Το τετ α τετ Μυτιληναίου – Ντράγκι στο συνέδριο του Economist, μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις (όπως συνηθίζουμε να λέμε στη δημοσιογραφική ορολογία), ωστόσο ήταν μια σημαντική είδηση από μόνο του. Οι δύο ισχυρές φωνές της Ευρώπης δεν μάσησαν τα λόγια τους στηλιτεύοντας όλα τα κακώς κείμενα που δρουν σαν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Η συζήτηση επεκτάθηκε σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και στην ευρωπαϊκή άμυνα, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία, αλλά και για την πράσινη μετάβαση και το υψηλό ενεργειακό κόστος που πλήττει την ΕΕ.
Ο κ. Μυτιληναίος θυμήθηκε και αποκάλυψε μία συζήτηση πριν από χρόνια στις Βρυξέλλες μεταξύ της τότε αρμοδίας Επιτρόπου και εκπροσώπων της βιομηχανίας, στην οποία η ευρωπαία αξιωματούχος περιέγραψε τα μέτρα για την πράσινη μετάβαση. «Όταν τελείωσε», είπε, τη ρώτησα αν αντιλαμβάνεται πως αν κάνουμε το 10% από αυτά που λέει, θα πρέπει όλοι να κλείσουμε τα εργοστάσιά μας, και απάντησε: «Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνετε, να τα κλείσετε και να φύγετε από την Ευρώπη».
Δέκα χρόνια μετά, τόνισε, οι βιομηχανίες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη, καθώς πολλές μονάδες έκλεισαν.
Ο πρόεδρος και CEO της Metlen, προχώρησε σε μία σύγκριση της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής πραγματικότητας, λέγοντας ότι στις ΗΠΑ ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε καινοτομία, έρευνα και τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, τα οποία δημιούργησαν δημοσιονομικά ελλείματα, αλλά έχουν «το δολάριο και προχωρούν μπροστά».
Και συνέχισε λέγοντας, ότι βασικό πρόβλημα σε όλο αυτό είναι το ενεργειακό θέμα: ας μην ξεχνάμε ότι περισσότεροι πόλεμοι είχαν να κάνουν με την ενέργεια και ακόμα έχουν να κάνουν με την ενέργεια. «Και σε αυτό το παιχνίδι η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος», είπε, εξηγώντας ότι ενώ δεν έχουμε πρώτες ύλες προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μία ταχεία ενεργειακή μετάβαση.
«Έχουμε υψηλές τιμές, δεν έχουμε ακόμα αποτελεσματικά δίκτυα και προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα, που ακόμα χρησιμοποιεί άνθρακα χωρίς πέναλτι αλλά και τις ΗΠΗΑ»
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η ενέργεια είναι ένα πολιτικό θέμα και διερωτήθη: «Ποιος θα λύσει αυτό το πρόβλημα; Έχουμε ηγέτες Ευρώπη, όπως ο Ντράγκι που έσωσε την Ευρώπη τις περασμένες δεκαετίες;».
Παραδέχθηκε ότι πλανήτης είναι σε κίνδυνο, αλλά «πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο πόσο γρήγορα και πώς θα κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση»…. «Πληρώσαμε ακριβά τα λάθη μας»
«Κι όταν μιλάμε για άμυνα, για ποια άμυνα μιλάμε; Με τι; με κινεζικά μέταλλα;» αναρωτήθηκε.