Ουκρανία: Για «μεγάλη ημέρα» μιλά ο Τραμπ – Ο Ζελένσκι βλέπει φον ντερ Λάιεν

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φτάνουν στην Ουάσινγκτον - Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την Ουκρανία

Ουκρανία: Για «μεγάλη ημέρα» μιλά ο Τραμπ – Ο Ζελένσκι βλέπει φον ντερ Λάιεν

«Μια μεγάλη μέρα στο Λευκό Οίκο», έγραψε πριν από λίγο o αμερικανός πρόεδρος που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο και αργότερα τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ανατολική Αίθουσα, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες εδώ ταυτόχρονα. Μεγάλη τιμή για την Αμερική!!! Ας δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».

Στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που τον απασχολούν. Μέχρι τώρα, σήμερα το πρωί, έχει επίσης δημοσιεύσει αναρτήσεις σχετικά με την εγκληματικότητα στην Ουάσινγκτον, τη Χαμάς, το Ιράν και την αντίθεσή του στις ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου, καθώς και ένα απλό μήνυμα «Make America Great Again» (Κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη).

Ανάμεσά τους και ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στο ουκρανικό.

«Έχω επιλύσει 6 πολέμους σε 6 μήνες, ένας από τους οποίους ήταν μια πιθανή πυρηνική καταστροφή, και όμως πρέπει να διαβάζω και να ακούω τη Wall Street Journal και πολλούς άλλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα, να μου λένε όλα όσα κάνω λάθος στο χάος της Ρωσίας/Ουκρανίας, που είναι ο πόλεμος του Sleepy Joe Biden, όχι δικός μου. Είμαι εδώ μόνο για να το σταματήσω, όχι για να το συνεχίσω. Δεν θα είχε συμβεί ΠΟΤΕ αν ήμουν Πρόεδρος. Ξέρω ακριβώς τι κάνω και δεν χρειάζομαι τις συμβουλές ανθρώπων που εργάζονται σε όλα αυτά τα συγκρούσματα εδώ και χρόνια και δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν τίποτα για να τα σταματήσουν. Είναι «ΗΛΙΘΙΟΙ» άνθρωποι, χωρίς κοινή λογική, νοημοσύνη ή κατανόηση, και το μόνο που κάνουν είναι να δυσκολεύουν την επίλυση της τρέχουσας καταστροφής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Παρά όλους τους ελαφρούς και πολύ ζηλόφθονους επικριτές μου, θα το καταφέρω – πάντα το καταφέρνω!!!»

Δηλώσεις Ζελένσκι

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής προπαρασκευτικής συνάντησης αλλά και όσων ακολουθήσουν.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ προσκάλεσε σήμερα την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουάσινγκτον – αυτή είναι η πρώτη συνάντηση σε τέτοιο πλαίσιο και είναι πολύ σοβαρή.

Όταν συζητείται η ειρήνη για μια χώρα στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ειρήνη για όλη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με μέγιστη προσπάθεια για να τερματίσουμε τον πόλεμο και να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη ασφάλεια. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα.

Χθες το βράδυ, οι ρωσικές επιθέσεις στις πόλεις μας συνεχίστηκαν – μεταξύ των νεκρών ήταν δύο παιδιά και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι άνθρωποι απλά κοιμόντουσαν όταν ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις στις πόλεις.

Συζητήσαμε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ισχυρές διπλωματικές μας δυνατότητες – της Ουκρανίας και όλης της Ευρώπης μαζί με την Αμερική. Η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να κάνει ειρήνη μόνο μέσω της δύναμης, και ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αυτή τη δύναμη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα σωστά για να επιτευχθεί η ειρήνη».

Οι Ευρωπαίοι φτάνουν στην Ουάσινγκτον

Η ανησυχία βασιλεύει πάνω από τους συμμάχους, οι οποίοι έχουν λίγες επιλογές για να αντιταχθούν στις απαιτήσεις του Τραμπ στις οποίες η Ουκρανία μπορεί να αντιταχθεί, και είναι επιφυλακτικοί ως προς το αν ο Πούτιν θέλει πραγματικά ειρήνη.

Μια άλλη πρόκληση είναι ο ίδιος ο Τραμπ: θέλει μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία, αλλά έχει προσφέρει ελάχιστη σαφήνεια για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Ο Τραμπ δήλωσε στους ηγέτες σε τηλεφωνική επικοινωνία το Σαββατοκύριακο ότι είναι ανοιχτός στη συμμετοχή των ΗΠΑ σε εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ουκρανία

Είπε επίσης στους συμμάχους ότι επιθυμεί να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία και θα παροτρύνει την Ουκρανία να συμφωνήσει σε αυτήν, με στόχο τη διεξαγωγή συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι εντός μιας εβδομάδας. Αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα που πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν υπερβολικά επιθετικό, δεδομένου του πόσα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τραμπ αποκάλυψε στοιχεία των συνομιλιών του με τον Πούτιν σε τηλεφωνικές κλήσεις με συμμαχικούς ηγέτες, αν και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ανώτεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν κατ’ ιδίαν την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν φάνηκε να έχει κερδίσει τα περισσότερα από τη σύνοδο κορυφής.

Κι ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να επικεντρωθούν στις εδαφικές παραχωρήσεις που απαιτεί η Ρωσία, το Κίεβο θα επιδιώξει να προσδιορίσει πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νωρίτερα, ο Τραμπ απέκλεισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ανάκτηση της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014, σε μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – «ανησυχητικά σημάδια για την Ουκρανία», όπως επισημαίνει και το BBC.

Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ προσγειώθηκε στο Joint Base Andrews στο Μέριλαντ, κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα / BBC

Αμετακίνητη η Ουκρανία

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, δηλώνει ότι η θέση του Κιέβου να μην παραχωρήσει έδαφος στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία, παραμένει αμετάβλητη.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σε συνάντηση στο Κίεβο σχετικά με την ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social ότι η Ουκρανία δεν θα «ανακτήσει» την Κριμαία, ο Σιμπίχα απάντησε: «Ο Ουκρανός πρόεδρος πήγε στην Ουάσινγκτον, όπως πάντα, με την ισχυρή θέση που συντονίστηκε με όλους τους συμμάχους: η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Είπε ότι οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον ήταν μια αποφασιστική στιγμή που θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά «μια δίκαιη ειρήνη» χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες.

«Όσον αφορά τις προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, είναι η περαιτέρω πρόοδος, η σαφέστερη κατανόηση των παραμέτρων των μελλοντικών εγγυήσεων ασφάλειας – κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό – και η περαιτέρω εργασία για την προσέγγιση μιας τριμερούς συνάντησης με τη μορφή Ζελένσκι-Πούτιν-Τραμπ, με την πιθανή συμμετοχή άλλων συμμάχων ηγετών», είπε.

Αναφερόμενος σε ένα άλλο αίτημα που έθεσε η Ρωσία, ο Σιμπίχα είπε ότι «οποιοδήποτε όριο στον ουκρανικό στρατό και στην αμυντική μας ικανότητα» είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο