Παγκόσμια οικονομία: Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το κορυφαίο γεγονός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση της παγκόσμιας οικονομίας

Παγκόσμια οικονομία: Η ανασκόπηση της εβδομάδας

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που έκρινε παράνομους τους αμοιβαίους δασμούς του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός στην παγκόσμια οικονομία την εβδομάδα που βαίνει στο τέλος της.

Τα στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2025 συρρικνώθηκε ελάχιστα παρά τους δασμούς, με το ΑΕΠ να καταγράφει ένα απογοητευτικό τέταρτο τρίμηνο καθώς κινήθηκε με ρυθμό 1,4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο ο δείκτης της υποκείμενης ζήτησης παρέμεινε ισχυρός

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Τραμπ απέδωσε τους δασμούς στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, στην οποία η χώρα θα επενδύσει έως και 36 δισ.δολάρια σε αμερικανικά έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και κρίσιμων ορυκτών. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της συμφωνίας ύψους 550 δισ. δολαρίων.

Τα κυριότερα γεγονότα της εβδομάδας στην παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και την πολιτική, όπως τα σταχυολόγησε το Bloomberg είναι τα ακόλουθα:

ΗΠΑ – Καναδάς

Οι επιστροφές δασμών για εταιρείες που πλήρωσαν δεκάδες δισ. δολαρίων δεν τέθηκαν επί τάπητος από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ δεν είχε νόμιμη εξουσία να επιβάλει τους δασμούς βάσει του νόμου έκτακτης ανάγκης. Οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν έως και 170 δισ. δολάρια σε δασμούς που έχουν ήδη καταβάλει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ από την πλευρά του εκτιμά ότι οι όποιες επιστροφές χρημάτων από δασμούς που καταργήθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο θα ισοδυναμούσαν με «απόλυτη εταιρική ευημερία», υπονοώντας ότι δεν βλέπει κανένα όφελος για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

«Εάν υπάρξει πληρωμή, θα είναι απλώς η απόλυτη εταιρική ευημερία» είπε στο Fox News την Παρασκευή.

Για το σύνολο του έτους 2025, η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,2%, σε σύγκριση με την αύξηση 2,8% το 2024.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη που παρακολουθούν πιο στενά οι αξιωματούχοι της Fed.

Παρόλα αυτά, ο δείκτης της υποκείμενης ζήτησης παρέμεινε ισχυρός στο τέταρτο τρίμηνο, ολοκληρώνοντας μια ισχυρή χρονιά για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση

Ο πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ κατά των ξένων οχημάτων απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της καναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία εξαρτάται από τη ροή ανταλλακτικών και οχημάτων πέρα ​​από τα βορειοαμερικανικά σύνορα, κυρίως χωρίς δασμούς, από τη δεκαετία του 1960.

Πολλοί στον καναδικό τομέα βλέπουν θετικά την επιθυμία του Τραμπ να έχει περισσότερες θέσεις εργασίας στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Αλλά η πραγματική απειλή, υποστηρίζουν, προέρχεται από την Κίνα.

Ευρώπη

Το ποσοστό ανεργίας στη Βρετανία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, εκτός της περιόδου της πανδημίας, και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε εκ νέου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.  Η ανεργία των νέων στη Βρετανία εκτινάχθηκε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε την Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έρχεται η σειρά του ευρώ. Η Σκανδιναβική χώρα εξετάζει να εγκαταλείψει την κορώνα και να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Ο αντίκτυπος θα είναι θετικός για την ευρωζώνη, καθώς θα ενισχυθεί η αξιοπιστία του ευρώ σε μια εποχή που αμφισβητείται η κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και ως αποθεματικό νόμισμα.

Ασία

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας παρέμεινε επεκτατική για τρίτο μήνα χάρη στην ισχυρή παραγωγή, σηματοδοτώντας ένα σταθερότερο εταιρικό κλίμα, καθώς η πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι ετοιμάζεται να προωθήσει την επενδυτική ατζέντα της. Η έκθεση της Παρασκευής υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη αποκτά πιο ευρεία βάση, παρέχοντας ώθηση στην κυβέρνηση καθώς κινείται για την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων σε στοχευμένους κλάδους.

Σανάε Τακαΐτσι

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας εκτίμησε ότι οι οικονομικές προοπτικές είχαν «μεταβληθεί σημαντικά» όταν αποφάσισε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έδωσαν σήμα για περαιτέρω κίνηση, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της στις 2-3 Φεβρουαρίου.

Αναδυόμενες Αγορές

Οι παραγωγοί πετρελαίου της Ρωσίας μείωσαν τον ρυθμό των γεωτρήσεων το 2025 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές για την αύξηση της παραγωγής φέτος, καθώς οι δυτικές κυρώσεις και το ισχυρό ρούβλι μείωσαν τα έσοδα.
Αργεντινή
Στην Αργεντινής ο Πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι υπόσχεται ότι η εργασιακή μεταρρύθμιση, το επόμενο βήμα στις προσπάθειές του να αναδιαμορφώσει την αργεντίνικη οικονομία, θα εξορθολογίσει τα έξοδα, θα ενισχύσει τις επενδύσεις και θα φέρει πίσω στη χώρα καλά αμειβόμενη απασχόληση.

Κόσμος

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερα από την Ταϊβάν από ό,τι από την Κίνα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, καθώς οι δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναδιαμορφώνουν τις εμπορικές ροές, ενώ η παγκόσμια άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτεί τη ζήτηση για τεχνολογικά προϊόντα.
Τα στοιχεία για το εμπόριο των ΗΠΑ έδειξε ότι το ευρύτερο έλλειμμα του Δεκεμβρίου κορυφώθηκε με ένα ετήσιο χάσμα 901,5 δισ.δολαρίων, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε δεδομένα από το 1960.

Κεντρικές τράπεζες

Η Ρουμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ναμίμπια και η Ινδονησία διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Γουατεμάλα, τις Φιλιππίνες και την Παραγουάη μείωσαν το κόστος δανεισμού.
Η Εθνική Τράπεζα της Ρουάντα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο