Μπορεί να έχουμε ένα κενό στην αγορά με το τι σκέφτεται η διοίκηση της ΕΧΑΕ σχετικά με την πρόταση της Euronext, αλλά οφείλω να σας μεταφέρω αυτό που μου αναφέρουν και οι πηγές μου ιδίως από το City.
Ότι, δηλαδή, η πρόταση έδωσε λαβή σε αρκετά κεφάλαια να εξετάσουν την περίπτωση «Ελλάδα».

Ουσιαστικά, ήταν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο ραντάρ αρκετών funds, αλλά η Euronext τους «άνοιξε τη βεντάλια», όπως μου είπαν χαρακτηριστικά.
Λειτούργησε δηλαδή σαν «κράχτης» για αρκετά κεφάλαια και με παρέπεμψαν να εξετάσω τους όγκους που έγιναν από τη στιγμή που έγινε η πρόταση.
Δηλαδή την 1η Ιουλίου.
Εισρέουν…
Δεν είναι δηλαδή μόνο ότι από την 1η Ιουλίου ο γενικός δείκτης δεν έχει καταγράψει ούτε μια πτωτική συνεδρίαση, που ακόμη και σε εκείνη της Δευτέρας έδειξε ότι «αρνείται» να χάσει έστω και μια μονάδα.

Είναι ότι σε αυτό το εξαήμερο έχουν αλλάξει χέρια 228 εκατ. τεμάχια.
Η μόνη συνεδρίαση που υστέρησε σε όγκους ήταν της Δευτέρας, όταν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η αγορά κινείτο πτωτικά.
Εμφανώς δηλαδή εισρέουν κεφάλαια, τα οποία προστίθενται στη ρευστότητα που έχουν δώσει τα μερίσματα που μπαίνουν σιγά σιγά στους κωδικούς.
Κλείσιμο και short
Σταδιακά επίσης θα βλέπουμε και κλείσιμο των ανοιχτών θέσεων που είχαν ανοίξει αρκετά χαρτοφυλάκια που έβλεπαν νέες αναταράξεις το καλοκαίρι, τόσο λόγο των δασμών όσο και λόγω της Μέσης Ανατολής.
Για να δούμε εάν δοθούν μάχες σταδιακά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τους κάνει το χατίρι η αγορά, η οποία δείχνει ισχυρή δυναμική.
————————
Ισχυρό το ενδιαφέρον
Επίσης, σήμερα οι γενικές συνελεύσεις της Aktor και της Jumbo και οι δύο ισχυροί άνδρες της κεφαλαιαγοράς θα δώσουν το στίγμα τους.
Και δεν υπερβάλω, διότι πάντα η αγορά ακούει τον Αλέξανδρο Εξάρχου και τον Απόστολο Βακάκη, αν και οι φιλοσοφίες των δύο δεν συμπίπτουν.
Επηρεάζουν όμως και καλό θα είναι όχι μόνο οι μέτοχοι, αλλά και οι επενδυτές στο ΧΑ να τους παρακολουθήσουν τι έχουν αν πουν.
————————
Οι «300» του Στάσση
Ότι η ΔΕΗ γράφει τις σελίδες της νέας εποχής της, με φόντο την πράσινη μετάβαση και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου, είναι γνωστό.
Το ουσιαστικό όμως είναι ότι μετατρέπεται και σε έναν όμιλο που επενδύει στα στελέχη του, με τη διοίκηση να πραγματοποιεί ένα διήμερο εσωτερικό φόρουμ στην «Αίγλη» του Ζαππείου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 στελεχών της Συμβατικής Παραγωγής απ’ όλη την Ελλάδα.
Ο τίτλος της εκδήλωσης, «Το Μέλλον της Συμβατικής Παραγωγής Ξεκινά Σήμερα», φανερώνει την πρόθεση του Ομίλου να αναδείξει τον ρόλο της παραδοσιακής ενέργειας στο μέλλον, μέσα από επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας και έξυπνες τεχνολογίες δικτύου.
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επαίνεσε την προσφορά των ανθρώπων της παραγωγής, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους τόσο στην ιστορική πορεία του Ομίλου όσο και στη μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
—————————–
Κατενάτσιο…
Για μία ακόμη φορά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου παίζει κατενάτσιο… στο θέμα της τήρησης των συμφωνηθέντων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου για την ανάκτηση ετησίως των εσόδων προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης GSI.
Χθες 8 Ιουλίου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων της ΡΑΑΕΥ, της ΡΑΕΚ, της Κομισιόν και του ΑΔΜΗΕ ο Ρυθμιστής της Κύπρου, όπως έμαθα, δεν δεσμεύτηκε για τη λήψη της απόφασης προκειμένου να ανακτηθούν 13 εκατ. ευρώ για το 2025.
Δεν νομίζω ότι έγινε αντιληπτό στους συμμετέχοντες για ποιο λόγο η ΡΑΕΚ δεν λαμβάνει την απόφαση, όταν η ελληνική πλευρά το έχει πράξει για το ποσό που της αναλογεί.
Και μάλλον έτσι εξηγείται και η απόφαση της Κομισιόν να επαναλάβει εντός 48ωρου τη σύσκεψη για το θέμα.
————————–
Έδωσε ψήφο η Black Sea Trade & Development Bank
Με 15 εκατ., από τα συνολικά 250 εκατ. ευρώ, συμμετείχε η Black Sea Trade & Development Bank, στο ομόλογο της Aegean, δίνοντας στην ουσία ένα «εισιτήριο» εμπιστοσύνης από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Θυμίζω εδώ ότι η χρηματοδότηση αφορά την ανανέωση του στόλου με ενεργειακά αποδοτικά αεροσκάφη, καθώς και τη στήριξη του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου της εταιρείας, προκειμένου να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της στον ελληνικό τουρισμό και στις μεταφορές.
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Black Sea Trade & Development Bank, Dr. Serhat Köksal, η επένδυση αποτυπώνει την εμπιστοσύνη στο όραμα της Aegean και στην αναπτυξιακή δυναμική της.
Για την ιστορία, είναι η δεύτερη φορά που η τράπεζα στηρίζει την ελληνική αεροπορική εταιρεία, επιβεβαιώνοντας όπως είπε και ο επικεφαλής “τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή της στους κορυφαίους επιχειρηματικούς «πρωταθλητές» της Ελλάδας και στη διασυνδεσιμότητα της περιοχής”.
————–
Ένα μικρό «μάθημα» hedging από την ElvalHalcor
Δεν σας κρύβω ότι με εξέπληξε ευχάριστα το «μάθημα» hedging που έδωσε το IR της ElvalHalcor, καθώς μου έδωσε μια καλύτερη εικόνα για το πως λειτουργεί η αγορά των μετάλλων.
Μάλιστα, με τον πολύ ωραίο τίτλο «To hedge, or not to hedge», προφανώς σαιξπηρικός (!), απαντά στο ερώτημα γιατί ο όμιλος κάνει hedging (αντιστάθμιση κινδύνου), αν οι τιμές μακροπρόθεσμα ανεβαίνουν.

