Για πόσο δουλεύουμε τελικά;

Ώρες εργασίας ανά εβδομάδα και εργασιακός βίος για τους Έλληνες κινούνται διαμετρικά αντίθετα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Για πόσο δουλεύουμε τελικά;

Η Eurostat το λέει καθαρά: οι Έλληνες δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, εξαντλώντας κατά κάποιον τρόπο τα αποθέματά μας, με αποτέλεσμα να βισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα εργασιακού βίου.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αποκάλυψαν αυτό που βιώνουν οι Έλληνες στο… πετσί τους: είναι οι πιο δουλευταράδες για το 2024, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εργάζονται επισήμως κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα.

Πρόκειται για μια «επίδοση» που βρίσκεται μακράν μπροστά από άλλες ώρες του «σκληρού» ευρωπαϊκού πυρήνα ενώ στη χώρα μας εργαζόμαστε κατά περίπου 4 ώρες περισσότερο από τους εργαζόμενους σε επίπεδο ΕΕ, όπου κατά μέσο όρο εργάζονται 36 ώρες την εβδομάδα.

Πίσω από την Ελλάδα που κρατά τα σκήπτρα με τους εργαζόμενους που δουλεύουν περισσότερες ώρες από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, έπονται δύο βαλκανικές χώρες και μία βόρεια χώρα και πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία με 39, η Πολωνία με 38,9 και η Ρουμανία με 38,8.

Διαμετρικά αντίθετη είναι η εικόνα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου η Ολλανδία είναι η χώρα που είχε τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας (32,1 ώρες), ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία, με 33,9 ώρες η καθεμία.

Το 2024, οι πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους πλήρους όσο και για τους μερικής απασχόλησης ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ στην κύρια εργασία τους ήταν κατά μέσο όρο 36,0 ώρες, μειωμένες από 37,0 ώρες το 2014.

Τι συμβαίνει με τον εργασιακό βίο

Μόλις χθες, ο ίδιος φορέας, η Eurostat, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν πως κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η αναμενόμενη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,4 έτη.

Το ενδιαφέρον δεδομένο που προκύπτει ωστόσο είναι ότι η έρευνα αυτή προσδιορίζει τον εργασιακό βίο στην Ελλάδα στα 34,8 χρόνια, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι τα 37,2 χρόνια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, η αναμενόμενη μέση διάρκεια του εργασιακού βίου για άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ ήταν 37,2 έτη, αν και όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Σε 6 χώρες της ΕΕ, η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου ήταν 40 έτη ή περισσότερο: Ολλανδία (43,8 έτη), Σουηδία (43,0), Δανία (42,5), Εσθονία (41,4), Ιρλανδία (40,4) και Γερμανία (40,0).

Αντίθετα, οι χαμηλότερες διάρκειες εργασιακού βίου καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32,7 έτη), την Ιταλία (32,8) και την Κροατία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία (34,8 η καθεμία).

Ενώ, όσον αφορά τα φύλα οι άνδρες φαίνεται ότι δουλεύουν για περισσότερα χρόνια, διατηρώντας ωστόσο την απόκλιση ανάμεσα στις δύο άτυπες ομάδες χωρών. Για τους άνδρες, η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου ήταν κατά μέσο όρο 39,2 έτη στην ΕΕ, με τις μεγαλύτερες διάρκειες να καταγράφονται στην Ολλανδία (45,7 έτη), τη Δανία (44,2) και τη Σουηδία (40,0 έτη) και τις μικρότερες στη Ρουμανία (35,9), την Κροατία και τη Βουλγαρία (36,0 έτη η καθεμία).

Όσον αφορά τις γυναίκες, η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην ΕΕ βρέθησε πιο χαμηλά επίπεδα, στα 35,0 έτη, με τις μεγαλύτερες διάρκειες να καταγράφονται στην Εσθονία (42,2), ακολουθούμενες από τη Σουηδία (42,0) και την Ολλανδία (41,8). Οι μικρότερες διάρκειες καταγράφηκαν στην Ιταλία (28,2), τη Ρουμανία (29,2) και την Ελλάδα (31,1).

OT Originals
Περισσότερα από Opinion

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο