Οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν ως οι φθηνότερες στην Ευρώπη, ειδικά η Πειραιώς, σύμφωνα με την UBS, η οποία αναμένει ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ότι ολοκλήρωσαν ένα ακόμη δυνατό δεύτερο τρίμηνο.
Όπως αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η UBS, οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν σταθεροποιητικές τάσεις για το δεύτερο τρίμηνο, με μικρές εκπλήξεις και με ανάπτυξη/μείγμα καταθέσεων να αποτελούν έναν βασικό θετικό παράγοντα. Επίσης, τα αποτελέσματα θα υποστηριχθούν από την συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη εταιρικών δανείων (+14,1% σε ετήσια βάση), με τη συνολική ανάπτυξη του πιστωτικού τομέα του ιδιωτικού τομέα να ανέρχεται στο 6,8% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο στην Ευρώπη (η ευρωζώνη κατά μέσο όρο αναμένεται στο 1,7%).
Μάλιστα, η UBS βλέπει τη δυνατότητα για αναβαθμίσεις στα επιχειρηματικά σχέδια του 2025, υποστηριζόμενες από τις ισχυρές τάσεις στην πίστωση.
Οι τάσεις χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές, στηρίζοντας την κερδοφορία
Όπως διαφαίνεται και στην πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII), οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο beta απόδοσης δανείων στην Ευρώπη (73% από τότε που ξεκίνησαν οι μειώσεις επιτοκίων, έναντι του μέσου όρου 34%), με την απόδοση των δανείων να συνεχίζει να μειώνεται (-7 μονάδες βάσης τον Μάιο), αν και παραμένει σχετικά υψηλή στο 4,95% σε σύγκριση με το συνολικό κόστος καταθέσεων (38 μονάδες βάσης), το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Ένας βασικός παράγοντας που στηρίζει την παραγωγή NII και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι το ευνοϊκό μείγμα καταθέσεων, με τις καταθέσεις όψεως να αντιπροσωπεύουν το 75,3% του συνολικού μείγματος (σταθερό τα τελευταία δύο χρόνια), καθώς οι καταθέσεις όψεως έχουν κόστος μόνο 5 μονάδες βάσης (καταθέσεις λιανικής 3 μονάδες βάσης, καταθέσεις επιχειρήσεων 11 μονάδες βάσης).
Τάσεις πιστώσεων
Η σύσταση της UBS βασίζεται κυρίως σε έναν εταιρικό επενδυτικό κύκλο, με δυνατότητες για τα νοικοκυριά να ενισχύσουν τη μόχλευση τους στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η εταιρική πίστωση μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (+14,1% σε ετήσια βάση) εξακολουθεί να ξεχωρίζει, ενώ η συνολική πίστωση νοικοκυριών εξακολουθεί να συρρικνώνεται (-4,3% σε ετήσια βάση, -1,0% σε μηνιαία βάση), κυρίως λόγω των στεγαστικών δανείων (-5,3% σε ετήσια βάση), ενώ η πίστωση καταναλωτών χωρίς εξασφαλίσεις (-1,0% σε ετήσια βάση) παραμένει ήπια και η πίστωση προς ατομικές επιχειρήσεις επίσης μειώνεται (-12,2% σε ετήσια βάση).
Οι εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις τον Μάιο ήταν ισχυρές, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις προς νοικοκυριά ήταν επίσης ισχυρές με 321 εκατ. ευρώ, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα πριν την κρίση.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (+4,3% σε ετήσια βάση, +0,8% σε μηνιαία βάση) παραμένουν σταθερές, με τις καταθέσεις όψεως νοικοκυριών (+5,2% σε ετήσια βάση, +0,3% σε μηνιαία βάση) καθώς και τις καταθέσεις όψεως επιχειρήσεων (+10,5% σε ετήσια βάση, +1,1% σε μηνιαία βάση).
Ελκυστικές οι αποτιμήσεις
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο φέτος, ωστόσο οι αποτιμήσεις τους, κατά την άποψη της UBS, δεν είναι υπερβολικές, με τη δυνατότητα για περαιτέρω συμπίεση του κινδύνου λόγω υψηλότερου premium. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν ως οι φθηνότερες στην Ευρώπη, ειδικά όσον αφορά το υποκείμενο κόστος κεφαλαίου (COE), με την Πειραιώς στο 13,8%, την Eurobank στο 13,4%, την Εθνική Τράπεζα στο 12,9% και την Alpha στο 12,5%. Με PE στο 7,2x για το 2026, η Πειραιώς είναι μία από τις φθηνότερες τράπεζες στην Ευρώπη.
