Mercedes-LVMH: «Μην αντιστέκεστε και βρείτε τα με τις ΗΠΑ» ζητούν από την ΕΕ

H ΕΕ εργάζεται για τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς του μπλοκ και σπεύδει να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο - Οι θέσεις Mercedes-LVMH

Mercedes-LVMH: «Μην αντιστέκεστε και βρείτε τα με τις ΗΠΑ» ζητούν από την ΕΕ

Τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους δασμούς Τραμπ μοιάζει να «σαμποτάρουν» η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz Group AG, ο γαλλικός γίγαντας πολυτελών ειδών LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Με στόχο να αποτρέψουν έναν διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, ορισμένα στελέχη έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για να «τρέξουν» τα δικά τους συμφέροντα. Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες για μια γρήγορη συμφωνία και την αφαίρεση εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων – όπως το μπέρμπον – από έναν κατάλογο προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ως αντίποινα για την αποτροπή της πιθανότητας κλιμάκωσης.

Τι θέλουν Mercedes και LVMH

Σύμφωνα με το Bloomberg, υποκινούμενες από ανησυχίες για τα κέρδη τους και τα ανταγωνιστικά τους μειονεκτήματα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών 50% σε σχεδόν όλες τις αμερικανικές εισαγωγές από την ΕΕ.

Εάν μια συμφωνία αποδειχθεί μη ικανοποιητική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ – πρότεινε δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη αξίας περίπου 95 δισεκατομμυρίων ευρώ (112 δισεκατομμύρια δολάρια), ως απάντηση στους δασμούς σε αυτοκίνητα και μέταλλα.

Τα αιτήματα των κρατών μελών και της βιομηχανίας θα μείωναν τον κατάλογο έως και 70 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, συζητώντας τις κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις. Η Επιτροπή απέρριψε τις ανησυχίες ότι θα ακυρώσει το πακέτο.

«Εστιάζουμε απόλυτα σε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς, επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τον τελευταίο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη.

Mercedes LVMH

Πρόθυμη να δεχτεί

Η ΕΕ εμφανίζεται όμως πλέον πρόθυμη να αποδεχθεί μια εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει καθολικούς δασμούς 10% σε πολλές από τις εξαγωγές της, αν και θέλει οι ΗΠΑ να δεσμευτούν σε χαμηλότερους δασμούς από αυτούς σε βασικούς τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι ημιαγωγοί και τα εμπορικά αεροσκάφη.

Στο επίκεντρο της αντίδρασης των εταιρειών, βρίσκονται επικερδείς εμπορικοί δεσμοί που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να εγκαταλείψουν. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές και τα ευρύτερα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα βασίζονται σε λογισμικό της Silicon Valley και σε αμερικανικής κατασκευής εξαρτήματα, όπως υπεραγώγιμους μαγνήτες και σωλήνες ακτίνων Χ. Τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια τροφοδοτούν επίσης τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στα ηλεκτρικά οχήματα, την ιατρική τεχνητής νοημοσύνης και τη βιοτεχνολογία. Ο συνδυασμός αυτός κάνει πολλούς εταιρικούς ηγέτες να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε μια δυναμική αντίδραση της ΕΕ.

Αντιδράσεις

«Υπάρχει η αντίληψη ότι η τιμωρία των Αμερικανών εξαγωγέων θα βοηθούσε την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Απλώς δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε στο Bloomberg ο Όλιβερ Μπιζάτσα, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας λόμπι MedTech Europe, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Philips NV , Bayer AG και Siemens Healthineers AG . «Εάν η ΕΕ λάβει αντίποινα, ο τομέας θα πληγεί διπλά και το κόστος παραγωγής ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα αυξηθεί».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Μάιο και οι εντάσεις είναι υψηλές. Ο Τραμπ έχει καταδικάσει τις τρέχουσες εμπορικές συμφωνίες ως «εντελώς απαράδεκτες» και έχει χαρακτηρίσει την ΕΕ «πιο απαίσια από την Κίνα».

Ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει προειδοποιήσει ότι «όλες οι επιλογές» είναι στο τραπέζι, η θέση της έχει υπονομευτεί από εταιρείες που εργάζονται για να αποδυναμώσουν τη διαπραγματευτική θέση του μπλοκ.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κεντρικής σημασίας για την ισχύ της ΕΕ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Αξιωματούχοι της ΕΕ ισχυρίζονται πως μερικοί από τους πιο ανατρεπτικούς ελιγμούς προέρχονται από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι Mercedes, BMW AG και Volkswagen AG έχουν παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι και των τριών κατασκευαστών ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με στενούς συνεργάτες του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, σημειώνοντας μικρή πρόοδο.

