Οι παλαιότεροι, σίγουρα όχι.
Ειδικά εκείνοι που πίστεψαν και επένδυσαν στις πάλαι ποτέ κραταιές τραπεζικές μετοχές.
Οι οποίες είχαν (και έχουν) ανέκαθεν τον πρώτο λόγο στο ρηχό ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και που δικαιολογημένα, ήταν οι πρώτοι επενδυτικοί προορισμοί.
Δυστυχώς, ήταν και οι μόνες που δεν ανάρρωσαν ποτέ από την εποχή των μνημονίων, ανακεφαλαιοποιήσεων και λοιπών καταστροφών στο ΧΑ. Εξάλλου, άλλες δεν κατάφεραν καν να υπάρξουν και απορροφήθηκαν ή αποχώρησαν (λ.χ. ΤΤ, ΓΤΕ, ΠΡΟΤ, ΕΜΠΟ, ΑΣΠΙ, ΛΑΙΚ κ.α)
Παρόλο που σήμερα μιλάμε και πάλι για έναν ένδοξο τραπεζικό δείκτη, με εξαιρετικές θετικές αποδόσεις και διθυραμβικού περιεχομένου εκθέσεις αναλυτών και Οίκων Αξιολόγησης, δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε τις απώλειες στα επενδυτικά κεφάλαια.
Εν πάση περιπτώσει, οι τελευταίοι πολλοί μήνες έχουν εντελώς διαφορετικό αφήγημα.
Το ταμπλό μας μοιάζει υγιές, με την πλειονότητα των τίτλων να διαπραγματεύονται στα ιστορικά υψηλά (ενδεικτικά, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, CENER, ΟΡΤΙΜΑ, ΔΑΑ, ΣΑΡ, ΚΡΙ, ΠΡΟΦ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΡΙΚ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΙΛΥΔΑ, ΛΑΜΨΑ κ.α.), ή έστω στα πολυετή (ETE, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΙΝΤΕΚ, ΑΒΑΞ, ΑΣΚΟ κ.α.). Διαφορετικά λογιζόμενο, οι τίτλοι που δεν έχουν ακολουθήσει, ή έχουν απογοητεύσει είναι ελάχιστοι και ελάσσονος σημασίας ως προς την επενδυτική προσέγγιση ή στάθμιση.
Παράλληλα με τις υπεραποδόσεις, η ποιότητα της ανόδου είναι εμφανής, με σταθερά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη και ένα “στόρυ” να πλανάται, εκείνο της ευκταίας εν καιρώ αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά.
Στα στατιστικά, ο ΓΔ κερδίζει 35% εντός του 2025, διανύοντας τον ένατο (!) συνεχόμενο ανοδικό μήνα, επί συνόλω 25 στους τελευταίους 34. Με σωρευτικά κέρδη +150% στο εξεταζόμενο διάστημα.
Ο Τραπεζικός Δείκτης είναι ακόμα πιο επιθετικός, πρώτος σε απόδοση από όλους τους κλαδικούς δείκτες παγκοσμίως, με +66% εντός του 2025 και +325% στο 34μηνο.
Για τη συνέχεια, η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης είναι μεγάλη, ειδικά στο μεσοπρόθεσμο.
Κι αυτό διότι όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν έως εδώ τα πράγματα, αλλά και δικαιολογούν περαιτέρω ανοδική κίνηση υφίστανται.
Κι αντίστροφα, σημαντικοί λόγοι που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, δεν υπάρχουν.
Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τη συμπεριφορά στα διεθνή Χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες ανά τον κόσμο σε ιστορικά υψηλά, όπως S&P500, Nasdaq Comp., Dow Jones 30, DAX40, FTSE100. Μέχρι και ο ταλαιπωρημένος γαλλικός CAC40 απέχει λιγότερο από 5% από τις δικές του ιστορικές κορυφές.
Διαγραμματικά, το επόμενο επίπεδο του ΓΔ είναι οι 2030 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1965.
