Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αγροτών, με την πρώτη να προσφεύγει σε νέες προσπάθειες κατευνασμού των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων και με τους παραγωγούς να επανεξετάζουν τη στάση τους, αποφασίζοντας συλλογικά και συντονισμένα σε πανελλαδικό επίπεδο τις επόμενες κινήσεις τους.
Από σήμερα το πρωί, στα μπλόκα όλης της χώρας εξελίσσονται συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις και συσκέψεις, όπου οι ίδιοι οι αγρότες «ζυγίζουν» τις κυβερνητικές εξαγγελίες και αποφασίζουν αν θα προσέλθουν ή όχι σε διάλογο.
«Δεν γίνεται επικοινωνιακά να λύνονται τα προβλήματα»
Μια απόφαση, που συνδέεται άμεσα με ένα βασικό ερώτημα, όπως μεταφέρουν στον ΟΤ, εκπρόσωποι των μπλόκων, αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα ή αν ο «διάλογος» θα αποτελέσει απλώς ένα ακόμη επικοινωνιακό άλλοθι, την ώρα που τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους.
Ειδικότερα, μετά τις γενικόλογες και ημιτελείς εξαγγελίες και τα ασαφή μέτρα, στα οποία κατέληξαν τα συναρμόδια υπουργεία και ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι αγρότες συντονίζονται για να αποφασίσουν με «ψυχραιμία, ωριμότητα και υπομονή», όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.
Στο πλαίσιο αυτό οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς της χώρας, σήμερα και αύριο πραγματοποιούν συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όποια απόφαση και αν πάρουν, αυτή θα υλοποιηθεί με κλειστούς τους δρόμους.
«Το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου θα έχουμε αποφασίσει αν θα προσέλθουμε στο διάλογο. Από το δρόμο όμως δεν φεύγουμε, αυτό το έχουμε αποφασίσει», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Τζέλλας.

Επικοινωνιακά δεν λύνονται τα προβλήματα
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, μεταθέτοντας τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα επιβίωσης των αγροτών στην «ταλαιπωρία της κοινωνίας», παρουσιάζοντας τα μπλόκα ως εμπόδιο.
«Οι χτεσινές ανακοινώσεις του κ. Τσιάρα εντάσσονται στο επικοινωνιακό παιχνίδι που ακολουθεί η κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να στρέψει την κοινωνία εναντίον μας και ότι η ταλαιπωρία του κόσμου οφείλεται στους αγρότες που δεν πάνε στο διάλογο», εξηγεί ο καρδιτσιώτης αγροτοσυνδικαλιστής.
Μέτρα για το κόστος παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ενίσχυση των κλάδων όπως η κτηνοτροφία βάζει στο τραπέζι του διαλόγου η κυβέρνηση
Μεταφέροντας το κλίμα από τα μπλόκα για τις ανακοινώσεις, επισήμανε ότι ο κ. Τσιάρας «δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ούτε καν διάβασε τα αιτήματα μας. Εμείς καθίσαμε και τα γράψαμε ένα προς ένα, επειδή δεν τα ξέρανε».
«Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Αυτή τη στιγμή χρωστάμε παντού. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα. Δεν γίνεται επικοινωνιακά να λύνονται τα προβλήματα. Ο αγώνας μας αφορά τη ζωή μας και ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ή θα κερδίσουμε κάποια πράγματα ή δεν έχουμε μέλλον», σημείωσε ο κ. Τζέλλας.

Ποιες παρεμβάσεις ανακοινώθηκαν για τους αγρότες
Τα αιτήματα στα οποία, υπάρχουν «περιθώρια να εξεταστούν παρεμβάσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιάρας, αφορούν μέτρα για το κόστος παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ενίσχυση των κλάδων όπως η κτηνοτροφία, που πιέζονται περισσότερο.
Έτσι, μετά από την επεξεργασία των αιτημάτων των αγροτών μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, τα μέτρα που η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι:
– στο κόστος παραγωγής, μέσα από ρυθμίσεις που μειώνουν άμεσα τις επιβαρύνσεις και ενισχύουν τη ρευστότητα των παραγωγών,
– στην ενέργεια, με τη διασφάλιση σταθερής και χαμηλής τιμής για το αγροτικό ρεύμα,
– στα καύσιμα, και ειδικότερα στο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία
-στον ΕΛΓΑ, με άμεσες αλλαγές στον κανονισμό, ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπτουν το 100% της ασφαλιζόμενης ζημίας
-στην ενίσχυση των κλάδων που πιέζονται περισσότερο, όπως η κτηνοτροφία και συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η νέα ενίσχυση θα προκύψει από την αξιοποίηση αδιάθετων ποσών της βασικής ενίσχυσης. Τα ποσά αυτά είναι αποτέλεσμα της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και των στοχευμένων διασταυρωτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ.












![Χρυσές λίρες: Πλησιάζει τα 1.000 ευρώ – Πού πωλούνται στην Ελλάδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/07/ot_lires25.png)











![Τσιάρας: Οι δηλώσεις για τα αιτήματα των αγροτών [live]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/kostas-tsiaras13-768x440-1.jpg)















