Πολύ θα ήθελα να ήμουν στο μυαλό του Γουόρεν Μπάφετ…
Περισσότερο αν θα έβλεπε το ελληνικό χρηματιστήριο με βάση τον γνωστό του δείκτη κεφαλαιοποίηση της αγοράς προς ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, τον δείκτη που μετρά τη συνολική αξία όλων των εταιρειών που διαπραγματεύονται δημόσια σε μια χώρα, διαιρεμένη με το ΑΕΠ της.
Πάνω από 27 δισ.
Και ο λόγος είναι ότι βλέπω την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάνω από τα 130 δισ. ευρώ, από τα περίπου 103 που άρχισε το 2025.
Δηλαδή είναι στο 64% του ελληνικού ΑΕΠ, την ώρα που ο δείκτης για τη Wall Street έχει φτάσει σήμερα στο 208%.
Και ο ίδιος ο Μπάφετ έχει πει ότι όταν ο δείκτης αυτός πλησιάζει το 200%, οι επενδυτές «παίζουν με τη φωτιά».

——————–
Μήπως ήρθε η ώρα;
Σας το έγραψα και τις προηγούμενες ημέρες, ότι το τελευταίο δεκαήμερο, από τότε που ήρθε η πρόταση της Euronext για την ΕΧΑΕ, υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε μικρότερες χρηματιστηριακές για τα περιθώρια βιωσιμότητας τους.
Ευλόγως θεωρούν ότι θα συνθλιβούν στις μυλόπετρες «μεγάλων» γραφείων που ενδεχομένως να δουν ως κάτι μεγαλύτερο τις κινήσεις της Euronext στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτό που η στήλη έχει διαπιστώσει εξίσου, είναι ότι οι ξένοι κυρίως, αναζητούν αναλύσεις για πλείστες ελληνικές εισηγμένες, αλλά δεν βρίσκουν.
Κάτι φυσικά που είχε αναφέρει και ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, στην τελευταία ενημέρωση που έκανε τον Μάιο.
Τι καλύψεις;
Πέραν δηλαδή του τραπεζικού κλάδου, και μερικών ισχυρών ομίλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι ξένοι, φυσικά οι junior managers προς ώρας, αναζητούν στοιχεία για άλλες εισηγμένες και δεν βρίσκουν.
Ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως η συμφωνία της ΕΧΑΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το έργο Research Coverage Project.
Ουσιαστικά ένα project παροχής πληροφόρησης με χρηματιστηριακές αναλύσεις, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των εταιρειών.
Αλλά μήπως να το δουν λίγο πιο οργανωμένα και οι εγχώριοι αναλυτές αυτό το πεδίο;

—————-
«We make AKTOR great again»
Στο μεταξύ, η συναισθηματική φόρτιση του Αλέξανδρου Εξάρχου, προέδρου και CEO του Ομίλου AKTOR ήταν κάτι παραπάνω από φανερή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.
Επίσης η ανάγκη της δημόσιας εκδήλωσης του συναισθήματος της δικαίωσης για τις επιλογές του ιδίου και των υπόλοιπων μετόχων για τη στρατηγική μεγέθυνσης της AKTOR αποτυπωνόταν στις λέξεις, τις φράσεις και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στο σώμα της γενικής συνέλευσης.
«We make AKTOR great again…», τόνισε παραφράζοντας το σύνθημα Τραμπ μετά την επανεκλογή του και απαρίθμησε οικονομικά μεγέθη της χρήσης του 2024.
Τα «χρέπια»
Και ο Εξάρχου συνέχισε θυμίζοντας την κρητική που δέχτηκε για την εξαγορά της Άκτωρ Κατασκευές από την Intrakat: «Τι να τα κάνετε αυτά τα δύο χρέπια μαζί…;» μας ρωτούσαν: «Τα δύο χρέπια πέτυχαν να ολοκληρωθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης σε εννέα μήνες και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος σε ενάμισι χρόνο, όταν άλλοι χρειάζονταν τρία χρόνια…», συνέχισε δίνοντας πραγματικά μία πληρωμένη απάντηση στους επικριτές…

