Οι Έλληνες διαχειριστές δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν εγκεκριμένες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, παρά το νέο κύμα αυστηρότερων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς, σύμφωνα με πηγές της ναυτιλίας που επικαλείται το Reuters.
Σημαντικό μέρος του ρωσικού πετρελαίου διακινείται πλέον μέσω του λεγόμενου «σκιώδους στόλου», ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι πλοία ελληνικών συμφερόντων, που ανήκουν στον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως, εξακολουθούν να μεταφέρουν ποσότητες ρωσικού αργού που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις ή δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν περαιτέρω τον ενεργειακό τομέα της χώρας. Κεντρικό σημείο των νέων μέτρων αποτελεί το ανώτατο όριο τιμής, βάσει του οποίου η ΕΕ επιχειρεί να αποτρέψει αγορές ρωσικού αργού κάτω από το 85% της μέσης τιμής αγοράς. Το όριο αυτό διαμορφώνεται σήμερα στα περίπου 47,60 δολάρια το βαρέλι, σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο όριο των 60 δολαρίων που είχαν επιβάλει οι χώρες της G7, το οποίο είχε περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που πραγματοποιούν δεκάδες μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία κάθε μήνα και εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 20% του συνολικού εμπορίου, θα συνεχίσουν να μεταφέρουν όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, οι οποίες -όπως σημειώνει το πρακτορείο- ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Εκπρόσωπος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα ανέφερε πως «αν και οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες, τέτοιες συναλλαγές παραμένουν εφικτές. Όσο οι αγοραστές συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο σε αυτή την τιμή, δεν θα αλλάξουν πολλά, θα σεβαστούμε το νέο όριο».
Το δημοσίευμα του Reuters δεν κάνει κάποια ειδική μνεία σε ονόματα ελληνικών εταιρειών. Μήπως αναφέρεται σε εφοπλιστική εταιρεία που είχε βρεθεί στο στόχαστρο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ή της μοναδικής εισηγμένης που εξακολουθούσε να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις;
Απρόθυμες οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει πρόθεση να ευθυγραμμιστούν με το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμής. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου διακινείται σε δολάρια και μόνο οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να περιορίσουν τον διακανονισμό πληρωμών σε δολάρια, η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αναμένεται να είναι περιορισμένη.
Παρά ταύτα, τα νέα μέτρα θα προσθέσουν επιπλοκές στις συναλλαγές ρωσικού πετρελαίου που συμμορφώνονται με τις κυρώσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως επισημαίνει η Λι Χάνσον, συνεργάτιδα σε θέματα κυρώσεων στη δικηγορική εταιρεία Reed Smith, «όπως και με τις προηγούμενες απαιτήσεις, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το νέο ευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμής και να διασφαλίζουν ότι διακινούν μόνο προϊόν που πληροί τα κριτήρια του ορίου». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής 90 ημερών για τη μεταφορά και τις σχετικές υπηρεσίες ρωσικού αργού πετρελαίου για συμβάσεις που έχουν συναφθεί έως τις 18 Ιουλίου.