Μπορεί ένα αντικείμενο να «κουβαλά» την ψυχή ενός ανθρώπου;
Όταν μιλάμε για την Birkin, την εμβληματική τσάντα της Hermès, η απάντηση είναι ίσως.
Όχι επειδή είναι φτιαγμένη από ακριβό δέρμα ή πωλείται για εκατομμύρια, αλλά επειδή πάνω της αποτυπώθηκε η καθημερινή ζωή, η αναρχία, η κομψότητα και η ελευθερία μιας γυναίκας που δεν υπάκουσε ποτέ στους κανόνες.
H Jane Birkin συνεχίζει να εμπνέει
Η Jane Birkin, η γυναίκα πίσω από τη θρυλική τσάντα της Hermès, ήταν πολύ περισσότερα από μια στιλάτη μούσα, αναφέρουν οι New York Times.
Ήταν ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια και πάνω απ’ όλα αυθεντική.
Η ζωή της, γεμάτη αντιφάσεις και έντονα σημάδια ελευθερίας, συνεχίζει να εμπνέει—όχι μόνο τους fashionistas, αλλά και όσους αναζητούν τι σημαίνει να ζεις με αυθεντικότητα.
Τον Ιούλιο του 2023, η Birkin έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.
Δύο χρόνια αργότερα, το πρωτότυπο της τσάντας που φέρει το όνομά της πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι για 10,1 εκατομμύρια δολάρια. Όμως η ίδια ποτέ δεν την αντιμετώπισε ως σύμβολο πολυτέλειας. Την “φόρτωνε” με αυτοκόλλητα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, νυχοκόπτες, σημειωματάρια και αποκόμματα εφημερίδων. Ήταν ένα απλό εργαλείο καθημερινής ζωής—και ταυτόχρονα, ένα έργο τέχνης της αυθεντικότητάς της.
Η σχέση της με την Hermès ξεκίνησε τυχαία: σε μια πτήση από Λονδίνο προς Παρίσι, ο Jean-Louis Dumas της ζήτησε να σχεδιάσουν μαζί μια πρακτική τσάντα για να αντικαταστήσει το ψάθινο καλάθι που κουβαλούσε.
Το αποτέλεσμα ήταν η «Birkin bag». Εκείνη δεν το κατέγραψε καν στο ημερολόγιό της.
Παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία, η Birkin ποτέ δεν επιδίωξε την αποθέωση.
Είχε απαντήσει σε ερωτήσεις του στυλ «είστε η Birkin της τσάντας;» με το απολαυστικό «ναι, και η τσάντα θα τραγουδήσει τώρα!». Όταν φίλοι της της χάρισαν τούρτα σε σχήμα Birkin για τα γενέθλιά της, απλώς γέλασε.
Παθιασμένη ακτιβίστρια
Εκτός από style icon, υπήρξε ακτιβίστρια. Υπερασπίστηκε με πάθος τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των προσφύγων.
Είδε την εικόνα της να «αρπάζεται» από τα media, αλλά πάλεψε να την ανακτήσει μέσα από την τέχνη της.
Η ταινία «Jane B. by Agnès V.», ντοκιμαντέρ της Agnès Varda, την παρουσιάζει να αδειάζει την τσάντα της στην κάμερα—ίσως το πρώτο «what’s in my bag» στην ιστορία.
Η Birkin είχε ένα βαθύ, σχεδόν πικρό χιούμορ.
Το λεγόμενο Birkin Body, αισθητική επέμβαση 75.000 δολαρίων, θα την έκανε μάλλον να ανασηκώσει το φρύδι της.
Αντίθετα, θα αγαπούσε το ότι το όνομά της «καταλήφθηκε» από την queer κοινότητα μέσω της Telfar Shopping Bag, γνωστής και ως Bushwick Birkin.
Ο θρύλος της σήμερα αναβιώνει όχι μόνο στους κύκλους της μόδας, αλλά και στα δημοπρατήρια, στις προθήκες μουσείων, στα hashtags.
Η αρχική της Birkin με τα φθαρμένα λουριά εκτίθεται πλέον ως πολιτιστικό τεκμήριο.
Μια πράξη αναγνώρισης της δύναμης της προσωπικότητας μιας γυναίκας που αρνήθηκε να γίνει εμπορικό προϊόν—παρά την ειρωνεία πως το όνομά της έγινε ακριβώς αυτό.