Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα έχει γεμίσει εντάσεις, η Ρωσία απαντά στις δυτικές πιέσεις με ψυχρό υπολογισμό και μια σαφή προειδοποίηση: η Ευρώπη, παρά τις προσπάθειές της να πιέσει μέσω κυρώσεων, θα πληρώσει το τίμημα της ίδιας της της πολιτικής.
Το μήνυμα από τη Μόσχα είναι ξεκάθαρο: οι «παράνομες» κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν περισσότερο εκείνους που τις επέβαλαν, σύμφωνα με το Reuters.
Κρεμλίνο: Οι κυρώσεις θα πλήξουν την ίδια την Ευρώπη
Το Κρεμλίνο δήλωσε, μέσα από δημοσιεύματα της Κυριακής, ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία θα επιστρέψουν ως ισχυρό πλήγμα στις ίδιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Ρωσία έχει πλέον αναπτύξει «αντοχή» απέναντι σε αυτού του είδους τις πιέσεις.
«Όσο πιο σκληρό είναι το πακέτο κυρώσεων — το οποίο, επαναλαμβάνω, θεωρούμε παράνομο — τόσο πιο έντονο θα είναι το πισωγύρισμα, σαν την ανάκρουση ενός όπλου στον ώμο», είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για δίκοπο μαχαίρι».
Η Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που έχει λάβει τόσες πολλές κυρώσεις.
Ενώ η Δύση προσδοκούσε ότι οι οικονομικές πιέσεις θα οδηγούσαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική.
Η ρωσική οικονομία, αν και συρρικνώθηκε το 2022, κατέγραψε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα δύο επόμενα χρόνια — 4,3% το 2024, έναντι μόλις 0,9% στην ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, εξέφρασαν την άποψη ότι η σκλήρυνση των κυρώσεων θα αναγκάσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο απάντησε πως μόνο η λογική και οι πραγματικοί διάλογοι μπορούν να οδηγήσουν σε συνομιλίες για ειρήνη.
Στις 10 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο γύρο κυρώσεων με στόχο τα έσοδα της Μόσχας από την ενέργεια, τον τραπεζικό τομέα και τη στρατιωτική της βιομηχανία.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, εμφανίζονται πιο διστακτικές στην επιβολή περαιτέρω μέτρων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον προσωρινό πρόεδρο του Μάλι, Ασίμι Γκοϊτά, στη Μόσχα, τόνισε πως κάθε νέα ευρωπαϊκή κύρωση δεν θα κάνει κακό στη Ρωσία, αλλά κυρίως στους ίδιους τους Ευρωπαίους.
Με το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό να αλλάζει, η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί – και να περιμένει την Ευρώπη να νιώσει το βάρος των ίδιων των επιλογών της.