———————
Κλειστά χαρτιά
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, συνομίλησε με τους δημοσιογράφους.
Και αυτή τη φορά συνέχισε να κρατάει κλειστά τα χαρτία… του για deal που επιδιώκει ο Όμιλος AKTOR σε δύο παραχωρήσεις αλλά και για την πορεία των συζητήσεων προκειμένου να εισέλθει στο τμήμα του έργου του ΒΟΑΚ, «Χανιά – Ηράκλειο».
—————–
Η πρόταση της Euronext
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AKTOR σχολίασε επίσης και την πρόταση που υπέβαλε η Euronext για την εξαγορά της ΕΧΑΕ: «Η είδηση αυτή είναι πιο σημαντική και από την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι «θα αλλάξει το outlook της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και των εισηγμένων».
Ο ίδιος δε, αναμένει και νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από τη συμφωνία αυτή, τις οποίες η AKTOR θα επιδιώξει να αξιοποιήσει…
——————
Νέο καμπανάκι
Για να σας προσγειώσω λίγο όμως, ήδη φτάνουν στα αυτιά μου ότι σβήνεται και γράφεται το πακέτο της ΔΕΘ.
Η στήλη βέβαια ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα να σας μεταφέρει, αφού δεν υπάρχει ακόμη, αλλά ακούω για γραμμή «γενναιοδωρίας» τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα καμπανάκια πληθαίνουν επικίνδυνα.
Διότι δεν φτάνει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που καθημερινά έρχονται νέες αποκαλύψεις, ήρθε και το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη που φαίνονται ανεξέλεγκτες.
Και μέσα σε αυτά, ήρθε και η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο, με άνοδο 2,8% σε σχέση με τον Μάιο και 2,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Και μην υποτιμάται την ακρίβεια. Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, ξαφνικά.
Είναι σαν τον βάτραχο που κολυμπάει σε νερό που βράζει… έρχεται η στιγμή που γίνεται το «μπαμ»…
Τι να ελέγξεις…
Αξιοσημείωτο είναι πως οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τα παραδοσιακά “ευαίσθητα” αγαθά όπως τα τρόφιμα, αλλά και τα βασικά έξοδα διαβίωσης, όπως τα ενοίκια, τα ασφάλιστρα υγείας και οι υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου, ενώ η ενέργεια παραμένει στα ύψη.
Οι ανατιμήσεις στα ενοίκια κατοικιών (+11,4%) και στα ξενοδοχεία (+6,7%) υπογραμμίζουν την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την κερδοφορία σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας.
Η επιβάρυνση είναι εμφανής και σε προϊόντα όπως ο καφές (+10,8%) και το κρέας (+6%)… βασικές ανάγκες δηλαδή.

———————-
Καταφύγιο παντός καιρού
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τα ακίνητα εξελίσσονται στο πλέον δημοφιλές επενδυτικό καταφύγιο. Το έξυπνο χρήμα επιλέγει μεταξύ άλλων να τοποθετείται στο συγκεκριμένο asset, ως ένα ασφαλή προορισμό για τοποθετήσεις.
Όπως λένε στη στήλη καλά πληροφορημένες πηγές η ζήτηση παραμένει ισχυρή, από Έλληνες αλλά και ξένους και δεν έχει κοπάσει παρά την εκρηκτική άνοδο των τιμών.
Η Ελλάδα όπως λένε παραμένει σχετικά φθηνή σε σχέση με άλλους προορισμούς, αλλά και ασφαλής ως χώρα. Και δείχνουν τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί.
Την ίδια ώρα, καταλυτικό ρόλο παίζουν τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία… λειτουργικά αποτρεπτικά για αποταμιεύσεις.
————————-
Η Σαντορίνη σε… κρίση
Απογοήτευση επικρατεί στη Σαντορίνη με την πορεία της τουριστικής κίνησης τη φετινή σεζόν. Πέρα από τη σημαντική κάμψη στις αφίξεις, μειωμένη έως 40% εμφανίζεται η τουριστική δαπάνη σε σχέση με πέρυσι.
Το σεισμικό φαινόμενο που έπληξε το νησί και η δημοσιότητα που πήρε έκανε μεγάλη ζημιά, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν. Πλέον όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες στην κορύφωση της σεζόν τον Αύγουστο, όπου εκτιμάται πως θα ανακάμψουν οι κρατήσεις με πιο γεμάτα… πορτοφόλια.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήταν επόμενο πως κάποια στιγμή θα έδινε τα… δόντια της. Απλά κανείς δεν περίμενε ότι το… δάγκωμα θα ήταν τόσο έντονο.