Όπως εξηγούν, δεν μπορούν απλώς να βασιστούν στις φυσικές ισορροπίες μεταξύ αγορών και πωλήσεων και να γλιτώσουμε κόστη.
«Ακούγεται εύλογο, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη».
Οι πελάτες «κλείνουν» στις χαμηλές τιμές, οι προμηθευτές στις υψηλές, και ο επιχειρηματικός σχεδιασμός τελικά εξαρτάται από την… τύχη των τρίτων.
Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα ο πειρασμός της κερδοσκοπίας – να πάρει μια βιομηχανία “θέση” στην αγορά σαν hedge fund.
Αλλά όταν μιλάμε για μεγάλες βιομηχανίες με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και εργαζομένους που εξαρτώνται από τη σταθερότητα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή. Ούτε και πολιτική, φυσικά.
Ο ρόλος των ταμειακών ροών
Έτσι, η ElvalHalcor αντί να κάνει hedge στο απόθεμα της – κάτι που θα σήμαινε μόνιμες short θέσεις, διαρκή margin calls και ασταθείς ταμειακές ροές – προτίμησε μια πιο συντηρητική στρατηγική.
Γιατί, όπως λέει και το ίδιο το επιτελείο της, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι όταν πέφτουν προσωρινά οι τιμές του μετάλλου: το απόθεμα είναι μακροπρόθεσμο περιουσιακό στοιχείο.
Κι αν το αλουμίνιο δεν «βγαίνει εκτός μόδας», γιατί να αγχώνεσαι κάθε φορά που το LME κλείνει στο κόκκινο;
Το κρίσιμο δεν είναι τα λογιστικά κέρδη ή οι απομειώσεις, αλλά οι πραγματικές ταμειακές ροές – και αυτές η εταιρεία τις φυλάει σαν κόρη οφθαλμού…
————————–
Άλλοι δίνουν μέρισμα, και άλλοι….
Σχεδόν πανηγυρικό ήταν το κλίμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή (83,56%) και κύριο σημείο αναφοράς τη διανομή μερίσματος-ρεκόρ ύψους 1,92 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 43,7% σε σχέση με πέρυσι.
Άλλωστε, οι επιδόσεις του ομίλου δικαιολόγησαν το μέρισμα, ενώ η μετοχή… πετάει.

Τελείως διαφορετικό δηλαδή το κλίμα από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ, που όπως αποκάλυψαν οι Financial Times ετοιμάζεται για… πόλεμο!
Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Lin Ji, χαρακτήρισε τα οικονομικά αποτελέσματα ως απόδειξη της επιτυχημένης στρατηγικής για τη μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε διεθνές εμπορικό και διαμετακομιστικό hub.
Μετά τη συνέλευση, τιμήθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Νίκος Αρβανίτης για τη συμβολή τους στη διοίκηση του Οργανισμού.