Υπερωρίες: Τι ισχύει για την κόντρα υπουργείου Εργασίας και Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Η εκρηκτική άνοδος των δηλωθεισών υπερωριών στον τουριστικό τομέα δημιούργησαν τριβές μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Υπερωρίες: Τι ισχύει για την κόντρα υπουργείου Εργασίας και Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Πόλεμος ανακοινώσεων, ανταλλαγή επιστολών και διατύπωση υπονοιών και ενστάσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του αριθμού των δηλωμένων υπερωριών στον τουριστικό κλάδο, κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες (Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο), δηλαδή μετά την έναρξη της υποχρεωτικής ισχύος της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Οι υπερωρίες παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση που ξεπέρασε και το 1000% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2024, δημιουργώντας ερωτηματικά για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου προκάλεσαν την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων η οποία έκανε λόγο για «δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας» ενώ απέδωσε τα τις αυξημένες υπερωρίες «στον συνυπολογισμό της υπερεργασία ή και των διαλειμμάτων».

Στην Ομοσπονδία απάντησε ο γενικός γραμματέας κ. Ν. Μηλαπίδης, ο οποίος σε επιστολή του σημειώνει ότι το σύστημα Εργάνη δεν καταγράφει την υπερεργασία, ενώ παραθέτει όλη τη διαδικασία και τις μεθόδους απεικόνισης των υπερωριών στο κλάδο του τουρισμού.

Η Ομοσπονδία επανέρχεται τονίζοντας ότι οι 45.000 ώρες υπερωρίας είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των 220.000 εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Δεν απαντά, ωστόσο, γιατί πέρσι τον ίδιο μήνα είχαν δηλωθεί μόλις 3.000 υπερωρίες…

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και οι υπερωρίες που δηλώθηκαν έφθασαν τις 9.453 ώρες, έναντι μόλις 1.281 ωρών τον αντίστοιχο μήνα του 2024

Εκρηκτική άνοδος

Στο μεταξύ εκρηκτική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών, αλλά και έντονη καταγεγραμμένη παραβατικότητα των επιχειρήσεων παρατηρείται στους κλάδους παραγωγής που καλούνται να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Πρόκειται για τις δύο όψεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες «αποκαλύπτονται» με την υποχρεωτική – πλέον – χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Αφενός οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να αποκρύπτουν την υπερωριακή απασχόλησης, την οποία και δηλώνουν γεγονός που αποβαίνει προς όφελος των εργαζόμενων. Αφετέρου μέρος των επιχειρήσεων εξακολουθούν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να καταστρατηγήσουν – με κάθε τρόπο – την εφαρμογή του μέτρου.

Έκπληκτη η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, διαπιστώνει συνεχή ρεκόρ αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών κατά τους πρώτους μήνες έναρξης της τουριστικής περιόδου. Κατά τον μήνα Μάρτιο οι υπερωρίες που δηλώθηκαν αυξήθηκαν κατά 637%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, τον Απρίλιο κατά 1.105% και τον Μάιο κατά 1055%!!!

Σημειώνεται ότι  ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας υποχρεωτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και οι υπερωρίες που δηλώθηκαν έφθασαν τις 9.453 ώρες, έναντι μόλις 1.281 ωρών τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι υπερωρίες αυτές γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια και – απλώς – δεν δηλώνονταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μήνα Μάιο ο τουρισμός γίνεται ο κλάδος με τις περισσότερες καταγεγραμμένες υπερωρίες, μετά τη βιομηχανία. Έως τον Απρίλιο του 2025, ο τουρισμός βρισκόταν πίσω από τη βιομηχανία, το λιανεμπόριο και την εστίαση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση και στους υπόλοιπους τομείς απασχόλησης, που εντάχθηκαν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κατά το διάστημα Ιουλίου του 2024-Μαρτίου του 2025. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2024, τον Μάιο του 2025 καταγράφηκε αύξηση 129% στις δηλωθείσες υπερωρίες στην εστίαση, αύξηση 92% στο λιανεμπόριο, 85% στη βιομηχανία.

Συνολικά, τον Μάιο του 2025, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφει αύξηση των υπερωριών σε όλους τους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά 92%.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη χρησιμότητα του μέτρου στη μάχη κατά της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς – πλέον – χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης δηλώνονται και πληρώνονται στους εργαζόμενους.

OT Originals
Περισσότερα από Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο