Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη έχει ανοίξει ρήγματα εντός της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ και έχει θέσει τους ηγέτες των κρατών-μελών σε αντιπαράθεση, απειλώντας να παραλύσει την αντίδραση της Ευρώπης λόγω φόβων ότι η αντίσταση στις ΗΠΑ θα βλάψει την Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει επικρίνει τους ηγέτες της ΕΕ ως «αδύναμους» και έχει εκδώσει μια στρατηγική ασφαλείας που καλεί για «καλλιέργεια αντίστασης» στην ήπειρο, αντανακλώντας την περιφρόνηση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που οι αξιωματούχοι του θεωρούν «μη-συμβατούς» προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και αποφασισμένους να «αυτοκτονήσουν τους πολιτισμούς».
Η συντονισμένη επίθεση στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, η οποία βασίστηκε επίσης σε μακροχρόνια κριτική για τους ψηφιακούς κανονισμούς του μπλοκ, τους νόμους βιωσιμότητας και την προσέγγιση της μετανάστευσης, προκάλεσε εκτεταμένο σοκ εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαφωνία για το πώς να αντιδράσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.
«Η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στην ΕΕ. Ήταν σαφές εδώ και καιρό, αλλά τώρα είναι επίσημη πολιτική»
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κλήθηκε να μην προβεί σε αντίποινα για την υπεράσπιση της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τη σύγκρουση και να διατηρήσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία.
Άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ εξοργίστηκαν που το μπαράζ της κυβέρνησης Τραμπ αντιμετωπίστηκε με σιωπή.

Μια αδύναμη Ευρώπη στο έλεος του Τραμπ
Αυτή η αδύναμη αντίδραση ώθησε ορισμένους εθνικούς ηγέτες να προτείνουν να παρακαμφθούν οι Βρυξέλλες ως αγωγός προς τον Τραμπ, αμφισβητώντας την προηγούμενη ενωμένη προσέγγιση που έβλεπε την ΕΕ να διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον ως μπλοκ 27 κρατών.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν ο Τραμπ «δεν μπορεί να ταυτιστεί» με τους θεσμούς της ΕΕ, όπως «προφανώς» φαινόταν, τότε «τουλάχιστον υπάρχουν μεμονωμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας πρώτα και κύρια, φυσικά, με τα οποία μπορεί να συνεχιστεί μια τέτοια συνεργασία».
Άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι συζητούσαν επίσης πώς να παρακάμψουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μιλήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά ζητήματα διμερώς, δήλωσε ένας ηγέτης της ΕΕ στους Financial Times.
Παρά την ένταση της κριτικής κατά του Τραμπ, οι συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία έχουν περιπλέξει την απάντηση, δεδομένου ότι η μοίρα του Κιέβου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση μιας λειτουργικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Αυτό έχει αναγκάσει την ΕΕ να πιστέψει ότι πρέπει να απορροφήσει την κριτική αντί να αντεπιτεθεί, για χάρη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από την φον ντερ Λάιεν να μην επικρίνει τον Τραμπ σε απάντηση στις επιθέσεις του, δήλωσαν στους FT δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις τους.
«Είπαμε στους εαυτούς μας το καλοκαίρι ότι διαπραγματευόμασταν τρεις διαφορετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ», δήλωσε η ηγέτιδα της ΕΕ, αναφερόμενος σε μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, μια νέα δέσμευση δαπανών του ΝΑΤΟ και μια γραμμή στρατιωτικού εφοδιασμού για την Ουκρανία. «Αλλά αστειευόμασταν. Ήταν πάντα μόνο μία διαπραγμάτευση: να διατηρήσουμε τις ΗΠΑ στην Ευρώπη».
«Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο, όπως και η έλλειψη σαφούς απάντησης», πρόσθεσαν.

Η Ευρώπη σε άμυνα μην ταραχτεί ο Τραμπ
Ορισμένοι αξιωματούχοι συνέκριναν την προσέγγιση της ΕΕ στη στρατηγική της γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ αυτό το καλοκαίρι. Πληγείσα από μεγάλους δασμούς και απειλούμενη με περισσότερους, η ΕΕ επέλεξε να μην προβεί σε αντίποινα και αντ’ αυτού συμφώνησε σε μια συμφωνία που επέβαλε δασμούς 15% στις εισαγωγές της και έχει αναλυθεί ευρέως από ειδικούς ως φιλοαμερικανική κατευναστική στάση.
«Το κείμενο για την Ευρώπη στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας είναι σκάνδαλο. Υπονομεύει 80 χρόνια διακομματικής πολιτικής», δήλωσε στους FT ο Άντονι Γκάρντνερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην την ΕΕ. «Η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στην ΕΕ. Ήταν σαφές εδώ και καιρό, αλλά τώρα είναι επίσημη πολιτική. Οι φίλοι μας είναι τώρα εχθροί μας».
«Η μη ισορροπημένη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ αποκαλύπτεται τώρα ότι βασίστηκε σε απελπιστικά αφελείς ελπίδες να εξαγοράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η επίθεση του προέδρου των ΗΠΑ και η αυξημένη έμφαση στη διατήρηση της εμπλοκής του με την Ουκρανία έχουν περιπλέξει ιδιαίτερα τον χειρισμό των τεχνολογικών κανονισμών από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι ήταν ήδη ένα γεωπολιτικό ναρκοπέδιο για τους ρυθμιστικούς φορείς της Επιτροπής.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι τεχνολογικοί κανονισμοί της, που αποσκοπούν στο άνοιγμα των αγορών και στον καθορισμό ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τους γίγαντες της Silicon Valley, ήταν μη διαπραγματεύσιμοι και εφαρμόζονταν αντικειμενικά. Αλλά δυσκολεύτηκε τον τελευταίο χρόνο να προχωρήσει με την εφαρμογή τους, εν μέρει λόγω ανησυχιών για το πώς θα αντιδρούσαν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του στη Silicon Valley.
Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνες κατά των Amazon και Microsoft στον τομέα του cloud, και για τα μοντέλα ΑΙ της Google και του WhatsApp της Meta. Την περασμένη εβδομάδα επέβαλε πρόστιμο 120 εκατομμυρίων ευρώ στον X του Μασκ.
Ωστόσο, αυτές οι αποφάσεις έχουν εξισορροπηθεί προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η οργή του Τραμπ. Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις έρευνες δήλωσαν ότι η επίτευξη της ισορροπίας ήταν δύσκολη, επειδή υπήρχε συνεχής πίεση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους για την επιβολή του ψηφιακού κανονιστικού του εγχειριδίου χωρίς συμβιβασμούς.




