Η BMW ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, η Mercedes μετέφερε την κατασκευή του SUV GLC — ένα από τα μοντέλα με τις καλύτερες πωλήσεις της μάρκας — στην Αλαμπάμα και η σουηδική Volvo Cars AB δεσμεύτηκε να επεκτείνει την παραγωγή στις ΗΠΑ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους προμηθευτές τους να μεταφέρουν επίσης ορισμένες επενδύσεις και παραγωγή πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Αντιδρούν κι άλλοι τομείς

Ομοίως, μια σειρά από ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Sanofi, έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και την παρασκευή φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Οι βιομηχανικές ομάδες που εκπροσωπούν τους παραγωγούς γαλλικού κονιάκ και ιρλανδικού ουίσκι έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης, προειδοποιώντας ότι οι αντίποινα θα πλήξουν έναν τομέα όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των εξαγωγών.

Οι εμπορικές ενώσεις στο Παρίσι και το Δουβλίνο έχουν κυκλοφορήσει έγγραφα με τα οποία προτρέπουν τις Βρυξέλλες να αποκλιμακώσουν την ένταση, υποστηρίζοντας ότι τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν γίνει πολιτικοί όμηροι σε μια διαμάχη που έχει ελάχιστη σχέση με τις βιομηχανίες τους.

H ΕΕ εργάζεται για τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς του μπλοκ και σπεύδει να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο

Σημείο καμπής

Για τα ευρωπαϊκά διοικητικά συμβούλια, η χρονική στιγμή είναι λεπτή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα και την ΕΕ έκανε τις ΗΠΑ ελαφρώς λιγότερο επικριτικές και επίσης δεν υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία. Αλλά τώρα, η εγχώρια ζήτηση είναι υποτονική, ο ανταγωνισμός από την Κίνα εντείνεται και η απώλεια φθηνής ρωσικής ενέργειας προσθέτει κόστος, καθιστώντας τις ΗΠΑ ακόμη πιο κρίσιμες.

«Υπάρχει ήδη μια μετρήσιμη μείωση στις άμεσες επενδύσεις και απτές απώλειες στην ευημερία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα ο David Deissner, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου λόμπι Foundation for Family Businesses and Politics. «Τα δασμολογικά μέτρα λειτουργούν ήδη ως εμπορικό εμπόδιο».

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της, η ΕΕ εργάζεται για τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς του μπλοκ και σπεύδει να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, ώστε να παρέχει στις εταιρείες ευκαιρίες διαφοροποίησης μακριά από τις ΗΠΑ.

Για τις Βρυξέλλες, τα διακυβεύματα είναι υψηλά. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι κεντρικής σημασίας για την ισχύ της ΕΕ. Αυτή η ενότητα διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Brexit, αλλά θα μπορούσε τώρα να διαταραχθεί καθώς οι συνομιλίες φτάνουν στο τέλος τους.

«Για να βελτιστοποιήσει το συμφέρον της ΕΕ, η Επιτροπή πρέπει πραγματικά να αναλάβει ηγετικό ρόλο», δήλωσε ο Michael Plummer, καθηγητής διεθνούς οικονομίας στην πανεπιστημιούπολη SAIS Europe του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Μπολόνια.

Ένα αδύναμο αποτέλεσμα με την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες αντιπαραθέσεις, ειδικά με την Κίνα, σε θέματα όπως οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, τα ηλιακά πάνελ και η πρόσβαση σε καθαρές τεχνολογίες – και να βλάψει τις προοπτικές για βασικούς κλάδους και επενδύσεις.
Παράλληλα με τις εταιρικές πιέσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επέκρινε την προσέγγιση της Επιτροπής στις εμπορικές συνομιλίες ως υπερβολικά περίπλοκη και ζήτησε μεγαλύτερη έμφαση σε βασικούς κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακευτική βιομηχανία, τα χημικά και τα μηχανήματα — τους μεγαλύτερους μεταποιητικούς τομείς της Γερμανίας.

«Δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία γεμάτη λεπτομέρειες με τις ΗΠΑ», εξήγησε την Πέμπτη σε ομιλία του σε τραπεζικό φόρουμ στο Βερολίνο. «Καλύτερα να κινηθούμε γρήγορα και απλά παρά χρονοβόρα και περίπλοκα».

Και η LVMH

Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρές φωνές προτρέπουν για αυτοσυγκράτηση. Ο πρόεδρος της LVMH, Bernard Arnault, προειδοποίησε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη βιομηχανία οίνου και οινοπνευματωδών ποτών της Γαλλίας και ζήτησε συμβιβασμό αντί για σύγκρουση, υπονοώντας μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος γνωρίζει τον Τραμπ από τη δεκαετία του 1980, έχει εμπλακεί προσωπικά στην υπόθεση και έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τουλάχιστον δύο φορές από την ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ ο γιος του Αλεξάντρ συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους τον Μάιο.

«Ελπίζω να καταφέρω, με τα λίγα μου μέσα και τις επαφές μου, να πείσω την Ευρώπη να υιοθετήσει την πιο εποικοδομητική δυνατή στάση», τόνισε ο Arnault σε Γάλλους νομοθέτες τον Μάιο.

OT Originals

Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο