Το σήμα από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε μια παρατεταμένη «ευφορία» περιμένει η εγχώρια επενδυτική κοινότητα μετά την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για τους δασμούς.
Όλοι περιμένουν να αποτυπωθούν στην πράξη τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου και της επικεφαλής της Κομισιόν στη Σκωτία, τα οποία εκτιμάται πως θα τροφοδοτήσουν με νέα καύσιμα το ήδη θετικό κλίμα.

Κανείς επενδυτής άλλωστε δεν ήθελε έναν επιζήμιο διατλαντικό δασμολογικό πόλεμο. Ένα ποσοστό δασμών της τάξης του 15% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, -με εξαίρεση τον χάλυβα και το αλουμίνιο-, παρότι υψηλό μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμο. Οι Έλληνες εξαγωγείς ξεκαθαρίζουν ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν επιπτώσεις στο εξαγωγικό εμπόριο στην Αμερική, καθώς κάποιες εταιρείες θα μετακινηθούν σε άλλες αγορές, όπου μπορούν να πουλήσουν με μεγαλύτερο κέρδος…
Το νέο σημείο ισορροπίας
Στα θετικά πάντως συγκαταλέγεται η λήξη της αβεβαιότητας που ταλαιπωρούσε την παγκόσμια οικονομία, ακριβώς μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Και φυσικά η εύρεση του νέου σημείου ισορροπίας. Πρόκειται για παράγοντα κλειδί, όπως λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, για τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα διεθνή χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα. Τα οποία όπως παρατηρούν διεθνείς οικονομολόγοι, βρίσκονται σε… ανοδική τροχιά μετά τον πανικό τον Απρίλιο με την αλλοπρόσαλλη διαλειμματική δασμολογική έκρηξη του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με ΕΕ για τους δασμούς θα κριθούν και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, όπως ανέφερε πρόσφατα και η Κριστίν Λαγκάρντ. «Υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω» είπε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχθηκε η πρόεδρος της EKT, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής και την οποία έκλεισε με τη φράση «Είναι ένας αβέβαιος κόσμος».
Οι τράπεζες
Καταλύτης για την εσωτερική αγορά θα αποτελέσουν και τα τραπεζικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Το πρώτο crash test θα γίνει με την Πειραιώς στις 30 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες συστημικές τις επόμενες ημέρες. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως οι επιδόσεις τους θα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές, με δεδομένο πως έχουν πλέον γυρίσει σελίδα από την εποχή των Μνημονίων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά και τις αναφορές των διοικήσεων για τον τρόπο αξιοποίησης των κεφαλαίων που πλεονάζουν, ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους. Πάντως, οι διεθνείς οίκοι στις τελευταίες εκθέσεις τους έχουν ανεβάσει αρκετά τον πήχη των προσδοκιών για τις τράπεζες.
Οι επενδυτές
Όλα αυτά έρχονται με φόντο τις συζητήσεις της Euronext με την ΕΧΑΕ αλλά και την πορεία αναβάθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα ενταχθεί σε μια δεξαμενή κεφαλαίων άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, αποκτώντας πρόσβαση σε διεθνή funds που τοποθετούνται αποκλειστικά σε ώριμες αγορές.

Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτησή του CEO του Ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννου Κοντόπουλου ήδη παρατηρούνται σημαντικές τοποθετήσεις από funds θεσμικών, long only, επενδυτών, τα οποία στοχεύουν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» έκθεσης στην ελληνική αγορά στη σκιά της προσδοκίας για αναβάθμισή της στις αναπτυγμένες αγορές.
Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι ίσως έρθει αυτή η αναβάθμιση μέσα στο 2025, όχι όμως από τον οίκο MSCI, ο οποίος βρίσκεται και σε διαδικασία αναθεώρησης, ή μάλλον αυστηροποίησης των κριτηρίων.
Η δύσκολη άσκηση της Metlen
Το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης για την εισαγωγή της Metlen στο LSE ήταν εντυπωσιακά.
Συνεργάτες του Ευάγγελου Μυτιληναίου, προέδρου και CEO της Metlen μου λένε πώς επρόκειτο για μία δύσκολη άσκηση. Και όπως φάνηκε ακολουθήθηκε μία υποδειγματική εκτέλεση, που ξεδιπλώθηκε σαρωτικά επικοινωνιακά, είτε σε b2b είτε σε b2c επίπεδο για να βρεθούν σχεδόν όλοι.

Μάλιστα, τον μήνα, η εταιρεία συντονιζόταν, όπως μου περιγράφουν οι ίδιες πηγές, κάθε μέρα σε δύο τηλεδιασκέψεις με όλους όσοι έτρεχαν την άσκηση και παρακολουθούσαν στενά την πρόοδο της συγκέντρωσης των θετικών απαντήσεων στη δημόσια πρόταση.
Από πάνω ο Μυτιληναίος…
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος παρακολουθούσε πολύ στενά αυτή την άσκηση με τους άμεσους συνεργάτες του δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες για διορθωτικές κινήσεις, όταν και όπου χρειαζόταν.
Μάλιστα, στο retail ο στόχος που επιτεύχθηκε είναι σαρωτικός και προσεγγίζει το 95%! Πρακτικά μιλώντας, εκτός της πρότασης έχουν μείνει μόνο όσοι ήταν αδύνατο να μετέχουν ή να βρεθούν όπως κληρονομιές που δεν έχουν τακτοποιηθεί, αποβιώσαντες ή ανήλικοι. Ή ακόμα και κάποιοι που δεν ξέρουν ότι έχουν μετοχές ακόμα και σήμερα…
————–
Ο Μασούτης
Αντίστροφα, όπως μαθαίνουμε, μετράει ο χρόνος για την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς του Μασούτη για τον Κρητικό. Το due diligence βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πιθανότερο χρόνο ολοκλήρωσης τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Το κλίμα, όπως σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως παραμένει θετικό και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις όσον αφορά στην ολοκλήρωση του deal.

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και από τους υπόλοιπους παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι οποίοι δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα, συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορες ευκαιρίες, προκειμένου να επεκτείνουν το δίκτυο εκεί όπου δεν έχουν παρουσία. Ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς.
———–
Αλλαγές στη ΡΑΑΕΥ
Μαθαίνω ότι αλλαγές δρομολογούνται στη σύνθεση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.
Η πενταετής θητεία του προέδρου της Αθανάσιου Δαγούμα λήγει στο τέλος του 2025 και οι ζυμώσεις για την επιλογή του νέου προσώπου έχουν ξεκινήσει.
Ο Αϊβαλιώτης
Οι πηγές μου, μου λένε ότι για τη θέση του καθηγητή Δαγούμα προορίζεται ο πρώην γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Ο Αϊβαλιώτης να σας θυμίσω ότι πριν τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποβάλλει την παραίτηση του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μάλιστα με δύο ξεχωριστές αναρτήσεις του, αφενός έκανε έναν μίνι απολογισμό της διετούς θητείας του και αφετέρου μετέφερε και την εμπειρία που αποκόμισε ως κρατικός λειτουργός και μάλιστα κλείνοντας την ανάρτηση του έγραψε: «… Πήρα επίσης ένα μάθημα για την αξία της σιωπής όταν αυτή χρειάζεται…»
Ενισχυμένες αρμοδιότητες
Αν και είναι, νομίζω, πολύ πρόωρο μαθαίνω ότι η νέα θέση του προέδρου της ΡΑΑΕΥ δεν θα είναι απλά διακοσμητική…
Ο πρόεδρος θα έχει εκτελεστικά καθήκοντα και έτσι αν τελικά επιλεγεί ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης θα έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Αρχής.
Να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα τις εκτελεστικές αρμοδιότητες είχαν οι αντίστοιχοι αντιπρόεδροι των τομέων Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων…
————–
Αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου
Η Ελλάδα έχει δυστυχώς πλειάδα έργων υποδομής που έμοιαζαν με το γεφύρι της Άρτας…
Έργα σημαντικά, όπως για παράδειγμα ο ΒΟΑΚ, ο Ε65 και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου έχουν πολλά χιλιόμετρα καθυστερήσεων, ματαιώσεων, ανασχεδιασμού κλπ.
Θα σας πω για τον αυτοκινητόδρομο μήκους 75 χλμ. «Πάτρας – Πύργου» ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα και με την ιστορία του να ξεκινά από το 2007 όταν κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης από τη Βουλή, όπου το τμήμα αυτό ήταν μέρος της Ολυμπίας Οδού. Φτάσαμε στο 2014 όταν δημοπρατήθηκε το έργο, στη συνέχεια το 2015 ελήφθη η περιβόητη απόφαση που έσπαγε τον αυτοκινητόδρομο σε οκτώ εργολαβίες με τα γνωστά αδιέξοδα…
Τελικά και μετά από διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου ενσωματώθηκε στην Ολυμπία Οδό και οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ – AKTOR – ΑΒΑΞ ανέλαβαν το 2021 την κατασκευή του.

Εγκαίνια
Την 1η Αυγούστου, λοιπόν, παραδίδονται στην κυκλοφορία τα πρώτα 65 από τα συνολικά 75 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου. Δηλαδή το τμήμα από τον Πύργο μέχρι τον Αλισσό της Αχαΐας.
Μία μέρα νωρίτερα στις 31 Ιουλίου τα 65 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου θα εγκαινιαστούν με όλες τις τιμές που τους αναλογούν… Με πρωθυπουργό, στελέχη της κυβέρνησης, τοπικούς άρχοντες κλπ.
Για τα υπόλοιπα 10 χλμ. υπομονή μέχρι το τέλος του χρόνου…