Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» και σήμερα – Αργία στη Wall Street

Οι επενδυτές επιχειρούν μείωση ρίσκου με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» και σήμερα – Αργία στη Wall Street

Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με πολλά χαρτοφυλάκια να επιχειρούν μείωση ρίσκου καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο ασταθής λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και της πιθανότητας περαιτέρω συμμετοχής των ΗΠΑ.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,55%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,36% στις 8.811 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,53% στις 23.194 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,61% στις 7.609 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο σήμερα είναι οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν είχε αποφασίσει ακόμη αν θα δώσει το «πράσινο φως» για αμερικανική στρατιωτική επίθεση υποστηρίζοντας τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους.

Η Fed

Επίσης, οι επενδυτές ζυγίζουν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αφήνοντας το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στην περιοχή του 4,25%-4,5%, το οποίο παραμένει εκεί από τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε ότι η επιτροπή της Fed θα περιμένει να δει τις επιπτώσεις των ευρέως εκτεταμένων δασμών στον πληθωρισμό, προτού εξετάσει οποιεσδήποτε προσαρμογές στην νομισματική πολιτική. Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα έδειξε ότι αναμένονται δύο μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της ελβετικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της υγείας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον απαιτήσεων κεφαλαίων για τον τραπεζικό κολοσσό UBS. Η μετοχή της UBS υποχωρεί κατά 1,5%.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ελβετικές αρχές πρότειναν μια νέα απαίτηση για την UBS — τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της Ελβετίας — να κρατήσει επιπλέον 26 δισ. δολάρια σε βασικό κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του ελβετικού χρηματοοικονομικού συστήματος, σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας. Η UBS αντιτίθεται σε τέτοια μέτρα από την κρατική στήριξη για την εξαγορά της Credit Suisse το 2023, επικαλούμενη την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Κεντρικές Τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένονται και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Τουρκία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Βρετανία.

Οι κεντρικές τράπεζες των δύο τελευταίων χωρών θα παρακολουθούνται στενά, με την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα να μειώνει πιθανότατα το επιτόκιό της στο μηδέν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια, αλλά οι επενδυτές θα περιμένουν να δουν πώς ψήφισαν οι αξιωματούχοι και οποιαδήποτε καθοδήγηση για την πορεία μείωσης των επιτοκίων, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν μείωση τον Αύγουστο.

Οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω της εορτής Juneteenth την Πέμπτη.

OT Originals

Περισσότερα από Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο