Bank of America: Συγκρατημένη ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων το 2026

Οι νέες τοποθετήσεις θα κυμανθούν στα 170 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την BofA

Bank of America: Συγκρατημένη ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων το 2026

Με  τον υψηλότερο όγκο τοποθετημένων συναλλαγών (περί τα 160 δισ. ευρώ) και τον χαμηλότερο όγκο διακρατήσεων (περί τα 50 δισ. ευρώ) από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ολοκληρώνει το 2025 η ευρωπαϊκή αγορά τιτλοποιήσεων (SF), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America, το 2026 αναμένονται νέες τοποθετήσεις ύψους 170 δισ. ευρώ, κυρίως από ABS και CMBS, καθώς και νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

H BofA και οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Οι εκδόσεις RMBS και CLO εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες σε ετήσια βάση. Η πρόβλεψη παραμένει συντηρητική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το εύρος των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας και τη συνεχώς αυξανόμενη έκδοση καλυμμένων ομολογιών, την άνοδο του asset-based financing και την ανάπτυξη των συνθετικών τιτλοποιήσεων. Ρυθμιστικές αλλαγές θεωρούνται πιθανές, αλλά δύσκολα θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους – άρα ο αντίκτυπος στην τοποθέτηση επενδυτών μετατίθεται για το γ’ τρίμηνο του 2026 ενόψει του 2027.

Ως προς την πιστωτική εικόνα, αναμένεται σχετική σταθερότητα: μικρή βελτίωση σε consumer και real estate assets, ήπια επιδείνωση στον εταιρικό τομέα (BSL), αλλά με έντονη διασπορά ανά asset, χώρα και εκδότη. Οι βασικοί κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν idiosyncratic και εξωγενείς, όχι συστημικοί.

Τα κορυφαία assets

Το 2025, τα προϊόντα Non-STS ξεπέρασαν τα STS σε όγκο και αποδόσεις, τα GBP RMBS υπεραπέδωσαν των EUR RMBS, ενώ στο ABS την καλύτερη πορεία είχαν τα consumer έναντι των auto ABS. Τα sub-IG non-STS πέτυχαν τις υψηλότερες αποδόσεις. Στο ξεκίνημα του 2026, τα SF ομόλογα εξακολουθούν να εμφανίζουν ελκυστικότερη αποτίμηση σε σύγκριση με εταιρικά, με την αξία να μετατοπίζεται προς την πρωτογενή αγορά, τα κορυφαία assets, τα consumer ABS mezz, τους senior CLOs και τα STS έναντι των Non-STS (με εξαίρεση ίσως τα CMBS seniors). Τα SRT παραμένουν ελκυστικότερα σε σχέση με τα cash mezz.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα μειώσει τις ανησυχίες για τα floating-rate προϊόντα, ενώ η απόδοση (carry) θα αποτελέσει βασικό οδηγό για τους επενδυτές

Η αναμενόμενη εμπροσθοβαρής χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα στηρίξει τις πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες στην αρχή του 2026. Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα spreads αφήνουν περιορισμένα περιθώρια συμπίεσης. Μετά το αρχικό ράλι από τις αρχές του έτους, τα spreads αναμένεται να κινηθούν σε στενό εύρος, με μεγαλύτερη διασπορά ιδιαίτερα σε assets υψηλού beta. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα μειώσει τις ανησυχίες για τα floating-rate προϊόντα, ενώ η απόδοση (carry) θα αποτελέσει βασικό οδηγό για τους επενδυτές.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο