Κίνα: Ο «επιθετικός» προστατευτισμός των ΗΠΑ απειλεί την αγροτική συνεργασία

Η Κίνα προειδοποιεί ότι η πολιτική των ΗΠΑ πλήττει την αγροτική συνεργασία και τους ίδιους τους αγρότες

Κίνα: Ο «επιθετικός» προστατευτισμός των ΗΠΑ απειλεί την αγροτική συνεργασία

Σε μια έντονη παρέμβαση, ο Κινέζος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί στις εισαγωγές και οι έλεγχοι στην αγορά γης υπονομεύουν τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αφήνοντας τους αγρότες στην Κίνα στο περιθώριο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης που συνεχίζει να κλιμακώνεται.

«Εκτεταμένος και επιθετικός» ο προστατευτισμός των ΗΠΑ για την Κίνα

Συγκεκριμένα, ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Σιέ Φενγκ, περιέγραψε τον αμερικανικό προστατευτισμό ως «εκτεταμένο και επιθετικό», τονίζοντας ότι ρίχνει σκιά στις γεωργικές σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές αυτές δεν πρέπει να τιμωρούν τους αγρότες, που εργάζονται σκληρά και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού.

Η γεωργία στο επίκεντρο της διαμάχης

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί σημείο έντασης στη μακροχρόνια εμπορική διαμάχη των δύο χωρών.

Τον Μάρτιο, η Κίνα επέβαλε δασμούς έως 15% σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς.

Η πρόσφατη συμφωνία αναστολής δασμών για 90 ημέρες απέτρεψε την άμεση αύξηση των τελών σε εκατομμύρια προϊόντα και των δύο χωρών.

Πτώση εξαγωγών και οι συνέπειες για τους αγρότες

Οι εξαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 53% στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές σόγιας έπεσαν κατά 51%.

Ο Σιέ Φενγκ τόνισε ότι οι αγρότες, Αμερικανοί και Κινέζοι, δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα ενός εμπορικού πολέμου που δεν δημιούργησαν.

Επενδύσεις και γεωπολιτικές ανησυχίες

Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις αγορές γεωργικής γης από «ξένους αντιπάλους», όπως η Κίνα, και η απόλυση ξένων ερευνητώνπου εργάζονταν σε ερευνητικά προγράμματα επισιτιστικής ασφάλειας, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Σιέ Φενγκ υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επενδύσεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,03% της αμερικανικής γεωργικής γης, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς ως «πολιτική χειραγώγηση».

Μια συνεργασία που αξίζει να διατηρηθεί

Η Κίνα βλέπει τη γεωργία ως πυλώνα στις διμερείς σχέσεις, με συγκριτικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα εντατικής παραγωγής, ενώ οι ΗΠΑ υπερέχουν σε μεγάλης κλίμακας αυτοματοποιημένης παραγωγής.

Η καθυστέρηση των εμπορικών συνομιλιών κινδυνεύει να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στους αμερικανούς εξαγωγείς, καθώς η Βραζιλία προσελκύει πλέον σημαντικό μέρος των παραγγελιών σόγιας της Κίνας.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο