Το σκληρό «παζάρι» με την Euronext, η κρίσιμη εβδομάδα για GSI και Metlen, οι νέες κορυφές, το παζλ του Hilton και το ταμείο

Euronext

Το σκληρό «παζάρι» με την Euronext, η κρίσιμη εβδομάδα για GSI και Metlen, οι νέες κορυφές, το παζλ του Hilton και το ταμείο

Κορυφώνονται σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι διεργασίες για την πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από την Euronext. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση αναφέρουν πως υπάρχει κινητικότητα ενώ επιμένουν πως η συγκεκριμένη ιστορία δεν μπορεί να… τραβήξει επί μακρόν.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως λένε, η τελική προσφορά δεν μπορεί να καθυστερήσει ενώ περιμένουν το τίμημα να είναι ελαφρώς καλύτερο από την τιμή των 6,9 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά μέρους ή και του συνόλου των μετοχών της ΕΧΑΕ. Και αυτό γιατί ήδη η αγορά έδειξε να την απορρίπτει ως κατώτερη της αξίας της εταιρείας.

Άλλες πηγές θεωρούν δεδομένο πως οι διοικούντες του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου με πάνω από 1.800 εισηγμένες έχουν προσεγγίσει κάποιους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις τους. Εκτιμούν επίσης ότι κάποιου είδους deal θα έχει ήδη συμφωνηθεί, δίνοντάς τους την απαραίτητη πρώτη «μαγιά» για να ξεκινήσουν την ομολογουμένως αρκετά απαιτητική συναλλαγή.

————

Οι νέες κορυφές

Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που το ελληνικό Χρηματιστήριο σπάει τα κοντέρ και μαζί καταρρίπτει ιστορικά ρεκόρ. Σύμφωνα με το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης, το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των αγορών για το 2025 με κέρδη 34,86%!

Έπονται και συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα τα χρηματιστήρια της Σεούλ (+33,04%) και της Βαρσοβίας (+32,56%). Ενδεικτική είναι η αναφορά της JP Morgan, η οποία τοποθετεί την Ελλάδα στη λίστα των χωρών με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, επισημαίνοντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι από τα πλέον ελκυστικά στον κόσμο, καθώς η κεφαλαιοποίηση του αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ, όταν αλλού κινείται στο 70%, 80% και 100%!

————-

Το παζλ του Hilton

Μια… «είδηση» που πέρασε στα ψιλά έκρυβε η  εκδήλωση της Aegean για την ανακοίνωση μεταξύ άλλων, και της προσθήκης, στο στόλο της εταιρείας, δύο νέων αεροσκαφών τύπου Airbus Α321neo, μεγαλύτερης εμβέλειας για πτήσεις έως και 10,5 ώρες.

Μια προσθήκη που θα επιταχύνει την προγραμματισμένη απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία τον Μάρτιο του 2026. Όπως αποκάλυψε ανάρτηση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην ιδιωτική λέσχη του House of NYNN, τον πρώτο χώρο του The Ilisian που δόθηκε σε χρήση.

Μια επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ από την TEMES του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δείχνει πως οι εργασίες στο εμβληματικό ακίνητο στη Βασιλίσσης Σοφίας του πρώην Hilton, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Τo επίσημο άνοιγμα του The Ilisian, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τοποθετείται για τον προσεχή Νοέμβριο.  Σύμφωνα με την κα. Κεφαλογιάννη, με την ολοκλήρωσή της ανακαίνισης, το εμβληματικό κτίριο του πρώην Hilton θα συμβάλει στην αναβάθμιση της τουριστικού προϊόντος της Αθήνας και θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για την πρωτεύουσα.

——————–

Η ελπίδα πεθαίνει… τελευταία

Στο μέτωπο του τουρισμού, πάντως, τα πράγματα δεν πάνε όπως πολλοί περίμεναν. Ίσως γιατί καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες και ο πήχης μπήκε… υπερβολικά υψηλά.

Τη στιγμή που άλλες χώρες της Μεσογείου… καλπάζουν, όπως η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Κροατία, η Ελλάδα εμφανίζεται να δίνει αγώνα δρόμου για να κλείσει τη σεζόν με τον ίδιο αριθμό αφίξεων με πέρυσι. Η εστίαση εμφανίζεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ως ο μεγάλος χαμένος, με τους εκπροσώπους του να ζητάνε μέτρα στήριξης και κυρίως ανακούφισης από τις υπερβολική φορολογία.

Ως μεγάλη απώλεια λογίζονται οι Iσραηλινοί, οι οποίοι θα έδιναν μια πρόσθετη ώθηση στις περιοχές που θα επισκέπτονταν. Βέβαια, όπως παρατηρούν έμπειροι παράγοντες του τουρισμού είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

Δεν αποκλείεται με ένα γερό σπριντ στο τέλος, η εικόνα να αλλάξει άρδην και να έρθουν τα πολύτιμα έσοδα που έχουν ανάγκη οι τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές. Για αυτή είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, όσο και εάν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν…

—————

Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα ως προς το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Μεθαύριο Τετάρτη 23 Ιουλίου πραγματοποιείται η τρίτη συνεχόμενη μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται σε επίπεδο ρυθμιστικών αρχών ενέργειας των δύο χωρών, του ΑΔΜΗΕ αλλά και της Κομισιόν.

Το ζητούμενο είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να εγκρίνει το ρυθμιζόμενο έσοδο για την ηλεκτρική διασύνδεση GSI, στο μέρος που της αναλογεί, με βάση τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.

Η Λευκωσία βρίσκει διάφορα προσκόμματα και δεν εγκρίνει το ρυθμιζόμενο έσοδο το οποίο για το 2025 είναι στα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Οι δύο προηγούμενες τηλεδιασκέψεις κατέληξαν σε αδιέξοδο και πλέον ορίστηκε νέα μεθαύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Το μήνυμα Jørgensen

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας Dan Jørgensen, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο της Ενεργειακής Κοινότητας, ενώ με τη συνοδεία του Μάνου Μανουσάκη, προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκε το νέο ΚΥΤ Κουμουνδούρου και το σταθμό Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Ο Jørgensen φρόντισε κι έστειλε μήνυμα στήριξης της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και πλέον μένει να φανεί στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης αν οι Κύπριοι θα προχωρήσουν στην έγκριση του εσόδου. Διαφορετικά ο ΑΔΜΗΕ δεν θα πληρώσει τη δόση που πρέπει να καταβάλει στη γαλλική Nexans η οποία και κατασκευάζει το καλώδιο…

—————

Κληρώνει για τη Metlen

Η εβδομάδα αυτή επίσης είναι κρίσιμη και για τη Metlen.

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου λήγει η περίοδος της δημόσιας πρότασης για την ανταλλαγή μετοχών με στόχο την είσοδο της Metlen PLC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η είσοδος της ελληνικής εταιρείας στο LSE θα γίνει στις 4 Αυγούστου και όπως μαθαίνω στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία ως προς την έκβαση του εγχειρήματος της ανταλλαγής των μετοχών.

Στις 29 Ιουλίου θα είναι γνωστά κι επίσημα τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης, ενώ στις 31 του μηνός η Metlen ανακοινώνει και τα εξαμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα.

————–

Το Υπερταμείο

Σε πλήρη εξέλιξη έχει το Υπερταμείο και τη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων και το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στον ΟΤ.

Τα εναπομείναντα 22 περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες και άλλα assets του ελληνικού δημοσίου παίρνουν το δρόμο της αξιοποίησης μέσα κυρίως από παραχωρήσεις.

Οι Ελληνικές Αλυκές

Υπάρχει κι ένα «διαμαντάκι» στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου. Πρόκειται για τις Ελληνικές Αλυκές, όπου και για αυτήν την εταιρεία όπως μαθαίνω σύντομα θα ανοίξει διαγωνισμός για την είσοδο επενδυτή…

OT Originals
Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο