Βρετανία: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Οικονομολόγοι και αναλυτές πιστεύουν ότι μια μείωση 25 μονάδων βάσης θα μπορούσε να γίνει τον Αύγουστο.

Βρετανία: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητο στο 4,25% άφησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο προτού προβεί σε νέα μείωση.

Έξι από τα εννέα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας επέλεξαν να διατηρήσουν τα επιτόκια, με τρία να επιλέγουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

«Η υποκείμενη αύξηση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να παραμένει αδύναμη και η αγορά εργασίας συνέχισε να χαλαρώνει, οδηγώντας σε σαφέστερα σημάδια ότι έχει ανοίξει ένα περιθώριο χαλάρωσης με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι μετρήσεις της αύξησης των μισθών συνέχισαν να μετριάζονται και, όπως και τον Μάιο, η Επιτροπή αναμένει σημαντική επιβράδυνση κατά το υπόλοιπο του έτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η MPC «παραμένει σε εγρήγορση σχετικά με το βαθμό στον οποίο η χαλάρωση των πιέσεων στις αμοιβές θα επηρεάσει τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή».

Η απόφαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα επιτόκια έρχεται μετά τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε το 3,4% τον Μάιο, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά παραμένοντας πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Περιβάλλον αβεβαιότητας

Νωρίτερα φέτος, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3,7% το τρίτο τρίμηνο, πριν αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος. Παρ′ όλα αυτά, δεν γνωρίζει ακόμη το αποτέλεσμα της πολιτικής παγκόσμιων δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και με την έξαρση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Αυτές οι πιέσεις, σε συνδυασμό με την υποτονική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από μια οικονομική συρρίκνωση 0,3% τον Απρίλιο, έθεσαν την κεντρική τράπεζα σε δύσκολη θέση σχετικά με το εάν — και πότε — θα μειώσει τα επιτόκια.

«Η τράπεζα τον περασμένο μήνα διχάστηκε σε 5 [μέλη της MPC] προς 4 σχετικά με την απόφαση να μειώσει λίγο τα επιτόκια, και η πλειοψηφία έβλεπε έντονα την οικονομία να επιβραδύνεται και την απειλή μιας ταχύτερης επιβράδυνσης εάν οι δασμοί και άλλες πολιτικές των ΗΠΑ διαπεράσουν την οικονομία, οπότε αυτή είναι η ανησυχία», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Τζον Γκιβ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο