Πιέσεις για την εκ νέου καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ασκεί η Mondelez, καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί σοκολάτας μειώνουν την υποστήριξή τους για τον εν λόγω κανονισμό εν μέσω πολιτικών πιέσεων και ασυνήθιστα υψηλών τιμών κακάο.
Ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του έτους, απαγορεύει την πώληση στην αγορά της ΕΕ εισαγωγών, από κακάο έως φοινικέλαιο, εάν προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις.
Η Mondelez, ιδιοκτήτρια της Cadbury, η οποία είχε προηγουμένως υποστηρίξει τη νομοθεσία, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία σοκολάτας ήδη αντιμετωπίζει «ρεκόρ τιμών και κραδασμούς στην προσφορά».
«Περαιτέρω κανονιστικά εμπόδια θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα μιας βιομηχανίας αξίας 70 δισεκατομμυρίων ευρώ — σε μια εποχή που η ΕΕ πρέπει να εντείνει την εστίασή της στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα», δήλωσε ο Μασιμιλιάνο ντι Ντομένικο, αντιπρόεδρος εταιρικών και κυβερνητικών υποθέσεων για την Ευρώπη.
«Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω καθυστέρηση».
«Δάκτυλος» Τραμπ
Οι Mars και Hershey, δύο άλλοι μεγάλοι αμερικανοί κατασκευαστές σοκολάτας, αρνήθηκαν πρόσφατα να συμμετάσχουν στις υπογραφές επιστολών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η Nestlé και η Ferrero, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον νόμο.
Σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στη σύνταξη των επιστολών, τα οποία επικαλούνται οι Financial Times, αυτή η απόφαση υποκινήθηκε εν μέρει από την αντιπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Η Mars δήλωσε στους Financial Times ότι ήταν «συνεπής στην υποστήριξή της» για τον νόμο της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών. Ένα άτομο που γνωρίζει τη θέση της εταιρείας είπε ότι αντιτίθεται σε μια καθυστέρηση.
Η Hershey δήλωσε ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής για να διασφαλίσει ότι αυτός ο κανονισμός επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο της αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών».
Οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν υποστεί σοβαρές πιέσεις μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες των καλλιεργειών στη Δυτική Αφρική, την κύρια περιοχή καλλιέργειας κακάο στον κόσμο, οι οποίες μείωσαν την προσφορά και προκάλεσαν υπερτριπλασιασμό των τιμών του κακάο σε μόλις οκτώ μήνες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν υποχωρήσει πρόσφατα από το υψηλό τους επίπεδο, άνω των 12.000 δολαρίων ανά τόνο, αλλά παραμένουν περίπου 4.000 δολάρια πάνω από το συνηθισμένο εύρος τιμών τους.
Ο νόμος της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, ένα μεγάλο μέρος της φιλόδοξης περιβαλλοντικής της ατζέντας, έχει επικριθεί από τους υπουργούς Γεωργίας του μπλοκ, τους εμπορικούς εταίρους και τους δεξιούς πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους λένε ότι είναι ανέφικτος και θέλουν να αποδυναμωθεί ριζικά.
Η νέα καθυστέρηση
Επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2025, αλλά οι Βρυξέλλες συμφώνησαν τον Οκτώβριο να καθυστερήσουν την εφαρμογή του κατά ένα έτος. Στις εταιρείες εκδόθηκαν πρόσθετες οδηγίες για να τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για τις λεπτομερείς τελωνειακές πληροφορίες που θα πρέπει να παρέχουν.
Οργανισμοί σε άλλους τομείς, όπως η γεωργία και η δασοκομία, ετοιμάζονται να εκδώσουν δήλωση ζητώντας τροποποίηση του νόμου τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με έναν εμπλεκόμενο φορέα του κλάδου.
Σε επιστολή που απέστειλαν αυτή την εβδομάδα, την οποία είδαν οι Financial Times, Ευρωπαίοι κατασκευαστές σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Ferrero, Nestlé και Tony’s Chocolonely, ανέφεραν ότι περαιτέρω καθυστερήσεις ή αλλαγές στη νομοθεσία «θα υπονόμευαν σοβαρά μία από τις εμβληματικές πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης της φύσης».