Γροιλανδία: Καλεί σε ετοιμότητα για εισβολή ο πρωθυπουργός

Δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας

Γροιλανδία: Καλεί σε ετοιμότητα για εισβολή ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας δήλωσε ότι ο πληθυσμός του αρκτικού νησιού και οι αρχές του πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μια πιθανή στρατιωτική εισβολή, ακόμη και αν παραμένει ένα απίθανο σενάριο.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Νούουκ την Τρίτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας θα σχηματίσει μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των αρμόδιων τοπικών αρχών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τυχόν διαταραχές στην καθημερινή ζωή, δήλωσε ο Νίλσεν.

Η κυβέρνηση εργάζεται για τη διανομή νέων κατευθυντήριων γραμμών στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης μιας σύστασης να έχουν αποθηκευμένα στα σπίτια τους αρκετά τρόφιμα για πέντε ημέρες.

Η Γροιλανδία, με πληθυσμό 57.000 κατοίκων, αποτελεί μέρος του Βασιλείου της Δανίας, αλλά έχει τη δική της κυβέρνηση που επιβλέπει τις περισσότερες πτυχές της ζωής εκτός από την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Η Δανία έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες περισσότερα στρατεύματα στη Γροιλανδία για να ενισχύσει την άμυνα της Αρκτικής.

Η Γροιλανδία βρίσκεται υπό «μεγάλη πίεση» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Mute B. Egede, υπουργός Οικονομικών του νησιού και πρώην ηγέτης.

Δυνάμεις ΝΑΤΟϊκών χωρών

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής, η Δανία και επτά άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα αξιωματικών στο νησί στο πλαίσιο της Επιχείρησης Αρκτική Αντοχή. Η Κοινή Αρκτική Διοίκηση της Δανίας θα επεκτείνει τώρα τις στρατιωτικές ασκήσεις ώστε να διεξάγονται ενδεχομένως όλο το χρόνο, ανέφερε μια εφημερίδα της Γροιλανδίας την Τρίτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε το Σάββατο να επιβάλει νέους δασμούς από την 1η Φεβρουαρίου στους οκτώ συμμάχους του ΝΑΤΟ που στέλνουν στρατιωτικό προσωπικό, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης.

Η Δανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντερίκσενον, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει εάν εφαρμοστούν οι δασμοί και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «σημαντικές συνέπειες» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Εάν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος εναντίον μας, κάτι που δεν θα συνιστούσα, τότε πρέπει φυσικά να αντιδράσουμε. Θα αναγκαστούμε να το κάνουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων στο δανικό κοινοβούλιο. «Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω να καταφέρουμε να πείσουμε τους Αμερικανούς ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε».

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο