Η γαλλική παραγωγή κρασιού για το 2025 προβλέπεται να φτάσει τα 36,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας — ποσότητα ίδια με πέρυσι, όταν η παραγωγή είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό. Η στασιμότητα αυτή, μέσα σε ένα τοπίο κλιματικής πίεσης και γεωργικών προκλήσεων, σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντικά περιορισμένων αποδόσεων, 16% χαμηλότερων από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Ο Αύγουστος αποδείχθηκε καθοριστικός: παρατεταμένος καύσωνας και ξηρασία επέσπευσαν την ωρίμανση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα οι τρύγοι να ξεκινήσουν νωρίτερα και οι καρποί να είναι πιο μικροί και πιο ξηροί. «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε και οι συνέπειες του καύσωνα είναι ξεκάθαρες», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Η Γαλλία χάνει έδαφος, αλλά διατηρεί την αξία της
Παρά τη μείωση των ποσοτήτων, η Γαλλία παραμένει δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα κρασιού παγκοσμίως μετά την Ιταλία και πρώτη στις εξαγωγές σε αξία.
Όμως, οι αλλεπάλληλες καιρικές ανατροπές και οι πολιτικές μείωσης πλεονάσματος οδηγούν πολλούς παραγωγούς να ξεριζώνουν αμπελώνες, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμικότητα της χώρας.
Οι περιοχές που «ματώνουν»
Η περιοχή Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν, η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Γαλλίας, πλήγηκε περισσότερο. Οι πυρκαγιές, η ξηρασία και η απώλεια 10.000 εκταρίων αμπελώνων από το 2024 προκάλεσαν πτώση 8% στην παραγωγή σε σχέση με πέρυσι και 18% κάτω από τον μέσο όρο.
Στη Σαράντ, όπου παράγεται το περίφημο Cognac, η ζέστη και η ξηρασία μείωσαν την παραγωγή κατά 23% σε σύγκριση με την πενταετία.
Αντίστοιχα, στη Βουργουνδία και στο Μπορντό, η παραγωγή παραμένει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με το Μπορντό να καταγράφει πτώση 17% κάτω από τον μέσο όρο, εν μέρει εξαιτίας της εκρίζωσης 8.000 εκταρίων αμπελώνων.
Μια «ανάσα» από τη σαμπάνια
Η μόνη νότα αισιοδοξίας έρχεται από τη Σαμπάνια, όπου η παραγωγή αυξάνεται κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 2,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Ωστόσο, ακόμη κι εκεί, τα επίπεδα παραμένουν 10% χαμηλότερα από τον μέσο όρο, παρά την υψηλή ποιότητα των σταφυλιών.
Ένα μέλλον αβέβαιο
Η γαλλική οινοπαραγωγή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κλιματική κρίση δεν δείχνει να υποχωρεί, και οι αμπελουργοί καλούνται να επανεφεύρουν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν και διαχειρίζονται τα αμπέλια τους.
Όπως φαίνεται, το μέλλον του γαλλικού κρασιού δεν θα κριθεί μόνο από τη γη και τον καιρό — αλλά από το πώς η παράδοση θα προσαρμοστεί στις νέες εποχές.
OT FORUM - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
6 και 7 Νοεμβρίου 2025 | Μικρό Χρηματιστήριο
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

































