Αρνείται ότι οι πολιτικές διασυνδέσεις τον βοήθησαν να κάνει την περιουσία ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ουγγαρία, καθώς ο ισχυρός ηγέτης της χώρας Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζει δημόσια κατακραυγή για την ευνοιοκρατία και την πτώση του βιοτικού επιπέδου.
Ο γαμπρός του Όρμπαν, Ιστβάν Τίμπορτς, είναι μέρος μιας ουγγρικής ελίτ που στοχοποιείται ολοένα και περισσότερο από την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους επικριτές για τον πλούτο της, αφού συγκέντρωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών σε ακίνητα, τουρισμό, logistics και τραπεζικές εργασίες.
«Ως επιχειρηματίας, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική», δήλωσε ο Τίμπορτς στους Financial Times στην πρώτη του διεθνή συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο.
«Η πολιτική δεν ενδιαφέρεται για μένα… Την ελκύει [ο ρόλος μου ως] γαμπρός του πρωθυπουργού», είπε, μιλώντας στο εστιατόριο στην ταράτσα του πεντάστερου ξενοδοχείου του στην όχθη του ποταμού της Βουδαπέστης, απέναντι από τα γραφεία του πεθερού του στο Κάστρο της Βούδας.
Ο Τίμπορτς, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Όρμπαν, Ράχελ, το 2013, σχεδόν διπλασίασε την καθαρή του περιουσία σε σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την ουγγρική λίστα πλουσίων. Ο Τίμπορτς αρνήθηκε να αποκαλύψει τη συνολική του περιουσία – την οποία άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν πολύ πάνω από αυτό το ποσό – αλλά δεν αρνήθηκε ότι είναι σημαντικά πλούσιος και είπε ότι ο συντάκτης της λίστας πλουσίων είχε «κάνει καλή προσπάθεια» στις εκτιμήσεις του.

Αφίσα για το ντοκιμαντέρ “Η Δυναστεία” της ομάδας Direkt36
Ιστβάν Τίμπορτς όπως Τζάρεντ Κούσνερ
Ο πλούτος και η επιρροή του Τίμπορτς έχουν συγκριθεί με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, του οποίου η εταιρική αυτοκρατορία επεκτάθηκε αφότου υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο – αν και ο Τίμπορτς δεν είχε ποτέ πολιτικό ρόλο.
«Αυτό δεν είναι συστημικό σφάλμα, αλλά ένα χαρακτηριστικό και των δύο συστημάτων», δήλωσε στους Financial Times ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Political Capital στη Βουδαπέστη. «Με τον τρόπο που ο Τραμπ χρησιμοποιεί την οικογένειά του στις πολιτικές και επιχειρηματικές του δραστηριότητες, το ίδιο κάνει όλο και περισσότερο και ο Όρμπαν».
Ο γαμπρός του Όρμπαν αντιμετώπισε ισχυρισμούς για πολιτική ευνοιοκρατία μετά από έρευνα της ΕΕ που διαπίστωσε το 2017 ότι η εταιρεία φωτισμού δρόμων Elios, η οποία του απέφερε τα πρώτα του εκατομμύρια, δημιούργησε μια αγορά για τον εαυτό της με τη βοήθεια της κυβέρνησης, επωφελούμενη από δεκάδες υπερτιμημένες προσφορές που ήταν «φωτογραφικές» για την Elios.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για να πληρώσει για τις αναβαθμίσεις φωτισμού, επέλεξε να πληρώσει για τα έργα Elios από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Ο Τίμπορτς δήλωσε ότι η έρευνα της ΕΕ είχε πολιτικά κίνητρα, ενώ οι Ούγγροι εισαγγελείς, με επικεφαλής έναν πιστό στον Όρμπαν, δεν διαπίστωσαν παραβίαση του νόμου σε δύο τοπικές έρευνες.
Ο Τίμπορτς πούλησε το μερίδιό του στην Elios το 2015 και στη συνέχεια ίδρυσε τον όμιλο BDPST. Η τοπική ιστοσελίδα Válasz ανέφερε ότι η BDPST είχε λάβει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις την τελευταία δεκαετία από πηγές που συνδέονται με τον Όρμπαν, κάτι που ο Τίμπορτς αρνείται. Είπε ότι η χρήση δανείων ήταν φυσικό μέρος της ανάπτυξης της επιχείρησής του και ότι καμία από τις επιχειρήσεις του δεν είχε λάβει «σημαντικές συμβάσεις δημοσίων συμβάσεων» την τελευταία δεκαετία.
Ο Τίμπορτς είπε ότι άλλαξε στρατηγικές για να αποφύγει τις αγορές του δημόσιου τομέα μετά την εμπειρία του με την Elios. «Γινόμενος γαμπρός του πρωθυπουργού, έπρεπε να μάθω ότι δεν μπορώ να εμβαθύνω σε οτιδήποτε», είπε.
Η αποφυγή δημοσίων έργων θα τον διαφοροποιούσε από άλλους σημαντικούς παράγοντες στην οικονομία του Όρμπαν, όταν η ανησυχία για τον πλούτο της ελίτ αυξάνεται. Η ουγγρική κατανάλωση μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της ΕΕ πέρυσι, ενώ τα δύο τρίτα των Ούγγρων δυσανασχετούν με τις ελίτ που επιδεικνύουν τον πλούτο τους, σύμφωνα με έρευνα του Μαΐου που διαπίστωσε η δημοσκόπηση Publicus.
Ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι «δεν ασχολείται με επιχειρηματικά ζητήματα», αλλά έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο έλεγχο, καθώς πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του έχουν συσσωρεύσει μεγάλο πλούτο όσο βρισκόταν στην εξουσία.

Όλοι οι άνθρωποι του Όρμπαν
Η κρατική ελεγκτική υπηρεσία άσκησε ποινικές διώξεις τον Μάρτιο κατά της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τη θητεία του πρώην επικεφαλής Γκιόργκι Ματόλτσι, τον οποίο ο Όρμπαν κάποτε αποκαλούσε «δεξί χέρι» του. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι οι στενοί συνεργάτες του Ματόλτσι είχαν επωφεληθεί από ένα τεράστιο επιχειρηματικό δίκτυο γύρω του. Ο Ματόλτσι είπε ότι οι κατηγορίες ήταν «εντελώς αβάσιμες».
Ο παιδικός φίλος του Όρμπαν και πλουσιότερος άνθρωπος της Ουγγαρίας, Λόριντς Μεσζάρος, επικρίθηκε πρόσφατα επειδή πέταξε με ελικόπτερο και ιδιωτικό τζετ στον τελικό του UEFA Champions League, όπου διέμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint-Germain. Όταν τον προσέγγισε ένας δημοσιογράφος στο ξενοδοχείο, ο Μεσζάρος είπε: «Λοιπόν, δεν θα ερχόμασταν εδώ με τα πόδια τώρα, έτσι δεν είναι;»
Τα πολυτελή ξενοδοχεία του Τίμπορτς έχουν γίνει στόχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Πέτερ Μάγιαρ, του οποίου το κόμμα TISZA έχει διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Η αναταραχή για τον πλούτο των ελίτ προσθέτει στα προβλήματα του Όρμπαν, ο οποίος διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της 15ετούς πρωθυπουργίας του, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα.
Ο γαμπρός του αναμένει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ ΗΠΑ και Ουγγαρίας από το φθινόπωρο, όταν η οικογένειά του σχεδιάζει να μετακομίσει στην Αμερική, ώστε η σύζυγός του να μπορέσει να σπουδάσει, είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τις επερχόμενες εκλογές.
Θέλει να καταστήσει το BDPST έναν από τους κορυφαίους επενδυτικούς ομίλους της Ευρώπης και τόνισε την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεών του στις πολιτικές αλλαγές στην Ουγγαρία, επικαλούμενος επενδύσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, και τις προσπάθειες επέκτασης στις ΗΠΑ.