Χρυσός: Ωθηση από τη Fed – Σε υψηλό δεκαετίας η πλατίνα

Ο χρυσός εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα

Χρυσός: Ωθηση από τη Fed – Σε υψηλό δεκαετίας η πλατίνα

Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός μετά την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για πληθωριστικούς κινδύνους στην αμερικανική οικονομία.

Ο χρυσός βρέθηκε στα 3.380 δολάρια η ουγγιά στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, αφού υποχώρησε 0,6% την Τετάρτη.

Ενώ η Fed άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούσαν να μολύβιζαν σε δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, ο Πάουελ είπε ότι η επιτροπή αγοράς της κεντρικής τράπεζας συνέχισε να αναμένει ότι οι δασμοί θα έχουν επίπτωση στον πληθωρισμό.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δημοσίευσαν επίσης νέες οικονομικές προβλέψεις -τις πρώτες μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών Τραμπ τον Απρίλιο- που δείχνουν ότι αναμένουν ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη απασχόληση φέτος.

Ο χρυσός εξακολουθεί να βρίσκει υποστήριξη από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα συνδυάστηκαν με ισχυρές αγορές από κεντρικές τράπεζες και εισροές σε χρηματιστήρια, ωθώντας το πολύτιμο μέταλλο σχεδόν 30% υψηλότερα φέτος.

Ράλι για την πλατίνα

Η πλατίνα επέκτεινε ένα ισχυρό ράλι που διαγράφει το τελευταίο διάστημα, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία, με τα κέρδη να υποστηρίζονται από την άνοδο της ζήτησης και τις προσδοκίες για έλλειμμα στην αγορά.

Οι τιμές spot αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 2% στα 1.350,17 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σε ένδειξη βραχυπρόθεσμης στενότητας, το μέταλλο για άμεση παράδοση διαπραγματεύεται με premium έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η πλατίνα βρίσκεται σε τροχιά ρεκόρ τριμηνιαίας αύξησης, αφού τα σημάδια ισχυρής ζήτησης στην Κίνα, καθώς και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, επέτειναν τις ανησυχίες για έλλειμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες ότι το ράλι θα διαρκέσει, με την Goldman Sachs να προβλέπει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν ξανά στο εύρος των 800 δολαρίων έως 1.150 δολαρίων ανά ουγγιά.

Οι τιμές ήταν τελευταία 1,5% υψηλότερες στα 1.341,65 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας τέταρτη ημερήσια άνοδο.

OT Originals

Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο