«Απομακρύνεται η προοπτική διάλυσης», υποστήριξε πριν απο λίγο ο παραιτηθείς εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί μιλώντας σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης.
Καλεσμένος στην εκπομπή « 20 heures » («20 ώρες») του France 2 , ο Λεκορνί , που είχε αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμυνας, εκτίμησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί να «διορίσει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες». «Πιστεύω ότι η κατάσταση επιτρέπει στον πρόεδρο να ορίσει πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες 48 ώρες», διευκρίνισε , προσθέτοντας ότι δεν «κυνηγά» τη θέση.
Όταν ρωτήθηκε από το France 2 για την πιθανότητα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να τον ξαναδιορίσει στο Ματιγκόν, ο παραιτηθεις πρωθυπουργός απάντησε: «Παραιτήθηκα επειδή ορισμένες προϋποθέσεις δεν πληρούνταν πλέον (…) δεν πρόκειται να επιστρέψω σε κάτι στο οποίο οι συνθήκες δεν θα έχουν αλλάξει. «Απόψε η αποστολή μου έχει τελειώσει», δήλωσε.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μια λύση», είπε ο Σεμπαστιάν Λεκορνι στη συνέντευξή του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν μειωθεί.
Λεκορνί: Οχι σε εκλογές
Ακόμα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων», ενα απο τα φλέγοντα θέματα που προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και πολιτών και δυσκολεύουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού.
Ακόμη, ο Λεκορνι έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις της ακροδεξιάς και στον «κίνδυνο εκλογών» λέγοντας χαρακτηριστικά : Ως υπουργός υπεύθυνος για τις ένοπλες δυνάμεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Για τη φορολογία των πλουσιότερων, ο στενός συνεργάτης του Γάλλου πρόεδρου υποστήριξε: «Φαντάστηκα ότι αν αυξάνονταν οι φόροι, άλλοι θα έπρεπε να μειωθούν».
Il faudra “trouver un chemin pour que le débat ait lieu sur la réforme des retraites”, a affirmé Sébastien Lecornu, en renvoyant la décision à un possible prochain Premier ministre. pic.twitter.com/Bpx3zwfGms
— Agence France-Presse (@afpfr) October 8, 2025