυτό το κλίμα προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη πάρει θέση.
Αντ’ αυτού ανοίγει ζήτημα μονιμότητας στο Δημόσιο, ενώ παρευρίσκεται σε διάφορες δράσεις των Υπουργείων.
Όχι ότι δεν είναι σημαντική η 44η «Ημέρα Καριέρας», της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, που βρέθηκε χτες, ή τα εγκαίνια του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Athens Capital Suites – MGallery Collection της ΛΑΜΨΑ, όπου ήταν την Πέμπτη το βράδυ, αλλά μπροστά σε ζητήματα όπως του ΟΠΕΚΕΠΕ πχ, θα μπορούσαν να περιμένουν.
———–
Το επιχειρείν θέλει ιδρώτα
Αλλά μιας και ανέφερα τις ημέρες καριέρας, θυμήθηκα αυτά που είπε ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO του Olympia Group, στο 36ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ.
Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος ουσιαστικά είπε το αυτονόητο. Πως τα μεγάλα επιχειρηματικά επιτεύγματα δεν έρχονται με… 8ωρα από το σπίτι.
Κατά τη γνώμη του, το work-life balance έχει τη θέση του, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός.
«Δεν έχω δει κανένα επιχειρηματικό θαύμα να γεννιέται στον καναπέ», σχολίασε, δίνοντας έμφαση στην αφοσίωση, την ενέργεια και τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να φτάσει κανείς στην κορυφή.
——————-
Μια σαφής ανακοίνωση
Χτες έγινε γνωστό ότι η AS Company υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο πώλησης εννέα ακινήτων που βρίσκονται στην Ελούντα της Κρήτης.
Τα απέκτησε την προηγούμενη τριετία ως επενδυτικό project και η πώληση της θα γίνει στα 3 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά η καθαρή απόδοση της επένδυσης για την εταιρεία και τους μετόχους της θα διαμορφωθεί στο 40%.
Για την ιστορία, η AS Company ξεπέρασε κάθε προσδοκία το πρώτο τρίμηνο, αναφέροντας άνοδο πωλήσεων 54% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας στα 8,48 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ.
——–
Γιατί το αναφέρω…
Το αναφέρω διότι υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα ανακοινώσεις από ελληνικές εισηγμένες που στερούνταν λεπτομέρειες κρίσιμες.
Δηλαδή υπήρξαν συναλλαγές, ή ανάληψη έργων, που οι διοικήσεις δεν μπήκαν στον κόπο να αναφέρουν τα αυτονόητα.
Όπως για παράδειγμα την τιμή των συναλλαγών, ή το χρονοδιάγραμμα των έργων.
Οι περιπτώσεις αυτές ήδη όμως έχουν κάνει άσχημη εντύπωση στις τάξεις των επενδυτών και ίσως θα πρέπει να απασχολήσουν και τις αρχές, για παροχή καλύτερης ενημέρωσης.
————
«Rebranding»
Στον πυρετό των rebranding ζουν αυτήν την περίοδο Attica Bank και Elpedison.
Άσχετες ως προς τη δραστηριότητα μεταξύ τους αλλά και οι δύο βρίσκονται σε τροχιά μετασχηματισμού.
Η Attica Bank μετά την ΑΜΚ αλλάζει τα πάντα, ενώ στην Elpedison η HELLENiQ ENERGY μετά την απόκτηση του 100% του ελέγχου της θυγατρικής της ετοιμάζει βαφτίσια…
Η Attica Bank το πιο πιθανόν είναι να κάνει ανακοινώσεις για το νέο brand εντός Ιουνίου. Αντίστοιχο σχεδιασμό έκαναν και στην HELLENiQ ENERGY για την Elpedison.
Μαθαίνω όμως πως αυτός δεν αποκλείεται να πάει προς τις αρχές του Φθινοπώρου.
Δεν παίζει κάτι περίεργο απλά οι αρμόδιοι ζυγίζουν και ξανά ζυγίζουν την καλύτερη περίοδο για το marketing