Σχεδόν 3 στους δέκα κατοίκους (ποσοστό 27%) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα το 2024 να κάνει 1 εβδομάδα ετήσιων διακοπών μακριά από το σπίτι του, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023 και είναι σημαντικά χαμηλότερο (κατά 10,6 ποσοστιαίες μονάδες) από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία, το 2014.
Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας ετησίως καταγράφονται στη Ρουμανία (58,6%), την Ελλάδα (46,0%) και τη Βουλγαρία (41,4%).
Αντιθέτως, το 8,9% των ανθρώπων στο Λουξεμβούργο, το 11,6% στη Σουηδία και το 13,0% στις Κάτω Χώρες ανέφεραν ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές 1 εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους το 2024.
Οι εκτιμήσεις για φέτος
Σε ό,τι αφορά το φετινό καλοκαίρι, όπως επισημαίνεται στην τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ένας στους δύο Ελληνες (52%) δεν προγραμματίζει να κάνει διακοπές, γεγονός που ενδέχεται να αντικατοπτρίζει είτε οικονομικές πιέσεις, είτε άλλους προσωπικούς περιορισμούς,
Ειδικότερα, το 48% σκοπεύει να κάνει διακοπές, το 33% έστω και περιορισμένες, το 14% δηλώνει πως θα ταξιδέψει όπως κάθε χρόνο και 1% περισσότερες ημέρες. Από όσους σχεδιάζουν διακοπές, οι περισσότεροι (38%) υπολογίζουν να απουσιάσουν για 8 έως 14 ημέρες, ενώ 24% για 4 έως 7 ημέρες. Ο μέσος χρόνος διακοπών για όσους τελικά ταξιδέψουν διαμορφώνεται στις 11,3 ημέρες, στοιχείο που επιβεβαιώνει την τάση για συγκρατημένες αποδράσεις.
Οικονομικές λύσεις
Όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ, σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία πρόθεση του ελληνικού κοινού για οικονομικότερες λύσεις διακοπών προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι, είτε για να μπορέσει να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του.
Οι πιο κοστοβόρες επιλογές, όπως τα ξενοδοχεία all inclusive και οι κρουαζιέρες, συγκεντρώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Όσον αφορά τους προορισμούς, η ηπειρωτική Ελλάδα κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές συγκεντρώνει την πλειοψηφία (60%), ενώ ακολουθούν τα νησιά (28%).
Η ορεινή ηπειρωτική χώρα αποτελεί επιλογή για το 12% των ταξιδιωτών, ενώ το 9% εξετάζει διακοπές στο εξωτερικό. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια ξεκάθαρη στροφή προς εγχώριους και πιο προσιτούς προορισμούς και την αποφυγή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.