Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωσε την τελευταία μέρα του Μαΐου – Στα ύψη ο τζίρος

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τον έβδομο συνεχόμενο ανοδικό μήνα - Ο γενικός δείκτης κέρδισε 7,8%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωσε την τελευταία μέρα του Μαΐου – Στα ύψη ο τζίρος

Με τον τζίρο να εκτοξεύεται σχεδόν στα 620 εκατ. ευρώ, λόγω rebalancing στους δείκτες του MSCI, αλλά τον γενικό δείκτη να προσγειώνεται στη ζώνη των 1.830 μονάδων, το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,50% στις 1.831,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.831,17 μονάδων (-1,50%) και 1.861,10 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 619 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 111,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,1 εκατ. τεμάχια αξίας 29,1 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,79% στις 4.577,70 μονάδες, ενώ οριακά χαμηλότερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.725,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,42% στις 1.837,78 μονάδες.

Το ΧΑ έκλεισε τον έβδομο συνεχόμενο ανοδικό μήνα. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 7,8%, ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 9,02%, ενώ οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη 17,5%.

Αντίρροπες δυνάμεις

Οι μετοχικές ανακατατάξεις στην Alpha Bank έδωσαν νέα πνοή στην εγχώρια αγορά οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη τον Μάιο στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Μάιο του 2023, ανέφερε ο κ. Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η συμφωνία βάζει πλέον νέα δεδομένα στον κλάδο με την ισχυροποίηση της παρουσίας της Unicredit -15η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη- και την εν δυνάμει αύξηση του ποσοστού στο όριο του 30%.

Για την Alpha Bank πέραν της κεφαλαιακής στήριξης και της ενίσχυσης της μετοχικής σταθερότητας, η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες σε τομείς όπως η διαχείριση κεφαλαίων, οι πληρωμές, τα ασφαλιστικά προϊόντα και οι ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνοντας την απόδοση των κεφαλαίων και την κερδοφορία.

Είναι η είδηση που έλλειπε από το ταμπλό, ένα επιχείρημα έμπρακτης δημιουργίας υπεραξίας που μπορεί να ενεργοποιήσει περισσότερες δυνάμεις αφού ο κλάδος παραμένει μετοχικά κατακερματισμένος με εξαίρεση την Eurobank. Επιπλέον είναι ένα ακόμα λόγος θετικής διαφοροποίησης του ΧΑ, μια παράμετρος που μπορεί να προσδώσει αμυντικά χαρακτηριστικά στην ήδη εξαιρετική επίδοση του ΓΔ που καταγράφεται από την αρχή του έτους.

Αισίως το ράλι της αγοράς συμπλήρωσε επτά συνεχόμενους μήνες ανόδου με αθροιστικά κέρδη άνω του 34%. Η εμφάνιση τέτοιας ανοδικής σειράς έχει παρατηρηθεί άλλες τρεις φορές από το 1999 (07/2006 – 01/2007, 08/2013 – 02/2014 και 01/2019 -07/2019) και αποτελεί την μακροβιότερη συνεχόμενη σειρά θετικών μηνών. Ακόμα ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας της ελληνικής αγοράς με εμφάνιση αρνητικού προσήμου στο 70% τα τελευταία 25 χρόνια και μέση αρνητική μηνιαία απόδοση 2,54%.

Απέναντι σε αυτή την όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ιστορική συχνότητα γεγονότων η Αγορά έχει να αντιπαραβάλει την αύξηση της έντασης της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο και ένα μετριοπαθές σετ εταιρικής κερδοφορίας που είναι μεν υποστηρικτικό για πολλές εταιρίες αλλά όχι στον βαθμό και την ένταση που είδαμε στις προηγούμενες τρεις χρήσεις.

Παράλληλα το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο είτε στο γεωπολιτικό πεδίο είτε στο θέμα των δασμών με ότι αυτό συνεπάγεται για τον βαθμό ευαισθησίας της αγοράς όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος Ιουνίου χωρίς κάποια εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ όπου και τα χρονικά περιθώρια θα αρχίζουν να στενεύουν. Πολλές επομένως οι αντίρροπες δυνάμεις και τα ανοικτά μέτωπα στο κοντινό μέλλον το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας για τις αγορές.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την γρήγορη αποφόρτιση της περασμένης Παρασκευής ανέκτησε τα κεκτημένα με ένα εμφατικό υψηλό 15 ετών στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Η συνέχεια είχε μια μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών καθώς οι πληθωρικές αποδόσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς σε συνδυασμό με την επιστροφή των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έδωσαν το έναυσμα ρευστοποιήσεων.

Προς το παρόν η διαγραμματική εικόνα δεν υποδηλώνει κάποια αντιστροφή κλίματος, η προσφορά είναι ελεγχόμενη και το εύρος των διακυμάνσεων δεν δημιουργεί συνθήκες στρες στην αγορά. Ωστόσο όλα αυτά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση αν ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίσει την ζώνη των 1785 – 1.800 μονάδων που είναι και το άμεσο επίπεδο στήριξης της αγοράς.

Το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές θα ήταν η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση τιμών κρατώντας απόσταση ασφαλείας από την ζώνη συναγερμού όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο πλατύσκαλο της τάσης στην περιοχή των 1.700-1.730 μονάδων. Παρόλα αυτά απαιτείται αυξημένη εγρήγορση καθώς τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηναία διαγράμματα οι υπερτιμήσεις βρίσκονται σε ζώνες υπερβολών ανάλογες με αυτές που είχαν απαντηθεί στα υψηλά του 2007, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 4,07% και 4% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Ελλάκτωρ και Πειραιώς να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Jumbo και άνω του 1% σε Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Eurobank και Βιοχάλκο.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Metlen, ΔΕΗ και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά οι Motor Oil, Cenergy, Optima Bank, Aegean, Aktor, Helleniq Energy και ΔΑΑ. Η Λάμδα κέρδισε 1,39%.

OT Originals

Περισσότερα από Xρηματιστήριο Αθηνών

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο