Οι όροι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση από τους ηγέτες της Δύσης να δεσμευτούν γραπτώς ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και θα άρουν ένα μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο τρεις ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει την πιο φονική στρατιωτική σύγκρουση στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά φαίνεται και απογοητευμένος από τη στάση του Πούτιν τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας την Τρίτη ότι ο Ρώσος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του σημειώνουν κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καθυστερεί ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία
Αφού συνομίλησε με τον Τραμπ για περισσότερες από δύο ώρες την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ουκρανία σε ένα μνημόνιο που θα καθορίσει τα περιγράμματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος μιας κατάπαυσης του πυρός.
Το Κίεβο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι καθυστερεί ενώ τα στρατεύματά της προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία. «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε μια ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της σκέψης του Κρεμλίνου, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Απαίτηση Πούτιν για «γραπτή δέσμευση»
Οι τρεις ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν θέλει μια «γραπτή» δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να μην διευρύνουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, υπονοώντας προφανώς τον επίσημο αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Η Ρωσία θέλει επίσης η Ουκρανία να γίνει ουδέτερη χώρα, ενώ απαίτησε και την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων, την επίλυση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι, εάν ο Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιδιώξει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους με στρατιωτικές νίκες ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο επώδυνη».
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του ρεπορτάζ του Reuters. Ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης – συντομογραφία της Ρωσίας για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία τονίζει ότι χρειάζεται τη Δύση να της δώσει μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας ικανή να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του «ανοιχτών θυρών» μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί η Μόσχα. Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας των 32 μελών δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters.
Η εικόνα στο πολεμικό πεδίο
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας. Αν και η ρωσική προέλαση έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο, ο πόλεμος έχιε μεγάλο κόστος τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία όσον αφορά τις απώλειες και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Το Reuters ανέφερε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο για τις οικονομικές στρεβλώσεις στην οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υψηλών επιτοκίων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η τιμή του πετρελαίου, το θεμέλιο της οικονομίας της Ρωσίας, έχει μειωθεί σταθερά φέτος.
Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις φιλικές σχέσεις του με τον Πούτιν και έχει εκφράσει την πεποίθησή του ότι ο Ρώσος ηγέτης επιθυμεί ειρήνη, προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα καθυστερήσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ο Πούτιν «ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ εντελώς» εξαπολύοντας μια μαζική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι εάν ο Πούτιν έβλεπε μια τακτική ευκαιρία στο πεδίο της μάχης, θα προχωρούσε περαιτέρω στην Ουκρανία – και ότι το Κρεμλίνο πίστευε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά για χρόνια ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και τα οικονομικά προβλήματα που επιβάλλονταν από τη Δύση.
Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Πούτιν ήταν πλέον λιγότερο διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς στο εδαφικό ζήτημα και εμμένει στη δημόσια θέση του ότι ήθελε το σύνολο των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που διεκδικούνται από τη Ρωσία.
«Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη θέση του», δήλωσε η δεύτερη πηγή μιλώντας στο Reuters σχετικά με το ζήτημα των εδαφικών κατακτήσεων στα πεδία μαζών τηςε Ουκρανίας.