Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει νέα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτώντας νέο ανταγωνισμό με την Nvidia, η οποία μέχρι στιγμής έχει κυριαρχήσει στην αγορά ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης. H ανακοίνωση της Qualcomm συνοδεύτηκε από άνοδο της μετοχής της έως και 15%.
Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν μια μετατόπιση από την πλευρά της Qualcomm, η οποία μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί σε ημιαγωγούς για ασύρματη συνδεσιμότητα και κινητές συσκευές, όχι σε τεράστια κέντρα δεδομένων.
Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι τόσο ο AI200, ο οποίος θα κυκλοφορήσει το 2026, όσο και ο AI250, που έχει προγραμματιστεί για το 2027, μπορούν να διατεθούν σε ένα σύστημα που γεμίζει ένα γεμάτο, υγρόψυκτο rack διακομιστή.
Η Qualcomm ανταγωνίζεται πλέον ευθέως την Nvidia και την AMD, οι οποίες προσφέρουν τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών τους, ή GPU, σε συστήματα πλήρους rack που επιτρέπουν σε έως και 72 τσιπ να λειτουργούν ως ένας υπολογιστής. Τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται αυτήν την υπολογιστική ισχύ για να εκτελούν τα πιο προηγμένα μοντέλα.
Τα τσιπ κέντρων δεδομένων της Qualcomm βασίζονται στα μέρη τεχνητής νοημοσύνης των τσιπ smartphone της Qualcomm που ονομάζονται μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας Hexagon ή NPU.
«Αρχικά θέλαμε να αποδείξουμε την αξία μας σε άλλους τομείς και, μόλις χτίσαμε τη δύναμή μας εκεί, ήταν αρκετά εύκολο για εμάς να ανέβουμε επίπεδο σε επίπεδο κέντρων δεδομένων», δήλωσε σε δημοσιογραφική ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα η Ντούργκα Μαλαντί, γενική διευθύντρια της Qualcomm για κέντρα δεδομένων.
Η είσοδος της Qualcomm στον κόσμο των κέντρων δεδομένων σηματοδοτεί έναν νέο ανταγωνισμό στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογίας: τον εξοπλισμό για νέα συγκροτήματα διακομιστών με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι τα τσιπ της επικεντρώνονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων ή στην εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αντί για την εκπαίδευση
Σχεδόν 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες θα δαπανηθούν σε κέντρα δεδομένων έως το 2030, με την πλειονότητα να πηγαίνει σε συστήματα που βασίζονται σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με εκτίμηση της McKinsey.
Ο κλάδος κυριαρχείται από την Nvidia, της οποίας οι GPU κατέχουν μέχρι στιγμής πάνω από το 90% της αγοράς και οι πωλήσεις των οποίων έχουν οδηγήσει την εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα τσιπ της Nvidia χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των GPT της OpenAI, των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται στο ChatGPT.
Ωστόσο, εταιρείες όπως η OpenAI αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και νωρίτερα αυτόν τον μήνα η νεοφυής εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για αγορά τσιπ από τον δεύτερο στην κατάταξη κατασκευαστή GPU, την AMD, και ενδεχομένως την απόκτηση μεριδίου στην εταιρεία. Άλλες εταιρείες, όπως η Google, η Amazon και η Microsoft αναπτύσσουν επίσης τους δικούς τους επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης για τις υπηρεσίες cloud τους.
Η Qualcomm ανακοίνωσε ότι τα τσιπ της επικεντρώνονται στην εξαγωγή συμπερασμάτων ή στην εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αντί για την εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο εργαστήρια όπως το OpenAI δημιουργούν νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης με την επεξεργασία terabytes δεδομένων.
Ο κατασκευαστής τσιπ δήλωσε ότι τα συστήματα rack-scale που διαθέτει θα κοστίζουν τελικά λιγότερο στη λειτουργία τους για πελάτες όπως οι πάροχοι υπηρεσιών cloud και ότι ένα rack χρησιμοποιεί 160 κιλοβάτ, κάτι που είναι συγκρίσιμο με την υψηλή κατανάλωση ενέργειας από ορισμένα rack GPU της Nvidia.
Η Qualcomm δήλωσε ότι τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της έχουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων επιταχυντών όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας
Η Μαλαντί δήλωσε ότι η Qualcomm θα πωλούσε επίσης τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και άλλα εξαρτήματά της ξεχωριστά, ειδικά για πελάτες όπως οι hyperscaler που προτιμούν να σχεδιάζουν τα δικά τους rack. Είπε ότι άλλες εταιρείες τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia ή η AMD, θα μπορούσαν ακόμη και να γίνουν πελάτες για ορισμένα από τα εξαρτήματα κέντρων δεδομένων της Qualcomm, όπως η κεντρική μονάδα επεξεργασίας ή η CPU.
«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας είναι σε θέση είτε να τα δεχτούν όλα είτε να πουν: ”Θα τα συνδυάσω όλα”», είπε η Μαλαντί.
Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμή των τσιπ, των καρτών ή των ραφιών, καθώς και τον αριθμό των NPU που μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα μόνο ράφι. Τον Μάιο, η Qualcomm ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Humain της Σαουδικής Αραβίας για την προμήθεια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων της περιοχής, η οποία θα γίνει πελάτης της Qualcomm, δεσμευόμενη να εγκαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα μπορούν να καταναλώσουν 200 μεγαβάτ ισχύος.
Η Qualcomm δήλωσε ότι τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της έχουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων επιταχυντών όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, το κόστος ιδιοκτησίας και μια νέα προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης της μνήμης. Ανέφερε τέλος ότι οι κάρτες τεχνητής νοημοσύνης της υποστηρίζουν 768 GB μνήμης, η οποία είναι υψηλότερη από τις προσφορές της Nvidia και της AMD.





































