Λιμάνι Βόλου: Ερωτηματικά για την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού

Νομικές δράσεις ετοιμάζει ο ΟΛΘ για την ακύρωση του διαγωνισμού – Ερωτηματικά για την απουσία τεκμηρίωσης και τη διαφάνεια στη λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση

Λιμάνι Βόλου: Ερωτηματικά για την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού

Η αιφνιδιαστική απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) τον Φεβρουάριο του 2025 κι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με προσφορά ύψους 51 εκατ. ευρώ, εγείρει ερωτηματικά ως προς την τεκμηρίωση και τη διαφάνεια στη λήψη της σχετικής απόφασης από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης και φορέων του Δημοσίου έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές προκλήσεις θα έπρεπε να οδηγούν σε στρατηγικές αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών.

Τα «ήξεις αφήξεις» και οι γεωπολιτικές προκλήσεις

Όπως αναφέρουν «η πρόσφατη γεωπολιτική ένταση γύρω από την απειλή αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ υπενθύμισε τον κρίσιμο ρόλο των θαλάσσιων οδών και υποδομών, όπως τα λιμάνια».

Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας καταθέσει μια ομολογουμένως πολύ υψηλή προσφορά (διπλάσια από την αμέσως επόμενη), που προσέφερε σημαντικά κέρδη για το Δημοσίο και δημιουργούσε μεγάλες υπεραξίες

Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές: «Για την Ελλάδα, που είναι μια κατεξοχήν ναυτιλιακή χώρα, μια ολοκληρωμένη λιμενική πολιτική θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ωστόσο και σε αυτό τον τομέα, η κυβέρνηση και οι φορείς του Δημοσίου συνεχίζουν τα ‘ήξεις αφήξεις’, σε σημείο που ακόμη και οι πιο καλόπιστοι αμφιβάλλουν τόσο για το αν υπάρχει στρατηγική όσο και για τη διαφάνεια στις επιλογές.»

Το Λιμάνι Βόλου, ο προτιμητέος επενδυτής και οι υπεραξίες

«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λιμανιού του Βόλου», προς επίρρωση των προαναφερόμενων όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Η όλη διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα με μια πρόχειρη δικαιολογία», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αναφερόμενοι στο σκεπτικό της ανακοίνωσης του Υπερταμείου για την ακύρωση του διαγωνισμού

Τον Φεβρουάριο του 2025 το Υπερταμείο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.  Μάλιστα, αυτό έγινε ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023, έχοντας καταθέσει μια ομολογουμένως πολύ υψηλή προσφορά (διπλάσια από την αμέσως επόμενη), που προσέφερε σημαντικά κέρδη για το Δημοσίο και δημιουργούσε μεγάλες υπεραξίες. «Παρότι μάλιστα, ο διαγωνισμός πέρασε και τη βάσανο του ΣτΕ, το Υπερταμείο ανακοίνωσε την απόφαση για την ακύρωση, χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν μια τυπική επικοινωνία με τον ΟΛΘ, γεγονός που προκάλεσε εύλογα ερωτήματα», παρατηρούν οι ίδιοι κύκλοι.

«Πρόχειρη δικαιολογία»

«Η όλη διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα με μια πρόχειρη δικαιολογία», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αναφερόμενοι στο σκεπτικό της ανακοίνωσης του Υπερταμείου: «Όπως ειπώθηκε, λόγω της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε και τις υποδομές του λιμανιού, θα πρέπει να γίνουν διορθωτικά έργα, τα οποία εν τέλει θα αναβαθμίσουν το λιμάνι και η αποτίμηση του θα πρέπει να είναι υψηλότερη…»

Οι κινήσεις στην περίπτωση του διαγωνισμού πώλησης του Λιμανιού του Βόλου φανερώνουν ότι επρόκειτο για μία πολιτική επιλογή

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το κόστος των εργασιών επανόρθωσης δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά του ΟΛΘ για το λιμάνι του Βόλου ξεπερνούσε τα 50 εκατομμύρια ευρώ! Όπως θα έλεγαν και οι Άγγλοι, “do the math”…», υπογραμμίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Νομικές δράσεις από τον ΟΛΘ

Ο ΟΛΘ αναφέρουν πληροφορίες έχει ζητήσει από το Υπερταμείο τεκμηριωμένη εξήγηση: «Σε κάθε περίπτωση, από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, το Υπερταμείο δεν έχει δώσει καμία πειστική ή τεχνικά τεκμηριωμένη εξήγηση», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, οι οποίες κάνουν γνωστή την πρόθεση του επενδυτή να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες: «Και όλα αυτά παρά το σχετικό αίτημα του ΟΛΘ, στελέχη του οποίου έχουν δηλώσει ότι η εταιρεία εξετάζει πλέον σοβαρές νομικές δράσεις, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το Ελληνικό Δημόσιο και το Υπερταμείο…»

Πρόκειται για μια απόφαση που εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια καθώς δεν τεκμηριώνεται από οποιοδήποτε οικονομικό ή τεχνικό σκεπτικό

Την ίδια στιγμή στην απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού αντιδρούν οι τοπικές αρχές και η κοινωνία του Βόλου, που είχαν ταχθεί υπέρ της επένδυσης στο λιμάνι, με γνώμονα την αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Ερωτηματικά για τη διαφάνεια στην απόφαση ακύρωσης

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι κινήσεις στην περίπτωση του διαγωνισμού πώλησης του Λιμανιού του Βόλου φανερώνουν ότι επρόκειτο για μία πολιτική επιλογή».

Ποιος σοβαρός επενδυτής θα βάλει τα κεφάλαια του στη χώρα, όταν καταστρατηγείται κάθε λογική κι όταν δεν ξέρει τι να περιμένει ακόμη και σε τεχνικά και νομικά κατοχυρωμένους διαγωνισμούς;

Οι ίδιοι κύκλοι αμφισβητούν τη διαφάνεια στη λήψη της απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού: «Πρόκειται για μια απόφαση που εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια καθώς δεν τεκμηριώνεται από οποιοδήποτε οικονομικό ή τεχνικό σκεπτικό. Γεγονός που επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό θεσμικό πλήγμα στους Κράτος», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις: «Η απόφαση του Υπερταμείου να ακυρώσει τον διαγωνισμό για το λιμάνι του Βόλου δεν θίγει απλώς την εικόνα του Κράτους, υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας συνολικά».

Οι ίδιες πηγές θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα: «Ποιος σοβαρός επενδυτής θα βάλει τα κεφάλαια του στη χώρα, όταν καταστρατηγείται κάθε λογική κι όταν δεν ξέρει τι να περιμένει ακόμη και σε τεχνικά και νομικά κατοχυρωμένους διαγωνισμούς; Αν αυτό δεν είναι υπονόμευση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το Λιμάνι του Βόλου, αλλά και της ίδιας της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, τι είναι;»

OT Originals
Περισσότερα από Λιμάνια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο